18 Şubat 2010 Perşembe

Hamsi Mücveri....

                           

Hamsi Karadenizin vazgeçilmez balığı..
Ben eşimle evlendikten sonra öğrendim balığın ayrı ,hamsinin ayrı şeyler olduğunu..
Şaşıranlarınız olmuştur şimdi ne demek istedi bu diye di mi??

Karadenizli için Hamsinin yeri ayrıdır .Hamsi dışındaki tüm balıklar balık ,hamsi de tek başına bir balıktır.Bilmem anlatabildim mi?
Karadenizli onun için kitap bile yazmış .Anlatılan fıkralarda cabası.

 Trabzonlu Şair Yaşar Miraç`ın Hamsiye isimli şiirinde anlamını bulmuştur:
Hamsinun azmanina, bizde derler balina.
köpekbalığı deriz suda havlayanına
vuran hamsiye denur, bizde çekiç balığı.
bıçak taşıyan hamsi ,olur kılıç balığı.
kız hamsiye hamsiye türkini diyeceğum.
çok da severum seni ,uy nasil yiyeceğum.

 Değişik tadlara açıksanız, Hamsi Mücverini deneyebilirsiniz..Yapımı çok kolay,

Malzemeler:

250gr kılçığı ve kafası, kuyruğu temizlenmiş hamsi
(küçük parçalara kesilmiş)
6 tane taze soğan ince kıyılmış
çeyrek demet maydanoz ince kıyılmış
biraz dereotu ince kıyılmış
2 adet yumurta
2 dolu yemek kaşığı mısır unu ve
2 yemek kaşığı normal un
tuz, karabiber, kırmızı biber, toz nane

siz de  elinizdeki hamsi miktarına göre içine koyacağınız malzemeyi ayarlayabilirsiniz.
Yapılışı:

Minik mink doğradığınız hamsiyi ve diğer malzemeleri karıştırıp mücverimizin harcını  oluşturalım..Sonra bu harçtan köfte büyüklüğünde  iyice kızmış sıvı yağda önlü arkalı kızartalım. Hamsi çok çabuk pişen balık türü, bu yüzden çok fazla kızartmamaya özen gösteriyoruz. Çünkü çok kızartırsak kurur ve lezzeti gider.Tam da resimdeki gibi oluyor. İçinde yeşilliklerde olduğu için mücver kızarırken içine çok yağ çekmiyor.

19 yorum:

  1. sevcgicim darılmaca yok.haçan bu yemeğe biz hamsi guşi deriz oyyy çokda severiz.ama sende bi rlaz kadar becermişsin.ellerine sağlık.gece gece yapılırmıydı bu bana

    YanıtlaSil
  2. Ben karadenizli değilim ama benim içinde sadece hamsi bir numaradır.Asla diğer balıklara değişmem hamsiyi.Hamsili pilavada bayılırım.Eline sağlık arkadaşım farklı bir tarif.Gece yorum yazmanında bu kötü tarafı var şimdi canım çekti.Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Aleyna sende darılmada Hamsi kuşu farklı yapılıyor be canım ..
    Hamsi kuşunda ,kılçıkları ayıklanmış iki hamsi arasına hazırlanan harç yerleştirilip öyle kızartılıyor sanki..
    Ayrıca bir laz gibi derken ne istedun ben Giresunluyum hatırlatırım ..
    İyi geceler arkadaşim ..

    Tarif diyarı diyeceğim ismiini bilmiyorum kusuruma bakma beğenmene sevindim. yakınlardamı oturuyorsun bilmem ki verirdim sana biraz gece gecede olsa..

    YanıtlaSil
  4. vallahi hamsiyi karadenizli elinden yiyeceksin .Biz nekadar güzel yapıyoruz desek de karadenizlinin hamsisi başka oluyor.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Ben hamsinin üstüne balık tanımam.Tarifiniz balık severlere değişik bir alternatif.Ellerinize sağlık,selam ve dua ile...

    YanıtlaSil
  6. Sevgi eşin karadenizli sanırım sen nerelisin merak ettim önceden yazdıysan da görememişim kusura bakma, bu şekilde yemedim ama hapşikol veya başka bir adıyla hamsikoliyi biz de çok severiz bunun da tadı onu andırıyordur o yüzden nasıl lezzetli olduğunu tahmin edebiliyorum eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. Sevgiciğim, ben bu tarifini yapıyorum haberin olsun :) Dün bende hamsi köftesi yaptım :) Hemen hemen aynı şeyleri yemişiz. Ama çok değişik senin tarif,hamsi olunca içinde güzel olmaz mı?

    YanıtlaSil
  8. İlk defa böyle bir tarif gördüm Sevgicanım afiyet bal şeker sağlıcakla kal ben yokum bir süre mucx

    YanıtlaSil
  9. Bir arkadaşımda daha görmüştüm bu mücverlerden, yanına bol soğanla harika olur..:)

    ellerinize sağlık, hayırlı cumalar

    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Of of gece gece :))allahtan bu akşam ızgarasını yedik hamsinin :))
    az mı almışım ne :)ağzımızda tat kaldı yarı kesin gene hamsi var bizim sofrada:))bu defa mücveri:))
    sıcacık sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  11. Merhaba,
    bende bir hamsi fanatigi olarak böyle bir tarifi ilk kez görüyorum, bizim oralarda da (Gümüshane)cok sevilerek tüketilir hamsi, ellerine saglik diyorum.

    Giresunlu oldugunu okuyunca ayrica cok sevindim, bloglarda hemserilere rastlamak cok güzel oluyor:))

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  12. Hee:))harika!Bir Trabzonlu olarak bayildim !Ama burda hamsi bulamiyoruz ,hep adini aniyoruz;(((

    YanıtlaSil
  13. Hamsiyi ben de çok severim. Kış mevsiminin en güzel balığı bende. Bu şekilde mücver yaparak hiç denememiştim. Haftasonu yemek listesine aldım. Umarım ben de senin kadar lezzetli yapabilirm.

    YanıtlaSil
  14. SİBEL gerçekten her lezzet yöresinde daha lezzetli oluyor.
    ÖZLEM benim içinde hamsinin yeri ayrı..
    HANDENUR eşimde bende Giresunluyuz o sahilden ben biraz daha içerilerden ...
    BENGÜ tamamen tesadüf ..
    RUMMA sanada hayırlı cumalar evet haklısın soğan güzel olur..

    İNCİ hamsi herşekliyle yeniyor ..
    KEVSER aslında benim anneannem Gümüşhanelidir daha yakından hemşeriyiz anlayacağın ..

    TUANA BERRANIN ANNECİĞİ ne güzel senlede hemşeriymişiz ..Sizin işiniz zor ya oralar da buraya ait lezzetleri bulsanızda çok taze olmaz herhalde dimi?

    KAĞITTAN GEMİLER afiyet olsun

    YanıtlaSil
  15. un bel piatto ricco e gustoso!! ciao!!

    YanıtlaSil
  16. ellerine sağlık Sevgi, harka görünüyor. kabak mücverine bayılırım ama hamsilisini ilk kez gördüm. eminim o da çok lezizdir.

    YanıtlaSil
  17. uuyyy bende yarı karadenizliyim :) yemeklerinide çok severim.bu tarifde çok güzel.birde hamsi kayganası var oda buna benziyo valla hamsiyi neye ekleyip pişirsen enfes olur bence.hatta bir ara hamsili baklava yapıldı diye haberlere çıkmışlardı :)
    tabi baklavası güzel olmaz o kesin :)
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  18. fatma48-hazanyagmuru420 Şub 2010 18:38:00

    bem egeli olarak ot yemeklerine bayılırım balıktada hamsiden başkasını yemem onuda başkası yapmışsa dokunamam balıga bu tarifte çok değişik geldi bana hiç yemediğim bir yemek denemek lazım ellerine sağlık canım balıgımızı yorumladık hade bakalım elimden geldiğince mim cevablarını yazmaya gidiyorum bakalım neler cıkacak sevgiler canım

    YanıtlaSil
  19. Valla kahvaltilik tarzi hersey var tazecik.Salca,mayonez ketcap ....hemen,hemen hersey.
    Ama bugune kadar bir tek olmayan Hamsi sanirim..hamileyken Newyork'dan getirmisti bir arkadasim ama tazae degildi tabiki;((

    Allah'tan hep hamsi mensiminde Turkiye de bulundum simdiye kadar bu sene haric!

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...