Aslında bu tarifin gerçeğini yazın ortasında yapabilirsiniz..
Ben de gerçek bahçe domateslerinin çıktığı zaman yapmıştım ...
Lezzeti bir nevi kışlık turşu gibi.
Et yemeklerinin yanında, sabah kahvaltılarında hatta kuru fasulyenin yanında bile yenebilir..
Miktar olarak çok yaptığım için ölçü vermeden anlatacağım .Siz yaparken kendi elinizde ki miktara göre ayarlarsınız inşallah ..
Malzemeler
Rendelenmiş domates (uzun etli domates suyu az olduğu için tercih edilir)
patlıcan
kırmızı biber
yeşil sivri biber
sarmısak
Maydanoz(ince doğranmış)
fesleğen
sıvıyağ
sirke
tuz
Yapılışı
Önce domatesleri rendeliyoruz.
Robottan geçirmek kolay gelebilir ama domatesi sulandırır bu da hoş olmaz.
Daha sonra Patlıcan ve kırmızı biberleri ister fırında ,istersenizde ateş üzerinde közleyin .
Közleyip temizlediğiniz patlıcan ve kırmızı biberleri salatasını yapar gibi doğrayalım .
Domatese ilave edelim .
Sivri biberleri de minik minik doğrayalım .
Tadlandırıcı diğer malzemeleride ekleyip hepsini şöyle bir karıştıralım .
Sıvı yağ ve sirkesini biraz fazla tutuyoruz.
Sarmısak miktarı da hissedilir miktarda olursa daha lezzetli oluyor.
***
**
*
Ben sonrasında ,yarım litrelik küçük kavanozlara koydum.
Sebebi kavanoz açılınca bozulmadan bitmesi için .
Kavanozlara malzemeyi paylaştırdıktan sonra ağızlarına da biraz sıvıyağ eklerseniz hava almaz.
Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıyoruz.
Ve sadece buzdolabında saklıyoruz.
ellerinize sağlık.çok severim.sevgiler.
YanıtlaSilellerine sağlık canım ziyaretin ve güzel yorumun için teş. ederim her zaman beklerim sevgi ve selamlarımı yoluyorum....
YanıtlaSilEllerinize sağlık, harika bir lezzet. Görümcem minik acı biberle yapar ama bu şekliyle denemeyi çok isterim. Afiyet olsun. Sevgiler.
YanıtlaSilkis yaz farketemt sevgi hanimcim her zaman süper bir lezzet dogrusu ellerinize saglik enfes görünüyor sevgiler hayirli cumalar
YanıtlaSilMmm şurdan uzanıp ekmeğimi banasım geldi:)
YanıtlaSilEllerine sağlık arkadaşım...
ikizlerin annesi kış yaz farketmez tabii.
YanıtlaSilama yazın doğal taze domateslerle yapılırsa lezzeti yerinde olur dimiii...
Canim cektiiiiiiiii!!!
YanıtlaSilEline saglik,afiyetler olsun...
Sevgiler Istanbul'a...
Sayfama hoş geldiniz.Ne kadar güzel bir blog...
YanıtlaSilOkul sonrası iştahımı iyice açtı:))
Ellerinize sağlık.Görüşmek üzere...
Burada Tr'de ki gibi lezzetli domatesleri bulmak zor oldugu icin sizin yaptiginiz kadar lezzetli olmuyor :)Ellerinize saglik :)
YanıtlaSilÇok severim bu sosu ve pilavla bile yerim. Enfes oluyor. ama biz patlıcansız yapıyorduk hep. Düşündüm de, patlıcanla daha hoş olur bence. Ellerine sağlık. Yiyenlere afiyet olsun.
YanıtlaSilmmmmmmm...che invitante!!! complimenti!!!
YanıtlaSilhayatta vazgeçemiyecegim 2 yiyecek domates ve patlıcan(közlemesinden asla vaz geçemem) ,nefis görünüyor.. domates ve patlıcanla bir ömür geçirebilirim.sevgiler.
YanıtlaSilarkadaşlara gönülden katılıyorum çok severim hem de çok iştah açıcı bir görüntü ellerine sağlık
YanıtlaSilDün yemekteyiz programında benzer bir tarif vardı , sarımsaklı oluşu pekte hoşlarına gitmedi misafirlerin ama ben tam bir sarımsak delisiyimdir..:)
YanıtlaSilEllerinize sağlık sevgiler
Blogunuz çok hoş ve takiptesiniz.Acı seven biri olarak közlenmiş bibere yok diyemem doğrusu ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBenim de buzlukta kozlenmis patlican biber sosum var. Yazi animsatiyor yedikce...
YanıtlaSilmmmmm.. yok böyle bişey:))
YanıtlaSilarkadaşım eline sağlık.bende çok severim .ekmeği bana bana yiyeceksin.iyi bir hafta dilerim arkadaşım
YanıtlaSiltekrar mrb sevgi hanım tarhana yapımım bitti iyice kuruyunca kavanozlara koydum güzel oldu teşekkür ederim tekrar yanlız üzülerek söylüyorum kızım sevmedi tarhana çorbasını bende artık direk değilde dolylı olarak az az çorbalarına koyup yedirmeye çalışıyorum :)(kızım 18 aylık)
YanıtlaSilsevgi hanım birde bu değişik domates sosu aynen yaptım sadece köz patlıcanı koymadım küçük kavanozlara koyup ağızlarına zyağı ekledim ve buzdolabın alt rafına dizdim ilk günler yedik çok güzeldi fakat şimdi 1 ay oluyo yapalı soslardaki zyağı sanki katı yağ görünümü aldı resmen dondu anlamadım dolabımın ayarımı yüksekki ve kavanozu açtığımda inanılmaz bir şekilde ekşiyerek ve kabararak sos taştı tadına baktım kötüydü ve böyle bi çok var hepsinde görünüm aynı donmuş yağ görünümü sizce neden böyle olmuş olabilir? son olarak yaptığım sos ve reçelleri kilerim yok mutfağımda küçük evin girişinde vestiyerde kullanmadığım raflı kapaklı bölmede saklıyorum hani giriş diye serin olur kışın .kapalı dolpta saklama bı sorun teşkil edermi ara ara bakıyorum 1 ayı geçti kavanozlarada sızıntı falan kabarma vs. yok gibi umarım bozulmazlar çünkü bozdalabı soslarına çok üzüldüm onca emek malzeme... sağlık olsun tekrar teşekkürler uzun oldu hakkınızı heleal edin sevgiyle kalın...
Tarhana tadını küçük çocuklar çoğunlukla sevemiyor.Benim kızımda 17 aylık aynı durum onda da var.. Çorbayı hazırlarken biraz değişiklik yapabilirsiniz.. Sarmısak, tel şehriye yada et suyu ilavesi ile daha da lezzetlendirebilirsiniz. Hatta ben bazen süt ilavesi bile yapıyorum (göçmenlerin bir kısmı bu şekliyle yapıyor)
SilDomates sosun ağzına gerçek zetinyağ koyduysanız buzdolabında donması gayet doğal..Dolaptan çıkarıp dışarıda bekletince bu donmanın çözülmesi lazım..
Kiler olarak kullandığınız vestiyer sıcak değil serinse hiç sorun yok bu amaçla kullanabilirsiniz.. Burada sakladığınız soslarınızı sıcakken kavanoza koyup kapaklarını doğal vakumlama yolu ile kapattıysanız sorun yok..
Ben çok etkilendim. Hanımıma gösterip eksikleri var mı soracağım. Çok teşekkürler. Allah razı olsun. M.g.Sarıyar.
YanıtlaSilbunu pişirmedenmi yapıyoruz yani?
YanıtlaSilEvet pişirmeden yapıyoruz bu bir nevi turşu olduğu için pişirmeye gerek yok. Pişirilerek yapılanı isterseniz lutenitsa tarifimize bakabilirsiniz.
Sil