19 Şubat 2010 Cuma

Domates soslu patlıcan ve biber közlemesi ..


Aslında bu tarifin gerçeğini yazın ortasında yapabilirsiniz..
Ben de gerçek bahçe domateslerinin çıktığı zaman yapmıştım ...
Lezzeti bir nevi kışlık turşu gibi.
Et yemeklerinin yanında, sabah kahvaltılarında   hatta  kuru fasulyenin yanında bile yenebilir..
Miktar olarak çok yaptığım için ölçü vermeden anlatacağım .Siz yaparken kendi elinizde ki miktara göre ayarlarsınız inşallah ..

Malzemeler
Rendelenmiş domates (uzun etli domates suyu az olduğu için tercih edilir)
patlıcan
kırmızı biber
yeşil sivri biber
sarmısak
Maydanoz(ince doğranmış)
fesleğen
sıvıyağ
sirke
tuz

Yapılışı
Önce domatesleri rendeliyoruz.
Robottan geçirmek kolay gelebilir ama domatesi sulandırır bu da hoş olmaz.
Daha sonra Patlıcan ve kırmızı biberleri ister fırında ,istersenizde ateş üzerinde közleyin .
Közleyip temizlediğiniz patlıcan ve kırmızı biberleri salatasını yapar gibi doğrayalım .
Domatese ilave edelim .
Sivri biberleri de minik minik doğrayalım .
Tadlandırıcı diğer malzemeleride ekleyip hepsini şöyle bir karıştıralım .
Sıvı yağ ve sirkesini biraz fazla tutuyoruz.
Sarmısak miktarı da hissedilir miktarda olursa daha lezzetli oluyor.

***
**
*
Ben  sonrasında ,yarım litrelik küçük kavanozlara koydum.
Sebebi kavanoz açılınca bozulmadan bitmesi için .
Kavanozlara malzemeyi paylaştırdıktan sonra ağızlarına da biraz sıvıyağ eklerseniz hava almaz.
Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıyoruz.
Ve sadece buzdolabında saklıyoruz.

23 yorum:

  1. ellerinize sağlık.çok severim.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım ziyaretin ve güzel yorumun için teş. ederim her zaman beklerim sevgi ve selamlarımı yoluyorum....

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık, harika bir lezzet. Görümcem minik acı biberle yapar ama bu şekliyle denemeyi çok isterim. Afiyet olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. kis yaz farketemt sevgi hanimcim her zaman süper bir lezzet dogrusu ellerinize saglik enfes görünüyor sevgiler hayirli cumalar

    YanıtlaSil
  5. Mmm şurdan uzanıp ekmeğimi banasım geldi:)
    Ellerine sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil
  6. ikizlerin annesi kış yaz farketmez tabii.
    ama yazın doğal taze domateslerle yapılırsa lezzeti yerinde olur dimiii...

    YanıtlaSil
  7. Canim cektiiiiiiiii!!!

    Eline saglik,afiyetler olsun...

    Sevgiler Istanbul'a...

    YanıtlaSil
  8. Sayfama hoş geldiniz.Ne kadar güzel bir blog...
    Okul sonrası iştahımı iyice açtı:))
    Ellerinize sağlık.Görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
  9. Burada Tr'de ki gibi lezzetli domatesleri bulmak zor oldugu icin sizin yaptiginiz kadar lezzetli olmuyor :)Ellerinize saglik :)

    YanıtlaSil
  10. Çok severim bu sosu ve pilavla bile yerim. Enfes oluyor. ama biz patlıcansız yapıyorduk hep. Düşündüm de, patlıcanla daha hoş olur bence. Ellerine sağlık. Yiyenlere afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  11. mmmmmmm...che invitante!!! complimenti!!!

    YanıtlaSil
  12. hayatta vazgeçemiyecegim 2 yiyecek domates ve patlıcan(közlemesinden asla vaz geçemem) ,nefis görünüyor.. domates ve patlıcanla bir ömür geçirebilirim.sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. arkadaşlara gönülden katılıyorum çok severim hem de çok iştah açıcı bir görüntü ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  14. Dün yemekteyiz programında benzer bir tarif vardı , sarımsaklı oluşu pekte hoşlarına gitmedi misafirlerin ama ben tam bir sarımsak delisiyimdir..:)

    Ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Blogunuz çok hoş ve takiptesiniz.Acı seven biri olarak közlenmiş bibere yok diyemem doğrusu ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  16. Benim de buzlukta kozlenmis patlican biber sosum var. Yazi animsatiyor yedikce...

    YanıtlaSil
  17. mmmmm.. yok böyle bişey:))

    YanıtlaSil
  18. arkadaşım eline sağlık.bende çok severim .ekmeği bana bana yiyeceksin.iyi bir hafta dilerim arkadaşım

    YanıtlaSil
  19. tekrar mrb sevgi hanım tarhana yapımım bitti iyice kuruyunca kavanozlara koydum güzel oldu teşekkür ederim tekrar yanlız üzülerek söylüyorum kızım sevmedi tarhana çorbasını bende artık direk değilde dolylı olarak az az çorbalarına koyup yedirmeye çalışıyorum :)(kızım 18 aylık)
    sevgi hanım birde bu değişik domates sosu aynen yaptım sadece köz patlıcanı koymadım küçük kavanozlara koyup ağızlarına zyağı ekledim ve buzdolabın alt rafına dizdim ilk günler yedik çok güzeldi fakat şimdi 1 ay oluyo yapalı soslardaki zyağı sanki katı yağ görünümü aldı resmen dondu anlamadım dolabımın ayarımı yüksekki ve kavanozu açtığımda inanılmaz bir şekilde ekşiyerek ve kabararak sos taştı tadına baktım kötüydü ve böyle bi çok var hepsinde görünüm aynı donmuş yağ görünümü sizce neden böyle olmuş olabilir? son olarak yaptığım sos ve reçelleri kilerim yok mutfağımda küçük evin girişinde vestiyerde kullanmadığım raflı kapaklı bölmede saklıyorum hani giriş diye serin olur kışın .kapalı dolpta saklama bı sorun teşkil edermi ara ara bakıyorum 1 ayı geçti kavanozlarada sızıntı falan kabarma vs. yok gibi umarım bozulmazlar çünkü bozdalabı soslarına çok üzüldüm onca emek malzeme... sağlık olsun tekrar teşekkürler uzun oldu hakkınızı heleal edin sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarhana tadını küçük çocuklar çoğunlukla sevemiyor.Benim kızımda 17 aylık aynı durum onda da var.. Çorbayı hazırlarken biraz değişiklik yapabilirsiniz.. Sarmısak, tel şehriye yada et suyu ilavesi ile daha da lezzetlendirebilirsiniz. Hatta ben bazen süt ilavesi bile yapıyorum (göçmenlerin bir kısmı bu şekliyle yapıyor)
      Domates sosun ağzına gerçek zetinyağ koyduysanız buzdolabında donması gayet doğal..Dolaptan çıkarıp dışarıda bekletince bu donmanın çözülmesi lazım..
      Kiler olarak kullandığınız vestiyer sıcak değil serinse hiç sorun yok bu amaçla kullanabilirsiniz.. Burada sakladığınız soslarınızı sıcakken kavanoza koyup kapaklarını doğal vakumlama yolu ile kapattıysanız sorun yok..

      Sil
  20. Ben çok etkilendim. Hanımıma gösterip eksikleri var mı soracağım. Çok teşekkürler. Allah razı olsun. M.g.Sarıyar.

    YanıtlaSil
  21. bunu pişirmedenmi yapıyoruz yani?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet pişirmeden yapıyoruz bu bir nevi turşu olduğu için pişirmeye gerek yok. Pişirilerek yapılanı isterseniz lutenitsa tarifimize bakabilirsiniz.

      Sil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...