Anadolumun çeşit çeşit yemeklerinden biridir lezzetli kuru dolması.
Her şey yöresinde en lezzetli haliyle yapılır belki .Her an o yörelerde olma imkanımızda olmayınca bu durumda iş başa düşüyor ..
Kuru patlıcan ve biberlerim Elazığlı komşum Nurgülden.Bu dolmaları bir çok kez onun elinden yemiştim.Çok ta lezzetli yapar.Ben bu dolmaya lezzet veren etkenlerden birininde kullanılan yağ miktarı olduğunu düşünüyorum .
Daha öncede bir kaç defa yapmıştım ama evde en beğenileni bu oldu ..Eşimin görevi dolayısı ile Hatay geçmişi olduğu için bu lezzetin gerçeğini de biliyor.O da beğendiğine göre tamamdır dedim.
Her şey yöresinde en lezzetli haliyle yapılır belki .Her an o yörelerde olma imkanımızda olmayınca bu durumda iş başa düşüyor ..
Kuru patlıcan ve biberlerim Elazığlı komşum Nurgülden.Bu dolmaları bir çok kez onun elinden yemiştim.Çok ta lezzetli yapar.Ben bu dolmaya lezzet veren etkenlerden birininde kullanılan yağ miktarı olduğunu düşünüyorum .
Daha öncede bir kaç defa yapmıştım ama evde en beğenileni bu oldu ..Eşimin görevi dolayısı ile Hatay geçmişi olduğu için bu lezzetin gerçeğini de biliyor.O da beğendiğine göre tamamdır dedim.
MALZEMELER: 25 adet kuru patlıcan ve birazda biber kurusu
Her patlıcan için 1 dolu yemek kaşığı pirinç
2 iri soğan ince kıyılmış
250 gr orta yağlı kıyma
2 diş iri sarımsak
1yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı kışlık hazırladığım domates sosu(yoksa siz domates salçası koyabilirsiniz)
Çeyrek demet maydanoz.
yarım çay bardağı sıvıyağ , tuz
1 su bardağı sumak ekşisi(1 avuç tane sumak kaynayan suda 15 dakika bekletilip süzülüyor)
karabiber, nane ,kimyon
YAPILIŞI:
Patlıcanı bol suda 10 dakika kadar haşlayalım. Patlıcanlar yumuşayınca süzelim.
İç harcı için bütün malzemeleri karıştırarak hazırlayalım.Sumak ekşisinin yarısını içine yarısını pişirme suyuna ekleyelim. Bu harç ile haşlayıp süzdüğümüz patlıcanları ve biberleri dolduralım. Patlıcanların ve biberleri üsten 1 parmak boş kalmasına dikkat edelim ve doldururken bastırarak fazlaca sıkıştırmayalım ki iyi pişsin.
Daha önce ayırdığınız sumak suyunun içine bir yemek kaşığı salça ve iki yemek kaşığı sıvı yağ ekleyerek patlıcanların hizasına gelecek kadar pişirme suyunu ilave edelim
Önce hararetli ateşte kaynayana kadar, daha sonra ocağın altını kısarak kısık ateşte yarım saat ya da 45 dakika pişirerek servis yapalım.
----Afiyet olsun----
Her patlıcan için 1 dolu yemek kaşığı pirinç
2 iri soğan ince kıyılmış
250 gr orta yağlı kıyma
2 diş iri sarımsak
1yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı kışlık hazırladığım domates sosu(yoksa siz domates salçası koyabilirsiniz)
Çeyrek demet maydanoz.
yarım çay bardağı sıvıyağ , tuz
1 su bardağı sumak ekşisi(1 avuç tane sumak kaynayan suda 15 dakika bekletilip süzülüyor)
karabiber, nane ,kimyon
YAPILIŞI:
Patlıcanı bol suda 10 dakika kadar haşlayalım. Patlıcanlar yumuşayınca süzelim.
İç harcı için bütün malzemeleri karıştırarak hazırlayalım.Sumak ekşisinin yarısını içine yarısını pişirme suyuna ekleyelim. Bu harç ile haşlayıp süzdüğümüz patlıcanları ve biberleri dolduralım. Patlıcanların ve biberleri üsten 1 parmak boş kalmasına dikkat edelim ve doldururken bastırarak fazlaca sıkıştırmayalım ki iyi pişsin.
Daha önce ayırdığınız sumak suyunun içine bir yemek kaşığı salça ve iki yemek kaşığı sıvı yağ ekleyerek patlıcanların hizasına gelecek kadar pişirme suyunu ilave edelim
Önce hararetli ateşte kaynayana kadar, daha sonra ocağın altını kısarak kısık ateşte yarım saat ya da 45 dakika pişirerek servis yapalım.
----Afiyet olsun----
selamun aleykum sevgi abla.
YanıtlaSilbiber kurusunu burda bulamadim,canim nasil cekiyor:)bide guzel resimlemissinki,ohh yaninda bide yogurt olacak:)canim cekti gene,patlican dolmasinin zamani geldi anlasilan:))
ellerine saglik,hayirli cumalar.
Elinize sağlık. Fotoğraflar o kadar güzel ki insanın uzanıp alası geliyor.
YanıtlaSilSevgicim harika görünüyor. Yemek güzel de fotoğrafar da ayrı bir güzel. bu arada Hz. Aişe kitabını kardeşim de okuyor ( urfatutkunu ) zmaan zaman bana da okuyor çok akıcı harika bir kitap.
YanıtlaSilBEN DAHA KAHVALTI ETMEDİM AMA....OFF OFFF DİYORUM NASIL SEVERİM...YA VARYA YAŞASIN YEMEK YEMEK....NELER DÖKTÜRÜYOSUN AMA ZAYIFSIN DİMİ KOMŞUICUM SEN YA:(
YanıtlaSilBEN DAHA KAHVALTI ETMEDİM AMA....OFF OFFF DİYORUM NASIL SEVERİM...YA VARYA YAŞASIN YEMEK YEMEK....NELER DÖKTÜRÜYOSUN AMA ZAYIFSIN DİMİ KOMŞUICUM SEN YA:(
YanıtlaSilAnlayamazsın ben sana göndereyim burdan mail adresinide bulamadım ya nasıl olacak
YanıtlaSilKağıttan gemiler teşekkür ederim.
Hilal teşekkürler yaparsınız bu dolayı dimi?
evecen bu saate kahvaltı kalırmı bak şimdi kalkıp öğle yemeğimi yiyeceğim ..Evet ben senelerdir sabit aynı kilodayım zor kilo alanlardanım.Ama bizim evdede kolay kilo alan bir eş ve de bir oğlum var..
Sevgi nası canım çekti bi bilsen..kuru dolmaya bayılıyorum...görüntü harika, eminim ki tadı da enfes...yapcam inşaallah aynısından bende:))
YanıtlaSilellerine sğlık canım..optum:) ha bi de hayırlı cumalar efendim...
Ayşee bilseydim sevdiğini(gerçi sevmeyen azdır herhalde) uzak ta değilsin bi tabakta sana gönderirdim..Bi dahahi sefere inşallah..
YanıtlaSilSana da hayırlı cumalar canım..
işte buna hayır dıyemem..:P
YanıtlaSilama bıber salcası,sarmısak ve nar ekşısı bol olacak :) bırde kıymasız :)
görüntü aldı bitirdi benı :)
bılerek yappmıyorum 2 kısıye yaptıgım cok oluyor..ve ben çok fazla götürüyorum :)
korkumdan mısafır gelene dek yapamıyorum :)
SA.Canım,cuman mubarek olsun..ellerine sağlık kuruyu kim sevmez daha lezzetli olması için içine braz ince bulgur eklerim bulgurun çekme özelliği lezzeti artırıyor..A.E.O
YanıtlaSilELLERİNİZE SAĞLIK.KURU DOLMAYI ÇOK SEVERİM NEFİS GÖRÜNÜYOR.SEVGİLER.
YanıtlaSiloyy oyy bunlar ne sevgi.bitirdin beni.öğlen vakti evde yemek yok.bak şimdi
YanıtlaSilne yapayım ben.bitanem harika .ellerine sağlık
Süper görünüyor, çok severim, ellerinize sağlık. Afiyetler olsun. Sevgiler
YanıtlaSilooff şu komşular yokmu yaa.ne kötü şeylere alıştırıyorlar insanı.kulakları çınlasın benimde antepli bir komşum vardı Esra benide o alıştırmıştı bu kuru dolmalara.elleride bir lezzetli olurki yemeye doyamazsın.bende yaptığımda sarımsak kavururum çok lezzet kattığını düşünüyorum birde acı biber salçası en önemli malzemelerinden.olsada yesek valla.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilAllahım nasıl güzel fotoğraflar bunlar böyle yaa :)) kurutulmuşlarını bulabilsem inan hemen yapardım...sana da hayırlı cumalar...
YanıtlaSil