10 Mart 2010 Çarşamba

Pratik pancar turşusu...

İşte size pratik bir turşu ..Bugün yap yarın ye .Pratik olduğu içinde çabuk tüketilmeli bu bir ,buzdolabında saklanmalı bu da iki.(bozulmaması için)
Bu turşuyu hazırladıktan sonra salatasını da yapabilirsiniz .İnşallah o şekilde de tarifini vereceğim.Normal salatalarınızın içinde çeşit olarakta kullanabilirsiniz..  

Malzemeler
5-6 adet orta boy pancar
1 çay bardağı sirke
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
3 diş sarımsak (ezilmiş)

Yapılışı
Pancarların köklerini kestikten sonra iyice yıkayıp kabuklarıyla birlikte pişirelim.Kabukları ile pişirirsek suyu daha lezzetli oluyor. Üzerini örtecek kadar su ilave edip pişirdik. Çok çok yumuşak olmayacak şekilde çatal batırdığımızda rahatlıkla içine giriyorsa pişmiş demektir.
Pancarları tencerenin dışına alıp, (çok soğumasın kolay soyulması için) parmaklarımızla ovalayarak kabuklarını soyduk ve yaklaşık 1cm kalınlığında dilimleyip tekrar içinde kaynattığınız suyuna koyduk. Haşlama suyuna 1 çay bardağı sirkeyi, tuzu, şekeri ve sarımsağı ilave ettik. Bu şekilde soğutup buzdolabına koyalım ve 1 gece bekletelim.Pancarlar bu arada sosunu iyice içine çeksin.
Ertesi gün servise hazırdır.Bu kadar şipşak ama besleyici bir turşu.
Pancarın belli başlı yararlarına da değinelim mi biraz.
A, B, C ve P vitaminleri ile potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, kalsiyum, brom ve bakır minerallerini içerir. Şifa amacıyla kullanılır.
                                                   Kırmızı pancar, iştahı açar ve hazmı kolaylaştırır.
 Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir.
Mide ağrılarını ve ekşimelerini azaltır.
İdrar söktürür ve kabızlığı giderir.
 Böbrekleri çalıştırır.
 Şeker hastalığı ile vereme karşı koruyucudur.
Karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kansızlığı giderir.
 Sinirleri yatıştırır.
 Kırmızı pancar suyu kansere karşı iyi bir koruyucudur.
 Ayrıca, yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.

11 yorum:

  1. Ellerine sağlık olsun arkdaşım .Pek severim ama evde yapmaya cesaretim yoktu.Pazardan alıp hemen deneyeyim bari.

    YanıtlaSil
  2. Canim benim... Ellerine saglik... Bayilirim pancara.... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  3. çok güzel görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. selamun aleykum sevgi abla,

    masallah maharetlerini dokturuyorsun.elleirn dert gormesin.

    resme ilk bakinca acaba benim gozdmi dorun var dedim?sanirim pancarlarin arasindakiler havuc olsa gerek:))

    afiyet olsun size:)hayirli aksamlar diliyorum.

    YanıtlaSil
  5. Sevgi kardeşim bende geçen gün almıştım pancar birazını salata yaptım birazı duruyor ne yapsam diye düşünüyordum ki senin turşuyu gördüm hemen yapayım da yarın yiyelim bari teşekkürler canım fikir çok güzel bende çiçek çiçek kesicem sunumu çok şık olmuş ellerine sağlık ☺

    YanıtlaSil
  6. Sevgi gerçekten çok pratikmiş.Bizde çok severiz ama ben pek yapmam.Ellerine sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil
  7. Sevgi'ciğim ellerıne saglık canım.gercekten cok pratık olmus:)sevgıler

    YanıtlaSil
  8. selam hic yapmadim ve hic yemedim.aslinda merak ediyorum tadini.ellerine saglik, sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Canım benimde çok sık yaptığım bir turşu çeşidi...Rengine bayılıyorum, aslında suyu daha bir lezzetli geliyor bana..:)

    ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Sevgi pancar turşusunu çok severim ama genelde rast gelmediğim için evde yapmayı da deneyemedim hiç seninkiler çok güzel görünüyor çok da pratikmiş eline sağlık

    YanıtlaSil
  11. bende yaptım ama üzerinden hatırlayamadığım kaar zaman geçti.acaba bozulma ihtimali vardır.yada bozulan turşuyu nasıl anlarızmı diyeyim bilemedim.tariflerinizin takipcisiyim.ellerinize sağlık.ayfer

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...