Şu sıralar özellikle pazarlarda çeşit çeşit ot satılıyor
Isırgan otu da bunlardan en sağlıklı ve lezzetlilerinden biridir işte.
Annem Giresundan dönüşte getirmişti köy ısırganlarını
Menşe-i memleket olunca lezzeti de artıyor tabii..
İşte bu da ısırganın namı diğer sırganın ta kendisi..
Malzemeler
1 kilo kadar ısırgan otu
1 çay bardağı un
3 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 orta boy kuru soğan
tu,kırmızı biber,karabiber
Yapılışı
Isırganları elimize geçireceğimiz kalın bir eldiven veya poşetle temizleyip yıkayalım.Aksi halde elinizi fena halde acıtabilir. Kalın sapları varsa onları ayıralım.
Bıçakla biraz küçültüp üzerini geçecek kadar su ekleyelim yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
Pişince suyunu süzmeden mikserle ısırganları çok fazla ezmeden parçalayıcı uçla küçültelim.Sonra 1 çay bardağı unumuzu ilave edelim.
Isırgan ve unu iyice birbirine girecek şekilde yice karıştıralım.
Üzerine su bardağı ile su ekleyelim .Koyduğum su miktarını hatırlamıyorum .
Tekrar ocak üzerine alalım akıcı muhallebi kıvamında olacak şekilde kaynayana kadar pişirelim .
tuzunu ekleyelim.
Ayrı bir tavada küçük küçük doğradığımız kuru soğanı tereyağı ve sıvı yağ karışımı ile kavuralım pişmiş olan ısırganımıza ekleyelim karıştıralım.
Yapılış olarak azıcık meşakkatli gibi görünsede lezzet olarak değer diyorum..
Isırgan yağlaşımız servise hazırdır..
..................................*****........................................
Isırganın Başlıca Faydaları
*Isırgan otu hemen hemen her hastalığa şifalı gelen mucizevi bir bitkidir..
*Kan temizleyici olduğundan egzama ve bazı mantar hastalıklarına iyi gelir.
*Sivilcelere iyi gelir.
*Kan temizleyici özelliğinin yani sıra kan yapıcı özelliği de vardır. Bu yüzden sarilik, kansızlık ve ağır kan hastalıklarında faydalı olur.
*Kan sekerini düşürmeye yardımcı olur.
*İdrar yolları hastalıkları, enfeksiyonları ve idrar tutukluğunu düzeltir.
*Böbrek taşlarına da iyi gelir.
*Ayni zamanda zindelik ve enerji verir.
*Grip ve soğuk algınlıklarına karşı koruyucu olarak kullanılır.
*Mide ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelir.
*Siyatik, romatizma hastalarına ısırgan banyoları iyi gelir.
*Çayı ile saçlar yıkandığında canlanır ve parlar.
*Kepeği önler..
*Tohumları immün sistemi güçlendirici olduğundan yaşlılara iyi gelir.
*Tansiyon düşürücü etkisi vardır.
*Gargarası nefesi temizler, cilt temizliğinde de yararlıdır.
giresunlu oldugunu yenı ogrendım :) eşim de bulancak-pirazizli :)
YanıtlaSil(dalgınlıkla gıresunlumusun yerıne ısırganlımısınnnn diyecektım :) )
Evet Sümeyye eşim de ben de Giresunluyuz..
YanıtlaSilEşim espiyeli espiye bulancağa daha yakın benim ilçe biraz daha iç kısımda..eşinle ve dolayısı ile seninle hemşeriyiz güzel ..
Çok deişik bir tarif, yapmak lazım bu yayarlı otu, bilgilerinin takipçisiyim canım, sevgiler.
YanıtlaSilne varsa otlarda var dimi...sevgiler
YanıtlaSilÇok sağlıklı olduğu kesin... Sevgiler...
YanıtlaSilçok severim hele böreğini daha çok.
YanıtlaSilellerine sağlık..
Çocukluğum da yapılıdı aynı tarif .Tabii sevmezdik.Şimdi elimize geçmez oldu.Ben de Orduluyum bu arada.
YanıtlaSilellerine sağlık canımm.. ben küçükken hep yaparlardı hiç yemedim:))
YanıtlaSiloyy yenmezmi bu şifalı yemek.yemeyenler bence ön yargılarını aşsın bir kaşık denesinler benden tavsiye ;)ben yöresel yemeklerimizi çok severim hatta bizim ailede ben bu özelliğimle anılırım.annem köyden madımak fırın kurusu ot çöp işte ne gelirse benim için saklar diğer kardeşlerim benim kadar düşkün değiller çünki.benim vücudumda öyle alışmışki mesela madımağın yada ısırganın mevsimi geldiğinde görmesemde kokusu burnuma gelir sanki :)geçen haftada pazarda ısırgan görünce dayanamayıp almıştım.hem kızım alerji olduğundan alerjiyede faydalıymış.yiyen herkese şifa olsun inşallah.çok uzattım.ellerine sağlık.
YanıtlaSilHobicell teşekkür ederm ..
YanıtlaSilSibel ve estergonyeşil keşke sürekli yiyebilsek gerçekten otlar hem kalorisiz hemde lezzetli.
Filiz evet börektede çok güzel oluyor tam mevsimi değerlendirmek lazım..
Elzemhobi hemşeri sayılırız ne güzel.Isırganın yemeğini küçükken bende çok zevk alarak yemiyordum ama zamanla damak tadıda değişebiliyor.
Deniz bence dene en azından sağlık açısından ..
İç ses (adın ne bu arada) memlekete ait ne varsa doğallığından dolayı benim için de çok değerli ..sırganı fırın kurusu ile yemek benim için ayrı bir zevk sende bilirsin ..
Pazarda bende madımak gördüm ama çok kalın geldi almadım
Ş.karahisar da da yeni yeni çıkıyormuş, bak yazarken bile gözümün önüne geldi ağzım sulandı ..
Bu sekilde pirildigini hic duymamistim.Ellerine saglik canim.
YanıtlaSilSefa
hayırlı cumalar
YanıtlaSilelleriize sağlık herşey harika
oğlunızada başarılar
lahana yemeğinin bir çok versiyonu var farklı bir tarifiniz varsa paylaşırsanız sevinirim
sevgiler selamlar