Şebinkarahisar'da pazarın kurulduğu Salı günü yerli halk için de ziyaretçiler için de çok özeldir..
Tüm köylüler abartısız sabah namazı ile büyük bir zevk ve heyecanla şehirin yolunu tutar..
Kimisi emek verdiği ürünü satacak para kazanacaktır, haftalık eksiklerini görecektir;
kimisi de bunun yanında bir hafta boyunca göremediği eşi dostu görecek hasbihal edecektir..
Pazar alış verişlerinin sona ermesi çoğu zaman öğle vaktini bile bulmaz...
Erken kalkan yol alır misali herşey öğleden önce halledilir..
İşte yukarıdaki resim de daha çok kadın satıcıların bulunduğu kadınlar pazarı..
Peynir çeşitleri, taze çükelikler, tereyağlar, pekmez, madımak, taze yumurtalar daha bir sürü şey..
En güzeli de hepsinin doğal, katkı maddesiz (en azından şehirde yediklerimize göre) olması ..
İnsanın hepsinden alası geliyor..
Fiyatlarda İstanbuldakilere göre çok çok makul...
Annem köye giderken mantarın tam da mevsimi olduğundan bahsetmişti..
Pazarda dolaşırken bir kaç çeşidine rastladık..
Mesela yukarıda açık renkli büyük mantarlar yaylada yetişen cins bir mantarmış ..Adını Çanşur dediler..
Fiyatını sordum kilo değil belki daha azdı 30 tl dedi satıcı.
Az bulunan cinsten olduğu için pahalı imiş..
Siyah siyah görünen kuzu göbeği imiş lezzetli olduğunu söylediler ama cesaret işi biraz ....
Gerçi köylüler hangisi yenir hangisi yenmez bilirler..
Taze peynir , tereyağı ve yumurtalar..
Köydeki teyzelerin kullandığı peynir mayasından aldım gelirken ,
evde kendi peynirimi yapmayı deneyeceğim bakalım becerebilirsem paylaşırım sizinle.....
El emeği bir sürü şey var...
Şebinkarahisarın meşhur dövme fındık helvası bu şekilde yapılıyor...
"Kavrulmuş fındık kütükten oyma kovada en az dört saat dövülerek öğütülüyor.
Daha sonra 1 kilograma, 2 kilogram pudra şekeri ölçüsünde pudra şekeri ile karıştırılıyormuş.
Sonra bu karışım 4 buçuk saat tekrar hiç başından kalkmadan dövülmesi gerekiyor."
Resimde ki kişi her gördüğümüzde bu şekilde fındıkları dövüp duruyor ama sonuçta ortaya enfes bir tad çıkıyor..
Altta pazardan bir görünümm...
Özellikle Pekmez kaynatmakta kullanılan boy boy kazanlar...
Kazanı alan gidiyor...
İstanbul'a dönerken bir dükkana girdik ..
İçeride yok yok
Aşağıda çeşitleri sırası ile resimledim .....
İç cevizler(bu arada Ş.karahisarın cevizleride çok ünlüdür özellikle güllüoğlu baklavalarının tercih ettiğini biliyorum)
Dut pestilleri altta...
Bunlarda pestil ama üsttekileri tercih ederim ...
Çocukken hatırlarım annem pestilin içine ceviz koyar yedirirdi bize...
Altta Şebin tatlısı
Satıcı tattırdı enfes İstanbul'da Kapalıçarşı'ya satış için gönderdiklerini de ilave etti..
Ballar yine yöresel...
Alttakileri bilirmisiniz bilmem....
Şebinkarahisar'ın yöresel ekmeği fırın kurusu veya kuru ekmeği...
Köylü kadınların taş fırınlarda simit şeklinde yaptıkları,
sonrasında da ateşi alınmış sıcak fırında bir gece bekleterek kurumalarını sağladıkları ekmek çeşidimiz...
Islatılarak yeniliyor..
Yerken tadı sanki galetayı andıyor biz çok seviyoruz...
İstanbulda da bir çok yerde satıldığını biliyorum...
Bu arada belirteyim kalori oranı çok düşük kilo aldırmıyor gibi birşey...
Dut pekmezi ,erişte ve şehriyelerimiz..
Bunları da kadınlar kışlık olarak hazırlıyor kışında afiyet ve lezzetle yiyorlar..
Yine pazarın vazgeçilmezi ve tam mevsimi olan madımak ...
Yemeği ıspanak yemeği gibi yapılıyor özellikle de sucuklu yapılanı çok lezzetli oluyor...
Köyde annemle yemeğini yaptık sizlerle de paylaşıcam inşallah...
Köy pazarımızdan görüntüler bu kadardı ...
Hepinize sevgiler...
Ne guzel kareler, Tr'egıdınce pazar gezmeyi cok seviyorum her sey taze taze halbu ki Ny'a gelmeden once hic gitmezdim :)
YanıtlaSilMerhaba ben suşehriliyim (annem ş.karahisar) yazınızı okuyunca duygulandım özlemişim galiba oraları :))
YanıtlaSilayy ne güzel bizim kastamonuda devrakani ilçemiz vardır aynı oranın pazarı gibi köylü pazarı gibisi yok kesinlikle...:))
YanıtlaSilpestil tatlısından gümüşhanede de var ballı pestil diyorlar burada ..bayıldım ve kastamonuyu köyümü özledim bir kez daha..:(
Bizim köyde de pazarları salı günü kurulur... Ve öğlene kalmadan toplanır... Nasıl özledim anlatamam...
YanıtlaSilNe güzel yiyecekler var öyle, dut pestili olsa da yesem, çok severim :)
YanıtlaSilSevgicim hepsi birbirinden güzel,otlar,süt ürünleri en doğal haliyle almak gerekir.Güzel bir imkan.Paylaşımın için teşekkürler canım...
YanıtlaSilSevgicim yine harika mi harika fotograflar yakalamissin,hepsi benlik buradakilerin!
YanıtlaSilKaradeniz'e yolum düserse mutlaka aklimda,pestile bayilirim,coook uzun zaman oldu yemeyeli,iyi hatirlattin,annemden isteyeyim hemen alsin,bulsun bir yerden...
Findik helvasida hic tatmadigim bir tad,ayrica madimagida uzun yillar oldu yemeyeli,eskiden köyde ne cok yerdik,
Sevgiler,emegine saglik,görüsmek dilegiyle...
yine çok güzel resimleyip anlatmışsın.fındık helvasını çok severim hatta bir postumda unutamadığınız bir tat diye mim sorusuna cevap olarak yazmıştım :)
YanıtlaSilbenim babamda daha yeni karahisara gitti kesin madımak getirir bizde nasipleniriz inşallah.benim teyzemde pazarda pestil ve pekmez satıyo adı sadet bahçelerde oturuyor.bahçelerde çok güzeldi bol ağaçlı ve yeşillikli birde akarsuları vardı şırıl şırıl akan..
sayende nostalji yaşadım tekrar :)
emeğine sağlık..
iç ses..
Şeyma bazı şeylerin değeri yokluğundamı anlaşılıyor acaba...
YanıtlaSilAdsız yorumcu,hemşerim (adını öğrensem daha güzel olurdu ama )
Suşehri çok yakın bize geçen yaz görmüştüm ..Doğal olan özleniyor..
Özlenen daha değerli oluyor ,yada değerli olan özleniyor denizciğim...
Sessiz ve sakin sizin köy neresiydi ..
Miss sensibleciğim bende severim pestili ama çok ta tatlı ile aram yok..
Cahideciğim sen daha iyi bilirsin tabi doğala daha yakındasın çünkü ,biz ziyaretten ziyarete..
Serpil fındık ezmesi yada helvası çok hoş bir lezzet bizde daha çok kahvaltılarda yeniyor..
İç ses; teyzeni ben tanımam da annem tanır muhakkak..Bahçeleri biliyorum annemlerin köyüne oradan geçilerek gidiliyoor çünkü güzel bir yer...
Bu arada anneme ben de bahsettim senden, annenler için isim söyledi ama ben bilmediğim için yorum yapamadım..
Ayrıca resimlerle yaşama oraları canlı canlı gör bence .Bu arada ayın 30 'unda Şebinkarahisar günü var .Kağıtanede yapılacakmış haberin varmıydı???
Adsız:)) Geçen yaz bende ordaydım sadece 4 günlüğüne gittim geldim ama yetmedi uzun zamandır (20 sene) dir gitmiyordum özellikle köyümüze girerken gözyaşlarımı tutamadım bu arada köy çeşmenizi gördüm benim arkadaşımda ş.karahisarlı soyadı da demiralp ama köyünü bilmiyorum :(( belkide aynı köylüsünüz.Sevgiler...
YanıtlaSilSevgi ben uzuuun zamandır ne şenliklere nede pikniklere gitmedim hiç.farklı memleketten bir eşle evlenince ve farklı bir semte taşınınca olan bağlarda koptu bende.
YanıtlaSilsevgi bu arada mesajların direk çıktığı için mesajları sohbete çeviremiyorum yani fazla detaylı ve isimlerle yazamıyorum.zannetmeki gizlim saklım var. belli hakiki toprağız işte :)
Sevgili Nurhayat ÖNCELİKLE BLOĞUMA HOŞGELDİN ..Arkadaşının adı nedir benim annemde aynı soyadı taşıyor büyük ihtimalle arkadaşın benim akrabam oluyor..
YanıtlaSilCevabını bekliyorum
sevgiler..
İç sesciğim daha detaylı yazmak istersen mail yolu ile de konuşulabilir..Biz de eşimle farklı yerlerdeniz ama kopmamak en iyisi dimi..
Bu arada ben adsız suşehriliyim :) arkadasımın adı muzeyyen annesinin adı türkan
YanıtlaSilKUZU GÖBEĞİ MANTARI ÇOK PAHALI BİR MANTAR DAĞLARDA BULUNUYORMUŞ KURUTULMUŞUN KİLOSU 70 MİLYON DEMİŞLERDİ İLAÇ SANAYİİNDE DE KULLANILIYORMUŞ FOTOĞRAFLAR HARİKA HAYATIN TA KENDİSİ SEVGİLER..
YanıtlaSilEvet Bilge hanım kuzu göbeğini bende sizin anlattığınız gibi duynuştum ama annem mantarın tipini beğenmedi alamadık :))
YanıtlaSilİçimde kaldı .