7 Haziran 2010 Pazartesi

Mis Kokulu Çilek Reçeli

Çilek zamanı yavaş yavaş geçiyor..
Minik minik mis kokulu çilekleri bulduysanız hiç beklemeyin reçelinizi yapın derim..
Biz çilek almak için komşularla üşenmedik meyve haline gittik ve kasa ile aldık..
Renkleri kıpkırmızı, kokuları mis gibi çilek kokusundaydı..
Ben reçel yemeyi değil daha çok yapmayı sevenlerdenim .Pişerken tüm evi saran kokusu yeter..

                                                          

Üstte reçelde çilekler yakın çekim olduğu için büyük çıkmış ama küçüktüler aslında..


Malzemeler
3,5 kilo çilek
3 kilo toz şeker
2 limonun suyu
veya
3 çay kaşığı limon tuzu

Yapılışı
Çilekleri yapraklarını temizledikten ve yıkadıktan sonra eğer içinde büyük olanlar varsa benimkiler gibi 1 çileği 2 'ye veya 4'e bölerek büyük bir tencereye yerleştirilir.
Çileklerin üzerini tamamen kapatacak şekilde toz şekeri dökelim.
Sonra tencerenin kapağını kapatıp bir gece buzdolabında bekletelim. En çok bir gece bekletelim. Aslında burada amaç beklerken şekerin eriyip çileği sulandırmasıdır..
Ertesi gün tencereyi ocağın üzerine alalım. Kaynayana kadar bekleyelim. Kaynayınca dikkat etmek gerekiyor bu aşamadan sonra kolayca taşabilir. Kaynamaya başladıktan sonra tencerenin altını kısalım ve reçelimiz koyu kıvama gelene kadar 40 dakika kadar pişirelim. Ara ara üzerinde oluşan köpükleri kaşık yardımıyla alalım..
Arada kıvamını kontrol edelim. Bunun için düz bir tabağa biraz suyundan damlatalım ve soğuyunca tabağı  eğelim eğer zor akıyorsa  reçelin kıvamı olmuş demektir.
Kıvamı yakaladığımız zaman reçelimize  limon suyumuzu da eklenerek 4-5 dakika kadar daha kaynatalım sonra tenceremizin altını kapatalım.Reçelimizin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra cam kavanozlara dolduralım ve kapaklarını kapatalım..Vee soğuk bir yerde muhafaza edelim..
İster hemen yiyin, isterseniz benim gibi  bir bölümünü kışa saklayın..

*** Reçel için tercih edeceğiniz çilekler ufak ,koyu renkte ve kokulu olursa reçeliniz daha lezzetli olacaktır..
*** Reçeli pişirirken mümkünse karıştırmayalım ki çileklerimiz ezilmesin..
***Reçel pişerken üzerinde oluşan köpükleri olabildiğince alalım ki reçelimizi bozmasın... 
***Ben reçeli biraz fazla yaptım siz orantılı olarak malzemeyi artırıp eksiltebilirsiniz.
***Limon yerine limon tuzu da kullanılabilir bunun içinse kilo başına bir çay kaşığı limon tuzu yeterli olacaktır..Limon tuzu reçelinizin daha çok dayanmasını sağlayacaktır..
*** Kullanacağınız tencereyi derin seçerseniz taşma ihtimali biraz daha azalır..

Reçelimin rengi çok güzel oldu..
ve çilekler dağılmadı ..

.............................Afiyet Olsun.........................

8 yorum:

  1. süperrr..ellerine sağlık canım.heralde bu güzellik kışa kalmaz hemen bıter:)sevgiler

    YanıtlayınSil
  2. Turkiye'ye gelince yiyeceklerimden biride cilekler kokulu ve kucuk olanlar :)
    Ellerine saglık .

    YanıtlayınSil
  3. Tülin bende öyle sanıyorum evdeki reçel severler bu reçeli kışa bırakmaz..Sevgiler benden.

    Şeyma sen Türkiyeye geene kadar inşallah kokulu minik çileklerin zamanı geçmezde yiyebilirsin..

    YanıtlayınSil
  4. Sevgicim ellerine sağlık canım. ben de çilek marmelatı yapıyorum şu an şekerin içinde bekliyor sulanması için. sevgiler

    YanıtlayınSil
  5. sevgm merhaba ree süe lmuş benmki çilek hastası bir kızım var bende kısmet olursa bu hafta yapacağım reçeli ona
    afiyet bal olsun

    YanıtlayınSil
  6. ELLERİNE SAĞLIK.AYRICA RESİMLER SÜPER ÇIKMIŞ..BENDE BEKLİYORUM MİS KOKULU KÜÇÜK ÇİLEKLERİ.....

    YanıtlayınSil
  7. reçel iştah açıcı sunum süper

    YanıtlayınSil
  8. Tarifinizi ve bloğunuzu yeni gördüm ve ekledim. Tebrikler.

    YanıtlayınSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...