15 Temmuz 2010 Perşembe

Erik Marmelatı ve Kompostosu....

Kışlık hazırlıklara fırsat buldukça devam ediyorumm.
Marmelat ve dondurucuya koyduğum eriklerde bunun bir bölümü....
**
*
Az önce çocuklar arkadaşlarının meyve suyu aldığını  söyledi ve
bizde alabilirmiyiz diye eve geldiler..
Hazır meyve sularına, hazır olan tüm gıdalara olduğu gibi sıcak bakmıyorum yapılış şekilleri ve içlerindeki katkı maddelerinden dolayı...
Alın desem olmayacak ,almayın desem olmayacak..
Çocuklara sürekli anlatıyorum aslında bu tarz ürünlerin zararlarını ama
arkadaşları yapınca da bazen durumlar değişiyor...
Aslında yaz geldi çeşit çeşit meyveler taze taze önümüzde insanlar bunları değerlendirseler
meyve sularını tazecik hazırlasalar , şişelere koyup çocukların eline verseler ,
herkes aynı özeni göstermiyor malesef
Neyse içimdekini döktüm biraz rahatladım...
*
Gelelim marmelatımızın tarifine..
Ben marmelat için 5 kilo ekşiye yakın erik kullandım ama size daha az ölçülerle verdim .
Siz ölçüleri kullanacağınız erik miktarına göre artırıp azaltabilirsiniz..

Malzemeler
1 kg erik 
1 kg toz şeker
1/2 limon suyu
Yarım su bardağı su

Yapılışı
Erikleri yıkayıp temizledikten sonra, geniş tencereye alalım ve suyunu ilave edip, kısık ateşte kapağı kapalı olarak erikler yumuşayana kadar pişirelim. .
Kısa zamanda erikler yumuşayacaktır..
  Bu kıvama geldiğinde, kevgir yardımıyla çelik bir tencereye süzelim.
Kaşığın tersiyle( ben tahta kaşık kullandım) kevgirin içindeki erik posasını sadece çekirdekleri ve kabuklar kalıncaya kadar ezelim.
Tencerede ki ezilmiş erik püresini ara sıra karıştırarak 10 dakika kadar tekrar kaynatalım.
Sonra birer bardak şekeri ilave edip kısık ateşte kaynatmaya devam edelim.
Şekeri parti parti ilave edip kaynattıkça marmelat koyulaşacaktır...
Ara ara üzerinde oluşan köpüğü alalım..

Kısık ateşte yaklaşık 35 dakika sonra tam kıvama ulaşacaktır.  .
Son olarak limon suyunu ilave edelim, karıştırıp bir iki taşım daha kaynatıp ve ocaktan alalım.
 Sıcakken kavanozlara dolduralım.
Ve kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirelim...
Kavanozları bu şekilde bir gün bekletelim ...
 

Topladığımız erik miktarı çok fazlaydı ben bir miktarını dondurucuya
 kompostoluk poşetlere koydum...
Ve tabi dondurucu da fazla yer işgal etmemesi için
burada da yaptığım gibi pipetle poşetlerin havalarını alarak..
Bir yerde pratik vakumlama yaptım....
.    

Bir miktarı ile de meyve suyu yaptım ki doğalın tadı da rengi de gerçekten başka oluyor...
*
Erik suyu için ,erikleri bolca yıkayıp üzerine çıkacak kadar içilebilir iyi su koyup kaynatmaya bırakıyoruz. 
Erikler yumuşayınca  damak tadınıza göre toz şekerini ilave edip beş-on dakika daha kaynatıyoruz hepsi bu kadar.
 Soğuyunca cam bir kase ya da kavanoza alalım soğutarak içebiliriz..
 


*Marmelat yapımında kullanılacak olan tencerelerin yayvan ve geniş olması gerekiyor..
*Şeker marmelata bir defa da değil de  parti parti ilave edilmelidir. Böylece şekerin iyi karışması ve erimesi sağlanmış oluyor.
*Şeker ilave edilen marmelat devamlı karıştırılarak pişirilmeli. Karıştırmaya gereken önem verilmezse marmelatın dibi tutabilir.
*Bir kilo marmelata eklenecek şeker miktarı 800-1000gr arasıdır.Meyvenin olgunluğuna ve cinsine göre miktar değişir..Tatlılığı daha yoğun meyvelerde şeker daha az kullanılır.. 

..........Afiyet olsun...........

13 yorum:

  1. Sevgi'ciğim bende doğal meyve sularından yanayım.hazır meyve suyu hiç içmıyorum.bu sekilde annemde hazırlar ve harıka bır lezzet olur.ellerıne sağlık canım
    sevgıler

    YanıtlayınSil
  2. sEVGİCİM ELLERİNE SAĞLIK CANIM HARİKA GÖRÜNÜYORLAR. VAKUMLAMA OLAYINA DA BAYILDIM SEVGİLER

    YanıtlayınSil
  3. sevgicim görüntüler harika..
    bilinçli bir anne olmak daha da hoş kesinlikle:)) tebrik ederim canım benimm..:))

    YanıtlayınSil
  4. Hepsi cok nefis,ellerine saglik,bende evde kendim yapmayi tercih ediyorum ama burda meyveler okadarda ucuz degil maalesef,meyvenin kendisini direk yemek daha iyi bu sebepten,ah Türkiye'de olsakta beser beser alsak eve getirsek...

    Saglikli günler hepinize...

    YanıtlayınSil
  5. ellerine sağlık sevgicim.allah güle güle bitirmeyi nasip etsin

    YanıtlayınSil
  6. elinize sağlık,bende erik,vişne ve kayısının hem marmelat hemde şuruplarını yaptım.şurubun tadını az koyunca yazın iyi oluyor...afiyet olsun

    YanıtlayınSil
  7. Biz anneler oyle dusunuyoruzda cocuklar dedigin gibi dis cevreden etkilenip aliyorlar daha biraz once babamla konustum ayni seyi evde visne surubu var ama Ahrar onu sevmiyor meyve suyu koysam icer ama nesi tatli geliyorsa :)
    Ellerine saglik bu arada

    YanıtlayınSil
  8. dondurucudaki erikler sonrasında nasıl kullanılıyor acaba???

    YanıtlayınSil
  9. Sevgi Hn.yine ben Şeyda.Dondurucuda eriklerim var marmelat yapmak istiyorum.
    -Dondurucudan çıkardığımız an hemen kullanıyormuyuz
    -Erikleri ilk kaynattığımızda yarım su bardağı ile mi kaynatıyoruz
    -Ben marmelatı kullanacağım kapağı kapatıp ters çevirmesem olur mu
    Çok teşekkür ederim.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Şeyda Hanım dondurucudan çıkaracağınız erikleri marmelat yapacaksanız çözülmelerini beklemeden direk kullanmanızı öneririm.. Erik miktarınız ne kadar bilmiyorum ama çok fazla su ilave etmeyin derim .. Kaynatın çok koyu olursa su ile açabilirsiniz..
      İstediğiniz kıvama gelene kadar kaynatın .
      Siz marmelatı hemen kullanacaksanız soğumasını bekleyin ve kavanozun kapağını ondan sonra kapatın ve tabiki dediğiniz gibi ters çevirmeyin..

      Sil
  10. Bu yorum yazar tarafından kaldırıldı.

    YanıtlayınSil
  11. sevgili sevgi hanım; söylediğiniz ölçülerde çok güzel bir komposto yaptım. ellerinize sağlık. ancak bu kompostoları kullanabileceğim değişik tarifler biliyor musunuz?

    YanıtlayınSil
  12. tarifleriniz çok güzel insanın içini açıyor. bu nimetler karşısında ne kadar şükretsek azdır. Fatma

    YanıtlayınSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...