İşte size seveni de sevmeyeni de çok olan bir lezzet..
Ciğer kızartması ya da nam-ı diğer Arnavut ciğeri...
Benim de çok aradığım bir lezzet değil ama senede bir iki defa yanında soğan salatası ile hayır demem...
Makbul olanı dışı hafif sert içi yumuşak olanı imiş..
Arnavut ciğeri için öncelikle kuzu ciğeri tercih edilse de, dana ciğeri ile de yapılabilir.
Kuzu ciğeri daha yumuşak olur fakat bazıları için kokusu rahatsız edici olabiliyor...
Dana ciğeri ise daha sert olabilir, pişirme esnasında dikkat edilmesi gerekenlere uyulması gerekir.
İşte ciğer kızartırken uyulması gereken kurallardan bazıları:
Ciğeri hazırlarken çok sert olmaması için şunlara dikkat etmeliyiz,
Ciğer yıkanmamalı diyorlar (sanırım kanının akmaması için ,kanı akınca sert oluyormuş) amaaa
ben yıkamadan yapamayacağım için doğramadan önce yıkadım ,yani kanı içinde kalmış oldu bu şekilde..
Kızartma yağı bol tenceresi derin olmalı..
Bir de tüm etlerde olduğu gibi kızartmadan önce ciğeri tuzlamamalıyız..
Ciğer çabuk pişer 1,5 dakika bir tarafı 1.5 dakika da diğer tarafı için yeterli olacaktır..
Ciğer kızartması ya da nam-ı diğer Arnavut ciğeri...
Benim de çok aradığım bir lezzet değil ama senede bir iki defa yanında soğan salatası ile hayır demem...
Makbul olanı dışı hafif sert içi yumuşak olanı imiş..
Arnavut ciğeri için öncelikle kuzu ciğeri tercih edilse de, dana ciğeri ile de yapılabilir.
Kuzu ciğeri daha yumuşak olur fakat bazıları için kokusu rahatsız edici olabiliyor...
Dana ciğeri ise daha sert olabilir, pişirme esnasında dikkat edilmesi gerekenlere uyulması gerekir.
İşte ciğer kızartırken uyulması gereken kurallardan bazıları:
Ciğeri hazırlarken çok sert olmaması için şunlara dikkat etmeliyiz,
Ciğer yıkanmamalı diyorlar (sanırım kanının akmaması için ,kanı akınca sert oluyormuş) amaaa
ben yıkamadan yapamayacağım için doğramadan önce yıkadım ,yani kanı içinde kalmış oldu bu şekilde..
Kızartma yağı bol tenceresi derin olmalı..
Bir de tüm etlerde olduğu gibi kızartmadan önce ciğeri tuzlamamalıyız..
Ciğer çabuk pişer 1,5 dakika bir tarafı 1.5 dakika da diğer tarafı için yeterli olacaktır..
Malzemeler
1 kase un
2 adet kırmızı soğan (piyazlık doğranmış)
kızartmak için sıvı yağ
1 kase kıyılmış maydanoz
Pulbiber,tuz, sumak
Yapılışı
Ciğerleri doğramadan önce yıkayalım ve suyunu iyice süzelim.
Daha sonra kuşbaşı şeklinde doğrayalım..
Daha sonra ciğerleri una bulayıp biraz bekletelim..
Tavada yağı kızdıralım, unlanmış ciğerleri fazla ununu silkerek bu kızmış yağda kızartalım..
Ciğerleri kağıt havlu serilmiş bir tabağa çıkartarak fazla yağını süzdürelim.
Daha sonra ciğerler soğuduktan sonra tuz ve pul biber ile lezzetlendirelim.
*
Ciğerin olmazsa olmazı soğan salatası olduğu için ,
servis tabağında sumaklı maydanozlu soğan ile servis edelim..
Soğanları uzun ve ince yani piyazlık doğrayıp bir miktar tuz ile ovalım ve yıkayalım..
Soğanların suyunu iyice sıkıp maydanoz ,tuz ve sumak ile karıştıralım.
Soğan salatasını isterseniz arnavut ciğerinin yanında,
istersenizde benim yaptığım gibi içinde servis edebilirsiniz..
..................Afiyet Olsun..................
Bayılırım Arnavut ciğerine,yalnız bir arkadaşım kızartırken önce kısa bir süre kızartıp hemen yağdan çıkarıyor,yağını süzdürüp tekrar kızartıyordu.Usulü öyle imiş :)bende onun yaptığı gibi yapıyorum ama detayını anlamış değilim..Ellerine sağlık,sanki kokusu ta buralara geldi..
YanıtlaSilellerine sağlık sevgiciğim:)
YanıtlaSilben de hiç sevmem ama güzel görünüyor ellerine sağlık olsun:)
bir kere yaptım yedim .aman her yer battı.değmez bacım
YanıtlaSilÇok severim Arnavut ciğerini ellerine sağlık.Sevgiler...
YanıtlaSilbayılırımmm
YanıtlaSil