Herkese Günaydın;
güzel, huzurlu bir gün sizlerle olsun inşallah..
Gün tariflerini beklediğinizi biliyorum ama bu böreğin tarifine öncelik vermem gerekti ,
Sebebi ise can arkadaşım Yıldız'ın kendi akraba günü için börek hazırlaması gerekiyordu ...
Telefonda böreğin nasıl yapılacağını anlattım ama blogta yayınlayınca
anlaşılması daha rahat olacaktır diye düşündüm...
Telefonda böreğin nasıl yapılacağını anlattım ama blogta yayınlayınca
anlaşılması daha rahat olacaktır diye düşündüm...
***
Biz akşam yemeği için değişiklik yapalım dedik ve böreği denedik çok çok lezzetli oldu ...
Bu böreği çok daha değişik iç malzemelerle hazırlayabilirsiniz.
Aslında isminin gökkuşağı olmasının nedeni de içine konulan malzemenin çeşitli olması...
Kıyma, ıspanak, pazı, peynir, havuç,patates vs. hepsi bir arada kullanıldığı zaman ortaya rengarenk bir börek çıkıyor ki bu da insana gökkuşağının renkliliğini hatırlatıyor...
Benim böreği hazırlarken çokta zamanım olmadığı için iç malzemesini biraz sınırlı tuttum ama yine de çok çok lezzetli oldu...
Malzemeler
4 yufka,
1 bağ pazı,
250 gr kıyma,
3 yemek kaşığı sıvı yağ(içi kavurmak için),
1 orta boy kuru soğan,
tuz,karabiber,
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi,
2 havuç rendesi
Yufkaları ıslatmak için
1 su bardağı süt
1 yumurta+ 1 yumurta beyazı
2 yemek kaşığı krema
Yarım çay bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
Üzerine
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
susam,haşhaş yada susam
Hazırlanışı
Böreğimizi hazırlamak için önce iç harcımızı hazırlayarak başlıyoruz..
Kuru soğanı yemeklik doğrayalım, 3 yemek kaşığı sıvı yağda kavuralım.
Soğanlarımız hafif pembeleşince kıymamamızı ilave edelim biraz daha kavuralım ve en sonunda da yıkayıp doğradığımız pazılarımızı ilave edelim.
Pazılarımız yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edelim ,tuzunu karabiberini de ilave edip
soğumaya bırakalım..
Kaşar peyniri rendemiz ile havuç rendemizi karıştırma kabında karıştıralım..
Sıvı iç harç malzemelerimizi karıştırarak hazırlayalım..
Artık böreğimizi hazırlayabiliriz..
İlk yufkamızı tezgahın üzerine yayalım ve sıvı harcımızla ıslatalım pazılı harcımızın bir bölümünü
yufkamızın üzerine yayalım.
Yukarıda kolajda görüldüğü gibi yufkamızın iki tarafından içe kıvırarak gevşek olmadan
uzun ince olarak rulo olarak saralım..
Diğer yufkamızı da aynı şekilde kaşarlı harç ile hazırlayalım..
Ben bu şekilde iki pazılı kıymalı, bir kaşarlı rulo hazırladım..
Dördüncü yufkamızı tezgaha yayalım yine harç ile ıslatalım ,
hazırladığımız ruloları üst üste dizelim.
Bu şekilde ruloların üzerine de birer kaşık sıvı harcımızdan dökerek ıslatalım..
Sonra yufkanın alt kısmından başlayıp hepsini birlikte sıkıca bir rulo yapalım.
Ben büyük bir rulo elde ettim ve bu ruloyu fırın tepsime sığabilmesi için ikiye ayırarak dilimlemeden pişirdim..
Üzerine sürmek için malzemeyi karıştırdım ve sürdüm..
Susam ve haşhaş serptim.
200 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika kadar (üzeri kızarıncaya kadar) pişirdim..
İlk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimledim..
***
** Eğer aceleniz yoksa bu böreği rulo yaptıktan sonra buzdolabında 2 saat bekletirseniz
pişireceğiniz zaman dolaptan çıkartıp 2 parmak kalınlığında dilimleyerek üzerlerine yumurta ve yoğurt karışımından sürerektete pişirebilirsiniz..
**Tekrar hatırlatayım börek iç harçlarını zevkinize göre daha da çeşitlendirebilirsiniz
**Böreğimin fırından çıkınca dışı çıtır çıtırdı ,bu şekilde rahat dilimleyemeyeceğim için üzerine elimle hafif su serpiştirdim ve temiz bir bezle üzerini 5 dakika kadar kapattım...
Bu şekilde böreğim dilimlenecek kıvama geldi..
**Bu böreğe bereketli dememin sebebine gelince ,
böreğimi 4 yufka ile hazırladım ama 20 ye yakın dilim böreğim oldu...
Nasıl sizce de bereketli bir börek olmamış mı?
Hem bereketli ,hem de lezzetli
Bence vakit kaybetmeyin ve deneyin...
....................Afiyet Olsun...................
ÇOK GÜZEL BİR BÖREK.SICAK SICAK CANIM ÇEKTİ.ELLERİNE SAĞLIK CNAIM.ÖPÜYORUM.
YanıtlaSilellerine saglik börek cok lezziz görünüyor..sevgiler..
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor ellerine sağlık canım benim.En yakın zamanda deneyeceğim:)
YanıtlaSilnefis nefis nefis...
YanıtlaSilellerine sağlık canım
nefis gözüküyor,sevgiciğim ellerine sağlık
YanıtlaSilsevgicim ellerine sağlık.bereketiniz bol osun.sen yemek yaparken abilerimi bakıyor bebeğe.maşallah çok çok tatlı sevgiler
YanıtlaSiloh oh içi bol malzemeli harika börek ellerine sağlık sevgiler
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık bu böreği Emine Bederin kitabında görmüştüm ilk çok zahmetli görünsede lezzeti telafi ediyordur sanırım:)
YanıtlaSilneden olmasin:)
YanıtlaSilGerçekten bereketli bir börek olmuş. Ellerine sağlık Sevgicim. Ben yine eski yerimdeyim haber edeyim dedim. Bir dost tavsiyesi: sakın yerinden oynama, blog gibisi yok:)
YanıtlaSiliyi akşamlar börek çok güzel görünüyor denemek istiyorum ama krema nasıl olur ağır oluyormu?şimdiden teşekkür ederim.
YanıtlaSilAdsız izleyicim börek güzel oluyor ama krema koymanız şart değil isterseniz koymayabilirsiniz. Ama yağlı bir börek olmuyor belirtmeliyim..
Silİyi akşamlar sevgi hanım ben Elif bu böreği yarın ki misafirlerim için yapmak istiyorum ama yufkaları sardıktan sonra üst üste koyarken iki rulo altta bir tanesi üste kalacak şekilde mi koyuyoruz yani üçgen şekli gibi mi olacak resmini koymuşunuz ama resimde üç yufkayıda yan yana dizmişiniz gibi görünüyor kusura bakmayın yardımcı olursanız sevinirim.
YanıtlaSilElifcim üç roluyu diğer yufkanın içine senin de dediğin gibi üçgen olacak şekilde yerleştiriyoruz ve sarıyoruz.. Yukarı fotoğrafta yan yana görmüşsün ama o sarmadan önceki görünüm sen yazdığım gibi yap ve rulo yap.. Kolay gelsin bakalım..
Sil