15 Ağustos 2011 Pazartesi

Cacıklı Arap Köftesi....

 
Yine yeniden, bir ara sonrası işte geldim bloğumun başındayım....
Aslında hep buradaydım ama elim bir türlü kayıt tuşuna basamadı gitti....
Karadeniz'in temiz ve bol oksijenli serin havasını getirdim sizlere...
İstanbul'un havası oralara göre nem açısından tam bir kabus.
Okul tatili dolayısı ile çocuklar evdeler, miniğimizde bende varım diyor artık benimle de ilgilenin gülücükleri atıyor..
Eeeee bu durumda da olan bana oluyor, herkesle ilgilenince kendime zaman ayırmam zor oluyor takdir edersiniz....
Evet hani derler ya bugün şeytanın bacağını kırdım ve oturdum pc nin başına ....
Çok lezzetli yöresel bir yemekle sizinleyim....

*
Yemeğimiz, Gaziantep mutfağına ait bir lezzet.
Gaziantep çok güzel bir şehir ,doğuda oturmak zorunda kalsaydım hiç tereddütsüz Gaziantep derdim sanırım ..
Antepde,insanı da yemekleri de birbirinden harika..
Gaziantepde özel günlerde yapılıyormuş bu yemek.
İftar sofralarınız içinde değişik ve lezzetli bir alternatif olacak  tır eminim....
Size lezzeti konusunda garanti verebilirim ,yemeği hazırlarken azıcık zaman harcarsınız ama pişman olmayacağınız garanti..

Bu yemeğe bir de şu açıdan bakın..
İçerisinde Kıyma, pazı ,bulgur ve yoğurdu barındırdığı için tam anlamı ile  sağlıklı bir yemek..
  
 

MALZEMELER
Köfteler için
2 su bardağı köftelik ince bulgur
300gr yağsız (kuzu dana karışımı) kıyma
1 orta boy soğan
2 yemek kaşığı un
tuz
karabiber
pul biber
Yarım tatlı kaşığı yenibahar

Cacık için

1 demet pazı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 su bardağı koyu kıvamlı yoğurt (süzme yoğurt)
4-5 diş sarımsak
tuz
Sos için
50 gr tereyağı
1 yemek kaşığı pul biber
nane (arzuya bağlı)

YAPILIŞI
Geniş bir tepsiye ince bulguru alalım. Tuz ve baharatları eklenip, elimizi hafif ıslatarak yoğurmaya başlayalım.
Çok ince rendelediğimiz soğanı ilave edelim , özlü bir hamur elde edene kadar 10-15 dakika yoğurmaya devam edelim.
 Hamur istediğimiz kıvama yaklaşınca kıymamızı ,unu ve baharatlarıda ilave edelim.
Et ile bulguru birbirine girecek şekilde iyice yoğuralım ve hamur sakız gibi olana kadar yoğurmaya devam edelim.
Şekil olarak fındıktan az büyük olarak köfteleri şekillendirelim.
  
Yuvarladığımız köfteleri önce buharda pişiriyoruz. Ben yukarı kolajda gördüğünüz aparatı kullanarak pişidim.Daha sonra tereyağını bir tavaya alarak kızdırdıktan sonra haşlanmış köfteleri bu tavada 4-5 dakika soteledim.
  Cacık kısmı içinse pazıyı ince ince doğrayalım ve sıvıyağ da soteleyelim
  Sotelediğimiz pazı yumuşayıp soğuduktan sonra , koyu kıvamlı sarımsaklı yoğurt ile karıştıralım.
 Pazılı cacığımızı servis tabağımıza alalım.
 Üzerine tereyağında kızartılmış köftelerimizi yayalım.
En son olarak tereyağında pul biberi kızdıralım, cacıklı köftenin üzerine gezdirelim. (her ne kadar ben bu aşamayı atlamış olsamda siz atlamayın)
***
Hamuru yoğurmakta güçlük çekerseniz, 2-3 yemek kaşığı sıcak su ekleyebilirsiniz. Orijinal tarife göre; arap köftesi hiç su katılmadan el ayası ile yoğruluyormuş.

**İsterseniz köfteleri suda da haşlayabilirsiniz . Ben daha önce o şekilde de yapmıştım.. Köfteler o şekilde daha yumuşak olmuştu.
....................Afiyet Olsun....................

12 yorum:

  1. merhabalar canım hoş geldin!!..
    Çok güzel bir tariflede gelmişsin ellerine sağlık
    ne güzel doğu batının yemeklerini yapıyor batı doğunun böylece yemek kültürü kaynaşması oluyor
    bloglar sayesinde ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. sen yaparsında güzel olmazmı ablam yaa...minik büyümüştür,bende bir minik istiyorum sanırım artık etrafımda sürekli bebişler varr

    YanıtlaSil
  3. ne güzel bir hava getirmişsin Karadenizden , gözüm gönlüm açıldı sayfanda..nefis tarif ve harika görünüyor...Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba hosgeldiniz sizi özlemiş hatta Ayse'ye (mutlu cocuklar) sormuştum Sevgi Hanim nerde uzun zamandır yazmıyor diye :) ama itiraf edeyim tadından şüphem yok ama bu tarifin hazırlanması benim için zor :(

    YanıtlaSil
  6. Merhaba hosgeldiniz sizi özlemiş hatta Ayse'ye (mutlu cocuklar) sormuştum Sevgi Hanim nerde uzun zamandır yazmıyor diye :) ama itiraf edeyim tadından şüphem yok ama bu tarifin hazırlanması benim için zor :(

    YanıtlaSil
  7. İLGİNÇMİŞ HİÇ DUYMAMAIŞTIM AMA DENEMEYE DEĞER LEZZETLİ BİR TARİFE BENZİYOR....

    YanıtlaSil
  8. böyle yöresel tarifler arasından harika lezzetler çıkıyor ellerinize sağlık harika görünüyor.Afiyetler olsun hayırlı ramazanlar

    YanıtlaSil
  9. Fatma hanım hoşbulduk, yemeğin ve lezzetin doğusu batısı yok ülkemin her karışında ayrı bir lezzet var..

    Sevecenim kızım 4 aylık oldu eee sendende bir arkadaş istiyoruz ona göre..

    İçimizdeki karnaval teşekkür ederim..

    Zeynep hanım sizde hoşgeldiniz ve yorum içinde teşekkür ederim..
    Ayşeyle konuştuk biz de bir müddet memleket havası aldık geldik .Bu yüzdende bir müddet ara vermek zorunda kaldm..
    Tarifimize gelince inanın çok kolay deneyin göreceksiniz .Yoğurmada sıkıntınız olursa sizde benim gibi eşinizin kuvvetinden yararlanabilirsiniz...

    Gülsüm gerçektende çok lezzetli..

    xcelis bu tarif normalde çok bildiğim bir lezzet değildir aslında .Ama öresel bilmediğimiz lezzetlerede açık olmak lazım..
    sizde hayırlı ramazanlar..

    YanıtlaSil
  10. yaaa çok canım çektiii.. ben bunu çok severim... 1 kere bir yerde yemiştim. ya çok fenasınız...napcam şimdi ben krizdeyim vesselam:((

    YanıtlaSil
  11. harika bir tarif bu:)ramazanı şerif ayından sonra denenmek üzere not alındı:)ellerinize sağlık...sunumunuz harika olmuş gerçekten...
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. yine çok güzel bir yemek .tam da ağzıma layık.hem yoğurt hem köfte uff.
    adaş
    mimledim seni haberşn olaa

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...