Uzuuuuun bir aradan sonra yeniden merhaba dostlar,
Havalar ısındı malum, okullarda kapanınca bizim evin karmaşası bir arttı bir arttı sormayın gitsin..
Üç erkek bir de küçük hanım , atom karınca misali koşturup duruyorum .
Lakin pc nin başına oturup da tarif paylaşmak yada ardı ardına post hazırlamak için ne zaman bulabiliyorum ne de o havaya girebiliyorum..
Eee dolayısı ile tarifler birikti.
Orhan Veli'nin de dediği gibi beni bu güzel havalar mahvetti...
***
Yaz tatili dolayısı ile ara ara yazmaya devam edeceğim.
Malum havalar ısındı bir süre İstanbuldan uzaklaşmak lazım..
Karadenizin yeşili ve temiz havası bizi bekler...
ara sırada olsa bloğa uğrayın, bir selam verin olur mu?
Şöyle bir blogun istatistiklerine baktımda sizlerin daha çok kışlık hazırlıklar başlığını çok tıkladığınızı gördüm..
Eee haklısınız tabi yaz mevsiminin eşsiz nimetleri tezgahlarda albenileri ile satışta, almamak kışa hazırlık yapmamak olmaz tabii..
*
İşte mis gibi kokan şeftaliler de pazar tezgahında beni cezbetti ,kayıtsız kalamadım ve kışlık marmelatımı hazırladım..
Marmelatımın rengi, kokusu harika oldu kahvaltı sofraları ve pastalar için harika bir lezzet..
Malzemeler
2 kg olgun şeftali
1.5 kg toz şeker
2 adet sıkılmış limon suyu
1 çay kaşığı tereyağı
Yapılışı
Şeftalileri yıkayalım kabuklarını soyalım.
Ortadan ikiye bölelim.Çekirdeklerini çıkaralım.
Doğrayıcıda püre haline getirelim.
Tencereye alalım.Üzerine toz şeker ve tereyağını ekleyelim.
Yüksek ateşte kaynamaya bırakalım. Zaman zaman dibinin tutmaması için karıştıralım.
15 dakika kadar sonra ocağı orta ısıya getirelim.
Zaman zaman bir tabağa alarak kıvamını kontrol edelim. Koyulaşıp kıvamını alana kadar pişirelim.
Limon suyumuzu da ilave edelim.
Marmelatımız pişerken içine tereyağı ilave ettiğimiz için fazla köpük oluşmadı.
Oluşan köpükleride kaşık yardımı ile tamamen alalım.
Hemen hemen yarım saat içinde marmelatımız istenilen kıvama gelecektir.
Koyulaşıp istediğimiz kıvama gelince sıcak sıcak kuru ve temiz kavanozlara paylaştıralım.
Ve kavanozlarımızın kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirelim.
Serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edelim.
**Reçel yada marmelat yaparken temel ölçü bir kilo meyveye bir kilo şeker.
Ama bazen meyvenin tatlı yada ekşi olması bu ölçüyü değiştirebiliyor.
Şeker miktarı daha çok yada az olabiliyor.
Bunun ayarını bire bir tatıp, şeker ilave ederek yada azaltarak yapabilirsiniz....
**Pratik bir yöntem ile marmelatın pişip pişmediği anlayabilirsiniz...
Marmelattan bir miktar küçük bir tabağa alın ve soğuması bekleyin.
Tabağı sağa sola yatırdığınızda akmıyorsa marmelatınız olmuş demektir. Aynı işlemi kaşıkla da yapılabilirsiniz. Marmelat parçalar halinde kaşıktan akıyorsa pişmiş demektir.
Herkese iyi tatiller
.......sevgiler..........
.......sevgiler..........
Ben mermelada kayısıdan başladım,şeftaliden de reçel yaptım:)
YanıtlaSilPek güzel olmuş rengi. Ellerine sağlık canım.
emınım nefıs olmustur..ellerıne saglık:)))))))
YanıtlaSilHoşgeldin,bende bugün seni düşündüm acaba nereler de diye ama sonra 3 çocuklu olmak kolay mı dedim :) Allah yardımcın olsun ama prenses büyüdü düzene girmiştir epey,artık daha sık yazarsın.Marmelat,reçellerle aram yok pek ama eşim için yapmak istiyorum.Görüntüde nefis ayrıca ellerine kollarına sağlık.
YanıtlaSilAyy nasıl güzelliklerdir bunlar böyle..Şeftalide en sevdiğim meyveler arasındadır.Marmelatını hiç yememiştim.Ellerine sağlık,içim açıldı yaHu!
YanıtlaSilHarika bir görüntü, ellerinize saglik. Recelin kokusu burnuma geldi desem yalan olmaz. mmmhhhhh
YanıtlaSilmm harika görünüyor! ellerine saglık!!
YanıtlaSilRenkleri harika olmuş canım, ellerine sağlık. Afiyetle bitirin inş.Sevgiler..
YanıtlaSilMerhaba Sevgı hanım kışlık sosumu ve menemenimi tam tarifinize göre yaptım soda şişeleriyle harika olduğuna inanıyorum.Bunlara güvenerek şeftali marmelatını da deniyorum şimdi bitmek üzere ama renkleri sizinki gibi olmadı çok koyulaştı Neden??
YanıtlaSilAdsız arkadaşım ,bu şekilde hitap etmek pek hoş olmuyor öncelikle belirteyim...İsminizi notunuzun altına yazarsanız sevinirim..
YanıtlaSilSanırım marmelatın renginden bahsediyorsunuz ,fazla kaynatmış olabilirsiniz yada şeftalileriniz acaba çok mu olgundu ,çok olgunca bilirsiniz renk değişimi oluyor(hafif kararma gibi)diye düşündüm..
soslarınızı ve marmelatınızı sağlklı günlerde kullanın inşallah...
eline sağlık balım:)))
YanıtlaSilmerhaba sevgi hanım dün marmelettan yaptım ilk defa pişirip yiyorum tadını çok beğendim fakat çok katı oldu bu ölçülerle yarım lt lik kavanozda 2 tane çık tı çok az birşeyde kaseye koydum kasedekini çok az su ile açıp yedik kışlık için olanları kaldırdım kışın yerken bunlarıdamı sulandırsak yada sizin bir yönteminiz varmı sevgiler
YanıtlaSilMeryem marmelat yaptığım şeftaliler suluydu senin yaptıklarında eğer suluysa katı olmamaları lazımdı.. Kıvamı katı olduysa keşke biraz su ilave edip azıcık daha kaynatsaydın.. Kullanacağın zaman su ilave edip az bişey kaynatabilirsin..
Sil