Kalabalık davetlerin bereketli yemeğidir maklube....
Maklubenin kelime anlamı "ters çevirmek"miş. (sini ortasına pişirilen maklube ters çevirilerek yerleştirilir etrafına salata ve yoğurt ile süsleme yapılır) Lübnan asıllı lezzetli bir yemektir.
*
Benim için maklubenin yeri çok özeldir..
Üniversite yıllarıma ait sevgiyi ,birliği ,dostluğu çağrıştıran bir yemek hemde....
Ahhhh o yıllar ne güzeldi denecek kadar güzeldi..
Maklubenin tadı asla yalnız çıkmaz ,yerken kalabalık bir ortam olacak ki tadı çıksın ..
Tecrübemle sabittir
Uzun zamandır bu yemeği yapmayı düşünürken , Tecrübemle sabittir
teyze oğlu Burak, Sevgi abla ne zaman yiyoruz diyince emri vaki ile oldu da bitti bile..
Burak üniversiteye başlayacak bu sene, sık sık öğrencilerle yapıp yiyeceklerdir mutlaka ama
bide biz bize olsun dedik..
bide biz bize olsun dedik..
Evet fazla uzatmadan geçelim tarifimize..
Malzemeler
1 kilo kuzu kuşbaşı et
1 küçük kuru sğğan
1 küçük kuru sğğan
3 su bardağı pirinç
4 yemek kaşığı sıvı yağ
4 yemek kaşığı sıvı yağ
4 su bardağı sıcak su
5 adet orta boy patates,
2 adet patlıcan
2 adet havuç
1 çay bardağı tane mısır
1 büyük soğan
tuz, karabiber,
ve
arzunuza göre salata malzemeleri
yoğurt
ve
arzunuza göre salata malzemeleri
yoğurt
Hazırlanışı
Pirincimizi iyice yıkayarak ,ılık tuzlu suda 1 saat kadar ıslanması için bekletelim.
sonra eti haşladığınız suyu tencereye pirincin kenarından ekleyelim.
Su pilavı kapatsın ama üzerini çok geçmesin ve kısık ateşte hiç karıştırmadan 20-25dk.kadar pişirelim.
10 dakika kadar dinlendirelim.
Bu aşamada da maklubeyi servis ederken kullanacağımız salatayı hazırlayalım.
Salata malzemelerinde tercih sizin ..
Yukarı fotoğrafda görüldüğü gibi maklubemiz dinlenme süresinden sonra tencereyi fazla sarsmadan , büyükçe bir tepsiye ters çeviriyoruz..
Sizde benim gibi yardım alırsanız garanti olur..
Yine üst fotoğraftan devam edelim anlatmaya..
Maklubenin tencereden tamamen çıkması için iki kaşıkla yavaş yavaş vurabilirmişsiniz..
Bu tiyoda Burak'tan geldi, hemde uygulamalı olarak..
Ve görsel güzellik ortada..
İtiraf ediyorum ,maklubemizi biz fazla dinlendiremedik bundan dolayı da arkadan küçük bir göçük oluşuverdi ama müdahele ettik hemen..
Etleri yıkayalım ve düdüklü tencereye alalım. Önce kendi saldığı su ile pişirelim bu suyu tamamen çekince üzerine biraz çıkacak kadar sıcak su ekleyelim; orta hararetli ocak üzerinde yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Etler yumuşadığında içine tuzu ve karabiberi ekleyip, 5 dakika daha pişirelim.
Etler yumuşadığında içine tuzu ve karabiberi ekleyip, 5 dakika daha pişirelim.
Patatesleri yuvarlak dilimler halinde keselim. Havuç ve patlıcanları ben büyük küpler halinde doğradım. Kızgın sıvı yağda yarı yarıya pişecek şekilde kızartalım.
Pirincimizi başka bir tencerede 4 yemek kaşığı sıvı yağ ve tuz ilavesi ile pirinçler şeffaflaşana kadar kavuralım.
Yukarıda kolajda görüldüğü gibi;
Tencerenin dibine önce halkalar halinde soğanları alalım.
Üzerine patatesleri sıralayalım. İsterseniz bu aşamada patates yerine etleri de yerleştirebilirsiniz ki çevirince önce etler görünür..
Daha sonra kavurduğumuz pirincimizi etlerin üzerini tamamen kapatana kadar bir sıra döşeyelim.
Tencere doluncaya kadar tüm malzemeleri kat kat döşeyelim. (soğan,patates,et, pirinç,patlıcan ,havuç,et,mısır taneleri ve en son tekrar pirinç) tencere de 2cm boşluk kalıncaya kadar malzemeleri döşeyelim.Pirincimizi başka bir tencerede 4 yemek kaşığı sıvı yağ ve tuz ilavesi ile pirinçler şeffaflaşana kadar kavuralım.
Yukarıda kolajda görüldüğü gibi;
Tencerenin dibine önce halkalar halinde soğanları alalım.
Üzerine patatesleri sıralayalım. İsterseniz bu aşamada patates yerine etleri de yerleştirebilirsiniz ki çevirince önce etler görünür..
Daha sonra kavurduğumuz pirincimizi etlerin üzerini tamamen kapatana kadar bir sıra döşeyelim.
sonra eti haşladığınız suyu tencereye pirincin kenarından ekleyelim.
Su pilavı kapatsın ama üzerini çok geçmesin ve kısık ateşte hiç karıştırmadan 20-25dk.kadar pişirelim.
10 dakika kadar dinlendirelim.
Bu aşamada da maklubeyi servis ederken kullanacağımız salatayı hazırlayalım.
Salata malzemelerinde tercih sizin ..
Yukarı fotoğrafda görüldüğü gibi maklubemiz dinlenme süresinden sonra tencereyi fazla sarsmadan , büyükçe bir tepsiye ters çeviriyoruz..
Sizde benim gibi yardım alırsanız garanti olur..
Yine üst fotoğraftan devam edelim anlatmaya..
Maklubenin tencereden tamamen çıkması için iki kaşıkla yavaş yavaş vurabilirmişsiniz..
Bu tiyoda Burak'tan geldi, hemde uygulamalı olarak..
Ve görsel güzellik ortada..
İtiraf ediyorum ,maklubemizi biz fazla dinlendiremedik bundan dolayı da arkadan küçük bir göçük oluşuverdi ama müdahele ettik hemen..
tepsideki süsleme ağız tadına göre değişiklik gösterebilir.
Bir salata ,bir yoğurt şeklinde isteğinize göre döşeyin tepsiyi..
Maklubenin üzerindeki maydanoz süs olsun diye konulmadı oraya ;
Maklubeyi yerken maydanoz dalı kimin önüne düşerse bulaşıkları o yıkayacak adet buymuş...
Bu bazen maydanoz bazen de bir havuç olabiliyor bilenler bilir..
Ben yoğurdu (salata ile karışmasın diye) tepsiye küçük tabaklarla koyacaktım ki
Burak olur mu Sevgi abla, onun usulü öyle değil değince yoğurtta bu şekilde kaldı..
*
Maklube tek başına yenmez demiştim ya bu yemekle ,beraberligin lezzeti ile maklubenin lezzeti
bir birine karışacak .
Beraber yenen o lezzetli maklubenin tadı damağınızda hep olacak..
Not: Bu postu üç günde ancak bitirebildim ,yazıda sürçü lisan ettiysem affola ve uyarıla ,sevgiyle..
.................Afiyet Olsun...............
Harika görünüyor Ellerinize sağlık
YanıtlaSilelinize sağlık :)
YanıtlaSilaman allahım bu bir şölen, ellerine sağlık harika görünüyor...
YanıtlaSilsüper olmus...
YanıtlaSilHic yemedim ama adini cok duydum, ellerine saglik :)
YanıtlaSilmımmm enfes bir görüntü ellerine sağlık...
YanıtlaSilüniversitede öğrenci evlerinde kalan arkadaşlarımda yemiştim. tadı hala damağımda.
YanıtlaSilmerhabalar canım bende çok yapmışımdır öğrencilerimize matlube
YanıtlaSilafiyet şeker olsun
banada birlik ve beraberliği çağrıştırır...
kuzenede başarılar diliyorum:))
bakmaya doyamadım canım.harika görünüyor.ellerine sağlık.afiyet şeker olsun.sevgiler.
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilBen ilk defa maklube yapmasını erkek kardeşimden öğrenmiştim. Orta asya ya öğretmen olarak gittiğinde öğrenmiş,gelince bize de öğretmişti. Maklube bir yemekten çok daha fazla birşey... Çok severim, hem yapıp misafrlerimi tepsinin etrafına davet etmeyi, hem de yemeyi. Ellerine sağlık canım, şifa olsun inş. Biz üzerine domates kabuğu ile gül yaparız ve bu gül maklubeyi yerken kimin tarafına düşerse, bir dahaki maklubeyi o arkadaş yapar :))
Sevgilerimle...
Bayılırım.En son üni. de öğrenciyken yemiştim.Bi ara yapsam fena olmaz.
YanıtlaSilellerine sağlık
bayıldığım lezzettir.
YanıtlaSilbizim evde eşim yapar.nefis yapar.
elllerinize sağlık.
sevgiler
AMCA BURADAN ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYORSUN MATLUBE SANA AYRI BİR GÖRÜNTÜ VERMİŞ ŞURADAN BİR KAÇ PORSİYON UZATIRMISIN
YanıtlaSilTÜLAY KANDEMİR<TÖS<
Maklubeyi hiç yemedim ama içimde de kaldı valla :) yapmaya üşenmeseydim yada yapıp da bana ikram edecek birini bulabilseydim de yeseydim keşke :D
YanıtlaSilSümeyyecim sana da yaparız bi maklube olmaz mı?
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Emeği geçen herkezin tabii:) Afiyetle..
YanıtlaSil