11 Kasım 2011 Cuma

...Pideli Köfte.....


Hayırlı Cumalar;
Kurban bayramını da geçirdik, hayırlısıyla
İlk gün kurban telaşı,ikinci gün büyükleri ziyaret üçüncü ve dördüncü dün bize gelen misafirlerimizle güzel geçti bu bayram..
Eski bayramlar da ,eski bayramlar denir durur hep ama
aslında insanın bayrama hangi gözle baktığıyla alakalı bu mesele..
Eskiden çocuktuk ,bayramlardan çocukça ayrı bir zevk alıyorduk.
Sorumluluklar arttıkça, insanın omzuna binen yük arttıkça bazen bazı şeyler daha yorucu gelebiliyor.. 
Bayramın son günü Van yine sallandı;
Rabbim yardımcıları olsun sabır versin ve bir daha acı günler göstermesin inşallah...
*
Gelelim bugünkü tarifimize.
Çooook uzun süre önce yapmıştım bu yemeği
Biz çok beğendik, paylaşayım siz de beğenin..
Eskiden, 'fakir İskenderi' olarak bilinen bu yemek
 günümüzde ağzının tadını bilenler için enfes bir lezzet
İskenderin köfteli versiyonu, Bursayla bütünleşen lezzetli bir o kadar da kolay bir yemek..

Malzemeler

Köfte Malzemesi
100 gr kuzu kıyma
500 gr Dana kıyma (orta yağlı)
1 yumurta
Bayat ekmek içi(ya da galeta unu)
1 orta boy soğan(rendeleyelim)
Kekik, pul biber
2 diş sarımsak
Kimyon
Tuz ve karabiber

1 Adet pide
Sos malzemesi
2 Yemek kaşığı tereyağı
2 Yemek kaşığı sıvıyağ
2 Yemek kaşığı salça
1 Su bardağı su

Hazırlanışı
Köfte malzemelerimizi yoğurup köftelerimizi şekillendirelim .
Nemli bir bezle üzerini örterek serin bir yerde en az 2 saat dinlendirelim.
Dinlenmiş köfte harcımızdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde şekillendirelim
ve fırında pişirelim.(İsterseniz kızartabilirsinizde ama ağır olur sanki)
 Bu arada sos için tereyağı ve zeytinyağını eritip, salçayı da ilave edelim..
Tuz ve karabiberini ekleyelim.
Suyunu da ekleyerek 5-6 dakika kaynatalım.
Servis tabağımıza pidelerimizi küçük küpler şeklinde doğrayarak dizelim
 Üzerine biraz yoğurt yayalım .
Yoğurdun üzerine de, hazırladığımız salçalı sosun bir bölümünü pidelerimizin her tarafına gelecek şekilde yayalım, üstüne köfteleri, kızartığımız biberleri kenarına koyalım üstüne eritilmiş tereyağını döküp yanına isteğinize bağlı olarak tekrar yoğurt koyabilirsiniz..
*
Yanına bir çorba, bir de salata güzel bir öğün olacaktır..
Soğutmadan sıcak sıcak afiyetle yiyelim.

...................Afiyet Olsun...................

7 yorum:

  1. dediklerinizde çok haklısınız çocukken farklı şimdi çok farklı.


    pideli köftede harika görünüyor ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. fakir iskenderi tabirine cok güldüm..
    ne isimler buluyoruz su yemeklere..
    elıne saglık

    YanıtlaSil
  3. Çocukken her şey daha bir güzel görünüyor gözümüze çok haklısın canım.
    Köfte harika görünüyor ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim Şehrinaz....

    Bana da komik gelmişti Gülcan..
    Ama eskilere göre fakir sanırım. malum günümüzde kıymanın kilosu nerelerde bu yemeğin fakirliği felan kalmamış artık..


    İkiz annesi sırf bu yüzden insan çocukluk günlerini o zaman aldığı zevki özlüyor..

    YanıtlaSil
  5. Oyyy oyyy bu ne güzellik böyle..
    Benim gibi et sever için dayanılmaz bir görüntü..
    Ellerine sağlık canım..
    Can çektiriyor can..

    YanıtlaSil
  6. mmmm:)))
    misss miss...
    ellerine sağlık canım..
    ne hoşş bir sunum bu böyylee...
    bitirdin beni..
    alıp tabağı kaçasım geldi..:))
    kucak dolusu sevgilerimle..
    :))

    YanıtlaSil
  7. Cok guzel gorunuyo

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...