Hayırlı cumalar hamarat hanımlar;
Hazırlıklarınız son sürat devam ediyor;
yorumlarınızla ,sorularınızla bloğun gösterdiği istatiklerle bunun farkındayım.
Elimden geldiğince zamanım elverdiğince sorduğunuz sorulara cevap vermeye de çalışıyorum..
Yaz mevsimi bitti sonbaharın o kışa hazırlan diyen yüzü de kendini gösteriyor yavaş yavaş..
Henüz birşeyler yapmamış olanlarınız varsa aslında geç kalmış sayılmazsınız..
Ben her sene Rabbim elverdiğince birşeyler hazırlamaya çalışıyorum..
Eşimde evde olduğu sürece yardımını esirgemediği hatta bazen teşvik ettiği için severek yapıyorum hazırlıklarımı..
Bunlardan neden bahsediyorum..
Geçmiş günlerin birinde arkadaşımla telefonda konuşuyorduk,
maşallah çocuklarla iyi hazırlık yapıyorsun dedi..
Belirtmeliyim ki bu paylaştığım tariflerin hepsini her sene düzenli olarak hazırlamıyorum..
Bir başlık altında toplama adına sizinle paylaşırken bir araya getirdim..
Kendimiz tüketeceğimiz gibi sevdiklerimizle de paylaşıyoruz..
Bellimi olur bir gün bir sepet içinde sizinle de paylaşabilirim..
*
Neyse bu kadar hasbihal yeter sanırım ..
Gelelim kurularımıza..
İnsanın memleketi gibisi yok ..
İstanbulu dağı taşı altın derler ama doğallığı kalmadı malesef..
İşte doğal dedin mi de Anadolum devreye giriyor..
Çocukluğumda bu kurutulmuş meyveler evimizden eksik olmazdı özellikle de armut kurusu..
Rahmetli babaannem nur içinde yatsın kurutur kurutur evlatlarına gönderirdi..
Şimdi ise iş başa düştü.
Elmaları ve erikleri eşimin memleketi Espiyeden ellerimizle topladık.
O kadar çok toplamışız ki bu kadar meyveyi tüketemeyeceğimizi düşünerek değerlendirme adına kurutmayı düşündük..
Elmalar Espiyeden ama kurutma işlemini havası çok kuru olan Şebinkarahisarda yaptık.
Her yerin ayrı bir özelliği ayrı bir güzelliği var işte.
Aslında ne malzeme listesi ne de detaylı bir tarif var bu postta..
Elmaları nasıl kuruttuk?
Ezik olmayan düzgün ve sert elmaları kurutmak için önce güzelce yıkadık .
Çekirdeklerini tamamen çıkarttık.
Dilimler halinde veya halkalar halinde kestik..
Kurutmak üzere tepsiler veya temiz bezlerin üzerine dizdik..
Biz kurutma işlemini çatı altında direk güneşe maruz bırakmadan yaptık.
Güneş ışıkları elmanın rengini karartacağı ve de çok kurutacağı içim tercih etmedik..
Elmaları serdiğimizin ikinci günü ters çevirdik. İki üç gün daha bekleyince tamamen kurumuştu..
Meyvelerin kuruma süreleri bulunduğunuz yerin nemlilik değerlerine göre değişir.
Kurumuş elma içimizin harika renklerini yukarıda görüyorsunuz..
...
Erikler için işlem aslında elmalarla aynıdır..
Eğer eriklerin çekirdekleri ayrılabiliyorsa, erikler ikiye kesilir,
çekirdekleri çıkarılır, kesik tarafları üste gelmek üzere veya birbirlerine değmeyecek şekilde
tepsilere veya temiz örtülere kurutmak üzere dizilir..
Kuruyan erikleri görüyorsunuz tamamen kurumalarına rağmen dokuları yumuşaktı..
Çok rahat bir şekilde elde yenilebilir yada komposto yapılarak tüketilebilinir..
Aslında kabak kurutmak hiç aklımda olan birşey değildi..
Annemle çarşıda gezerken köylü teyzelerin önündeki kabakları gören annem doğal doğal ne güzel kurur bunlar deyince neden olmasın dedim ve teyzenin bohçasındaki tüm kabakları almış oldum...
*
Kabakları nasıl kuruttuk?
İri kabakları yıkadık ve soyduk.
Daha sonra kullanacağımız zaman kolay pişmesi için yarım parmak kalınlığında dilimlere ayırdık.
Pamuklu bir örtü üzerine yine üstüste gelmeyecek birbirlerine değmeyecek şekilde dizdik.
Şebinkarahisar'ın havası o kadar kuru ki bizim kabaklarımız iki gün içinde kurudular..
Kuru kabağı kullanmadan önce kaynayan suda haşlayarak yumuşatmak gerekiyor..
En sade haliyle üzerine sarmısaklı yoğurt ile servis yapabilirsiniz..
Kahvaltılık haşladıktan sonra soğanla kavurabilirsiniz..
Kurutulmuş diğer sebzelerle beraber türlüsünü yapabilirsiniz..
Kurutma işlemi yapacağınız zaman şunlara dikkat etmelisiniz.
Kurutulacak sebze ve meyvenin ve kurutmada kullanılacak kapların ya da ötrülerin temiz
olmasına , mümkün olduğu kadar taze ve hemen toplanmış meyve
sebzeler kullanmaya,
ve kurutmayı havanın çok sıcak, kuru ve hafif rüzgarlı olduğu günlerde yapmaya dikkat etmelisiniz..
ve kurutmayı havanın çok sıcak, kuru ve hafif rüzgarlı olduğu günlerde yapmaya dikkat etmelisiniz..
Herkese hayırlı hafta sonları diliyorum..
Tarifleriniz için tşk. Ben de değerlendirmeyi severim.Bizim buralarda hava çok güzel olmuyor. Fırında kurutmayı denedim.Çok güzel oldu. Elmaların kabuklarını soyarak yaptım. Fatma Bal
YanıtlaSilFırında erik kurutulur mu bilginiz varmı
YanıtlaSilTarif icin tesekkurler kabak cicegi nasil kurutulur
YanıtlaSil