Yeni bir haftaya hayırla başlayalım inşallah.
Kışlık hazırlık tariflerinden bir türlü diğer tariflere sıra gelmiyor..
Yarın okullar açılıyor belki bundan sonra fırsat bulurum ne dersiniz?
Kış için yapılan menemenler çoğu zaman kurtarıcı yemek konumunda oluyor..
Özellikle çalışan hanımlar için birebir..
Kışlık menemen hazırlamayı kısaca burada ki postumda anlatmıştım..
Postta da göreceğiniz gibi menemen harcını yarı pişirip kavanozlamıştım..
Bu şekliyle harç sıcak olduğu için kavanoz kapaklarıda kolayca kapandı ve kışın kullanıma hazır olmuştu..
Bu defa anlatmak istediğim yöntemde küp doğradığım domatesleri pişirmeden direk kavanoza koyup, kavanozları klasik konserve usulüyle kaynatacağız..
*
Bu yöntemi geçen sene kullanmıştım aslında yayınlamayı düşünmemiştim ama
Madly Nilgün Hanım'ın yorumu üzerine paylaşmaya karar verdim..
Domatesler halis mulis bahçe domatesi bol sulu ve çekirdekli ama çok lezzetliydi..
Aslında işlem çok kolay altta kolajda da görüldüğü gibi..
Malzemeler
Domates(miktar size kalmış)
Tuz
kavanoz
Yapılışı
Domateslerimizi yıkadıktan sonra kabuklarını soyalım..
(Bunun için domateslerimizi önce kaynar suya sokup sonrasında soğuk suyu sokarsanız kabukların kolayca kendiliğinden çıktığını göreceksiniz)
Domateslerimizi alt fotoğrafta gördüğünüz gibi küp küp doğrayalım ve
üzerlerine 1 litrelik kavanozlara bir tatlı kaşığı
yarım litrelik kavanozlara yarım tatlı kaşığı tuz ekleyelim .
Temiz ve kuru olan kavanozlara paylaştırıp ,kaynattığımız kavanoz kapakları ile sıkıca kapatalım.
Bu şekilde hazırladığımız kavanozları kaynatacağımız tencereye alıp boyuna kadar su dolduralım.
Ve kaynatmaya başlayalım.
Kaynatma süremiz kullandığımız kavanozların boyutuna bağlı.
Yarım kiloluk kavanozlar için 30 dakika, bir kiloluk kavanozlar için 40 dakika yeterli olacaktır.
Kaynattığımız kavanozları tencereden dikkatli bir şekilde çıkartıp bir örtü üzerine soğumak üzere ters olarak yerleştirelim(kapakları alta gelecek şekilde) ve üzerlerini bir başka örtü ile kapatalım.
Domateslerin suyu kaynama ile uçmadığı için suyu ayrı domatesi ayrı görülecektir..
Kavanozlarımızı mümkünse bir gece bu şekilde bekletelim..
Kavanoz kapaklarınızı ertesi gün kontrol edin kapaklar içeri doğru basıklaşmış ve sızıntı yapmıyorlarsa işlem tamamdır..
Katkısız, kendi hazırladığınız küp domates konservenizi kışın ister yemeklerinizde ister menemenlerinizde kullanabilirsiniz..
Konservelerimizi kullanana kadar serin ve güneş görmeyen bir yerde saklıyoruz..
Normal menemen harcından tek farkı içinde biber yok.
Kolayı var dondurucuya yemeklik doğrayıp koyduğumuz biberleri kullanıyoruz..
Soğan ve biberleri sıvıyağda kavurup üzerine küp domatesimizi ilave ediyoruz üzerine de yumurta kırdık mı menemenimiz hazırdır..
Küp domateslerinizi kullanmak için açtığınızda, eğer hepsini kullanmayacaksanız
geri kalanını buzdolabında 1-2 gün saklayabilirsiniz.
Ellerinize sağlık tam bir kış hazırlığı olmuş, çok da sağlıklı.
YanıtlaSilSaygılar..
hayirli sabahlar hayirli haftalar canim
YanıtlaSilkiskanarak bakiyorum inan
tadi olmayan domateslerle yapamadigim konserveler
ve burada bu güzeller .
Allah agiz tadi ile yedirmeyi nasip eylesin sizlere sifa olsun
bizde hazir konservelere talim :(
selam ve dua ile
Rabbim daha güzelini sana versin ablam..
SilBizde şehir ortamında bulduğumuz kadarıyla yapmaya çalışıyoruz işte kendimizce..
selamlar benden de..
güle güle tüketin canım..
YanıtlaSilherşeyin hazır:))
sevgiler..
Teşekkür ederim Denizim..
SilBen bişey duydum doğrumudur acep doğruysa çok sevindirici..
kış geldi.. bütün hamarat blogercılar ortaya çıktı.. tabi benim gibi tembellerde.. ellerine sağlık..
YanıtlaSilÖyle deme adaşım daha vakit var kış gelmedi daha ;başla bir yerinden ufak tefek sende hazırlayabilirsin..
Silelinize sğlık çokgüzel olmuş
Sil