7 Eylül 2012 Cuma

Kuşburnu Marmelatı Tarifi


Kışlık hazırlıklar dedik bir süre daha bu şekilde devam edeceğim haberiniz olsun..
Türkiyenin hemen hemen her yerinde yetişen bir güzel dikenli meyvenin marmelatından bahsedeceğim bugün sizlere ...
Önümüz kış grip soğuk algınlığına birebir koruyucu olan bu marmelatı sizler de yapmalısınız..
 
Bu marmelatı yapmama sebep anneciğimdir..
Annem yaz başında memleket sevdasıyla ve de kafa dinleme arzusu ile Giresun'a gidince oralarda rahat durmuyor tabii..
Bahçesinde doğal sebzeler yetiştiriyor, memleketimin temiz havasından  temiz suyundan faydalanıyor ,değişik otlar topluyor, İstanbulul'un kargaşasından bir süreliğine severek ve de isteyerek uzak duruyor anlayacağınız.. 
İşte bu kızılcıklar da anneciğim elleri tarafından toplanmış..
Eeee bu durumda kızına da marmelatını yapmak düştüü..    
İtiraf edeyim bu marmelatı ilk kez yaptım
Peki zor mu?
Biraz el oyalayıcı ama sonuca bakarsak asla zor değil herkes yapabilir..
Bu marmelat çok lezzetli..  


Tarifi verirken ölçü vermeyeceğim bilirteyim .
Ama en altta işinizi kolaylaştıracak bir kaç püf noktasını veriyorum..
 
Malzemeler
Olgunlaşmış Kuşburnu
Şeker
Limon veya limon tuzu
 
Yapılışı
Kuşburnuların sap ve çiçeklerini temizleyelim ve bol su ile birkaç defa yıkayalım..
Pişireceğimiz tencereye alalım ve üzerini az geçecek kadar su ilave edelim ve iyice yumuşayana kadar haşlayalım.   Ezerkenn elimizi yakmaması için soğuması için biraz bekletelim
Bundan sonrasında işimiz iki aşamalı olacak..
Kuşburnular ezilecek kıvama gelince genişçe bir süzgece azar azar döküp elimizle ezerek posasının alttaki kaba geçmesini sağlayalım.. Alttaki kolajda üçüncü fotodaki gibi..
Elinizle ezdikçe esas kullanılacak marmelat alta inecek, kabuk çekirdek ve tüycüklerden oluşan posa kısmı üstte kalacak ki bu  kısım atılacak..
Süzgeçten geçirdiğimiz marmelatı bu sefer gözenekleri daha sıkı olan bir süzgeçten ikinci defa geçireceğiz.. (Dördüncü fotoğraf)
Süzme işlemini yaparken ara ara su serpiştirirseniz meyvenin özü alta daha kolay geçecektir.. 
Bu şekilde geçmiş olan çekirdeklerden ayrılmış pürüzsüz marmelatımız ortaya çıkmış olacak..
İşlemler biraz oyalayıcı ama kesinlikle zor değil..

 
İkinci defa süzdüğümüz kuşburnu özünü tekrar kaynatmak için tencereye alalım..
Marmelat kıvamını bulana kadar  kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirelim.
Bu sırada üstte köpük birikirse bunuda kaşık yardımıyla alıp atalım..
Kıvamını bulan marmelatımıza en sonunda damak tadımıza göre şekerini ilave edelim.. 
(son hali suyunu çekerek muhallebi kıvamında olacak) 
Limon suyu ya da limon tuzunu da ilave edelim 5 dakika daha kaynatalım..
Son olarak marmelatımızı uygun gördüğünüz kavanozlara sıcak sıcak paylaştıralım bekletmeden kapaklarını kapatıp ters çevirelim.. 
Kullanana kadar serin bir yerde muhafa edelim..
*
Ve sonuç altta gördüğünüz güzellikte bir marmelat... 
 
 
Altta öncesi ve de sonrası şeklinde bir fotoğrafı ekleyerek kuşburnu marmelatımızın tarifini burada sonlandırıyorum..
 
 
 
*İnce gözenekli süzgeçten(ikinci aşamadan bahsediyorum) meyve özünü süzmek zordur.
Çünkü kuşburnu meyvelerinin içinde bolca bulunan  tüyler, süzgeçin tıkanmasına sebep olabilir.
 Ara ara bu oluşan tortuyu havalandırıp ve de su serpiştirip meyve özünün süzgeçten aşağı geçmesini sağlamak gerekiyor.
En sıkıntılı el oyalayıcı tarafı da budur.
*Kuşburnunu süzerken ellerinize mutlaka kalın plastik eldiven takmalısınız.
 Çünkü kuşburnu çekirdekleri çok dikenli.
 Eldiven takılmazsa bu dikenler ellerinizi birkaç gün acıtabilirmiş.
Ben bunu önceden öğrendiğim için eldiven kullandım ve de böyle bir sorunla karşılaşmadım.
*Süzmek için kullanacağınız ilk süzgeç makarna süzgeci  ikincisi un eleği sıkılığında olursa işiniz kolaylaşır..
*Kaynatma aşamasında dikkatli olalım marmelatın dibi tutabilir mutlaka
ara ara karıştırmayı ihmal etmeyelim..
* Kuşburnu yaparken dikkat edilecek bir diğer nokta da, 3 e 1 oranında şeker ilave edilmelidir.
 3 kg kuşburnu aldıysanız 1 kg şeker ilave etmelisiniz..  
*Kuşburnu marmelatına şekerin erken ilave edilmesi rengini koyulaştırabilirmiş..
Bu yüzden ben marmelatın suyunu çekmesine yakın ilave ettim.
**
*
Bir kaç faydasından bahsederek postumuzu sonlandıralım..
 
Kuşburnunun içinde B1, B2, K, P vitaminleri, protein, mineraller, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve meyve asitleri varmış.
Enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı vücudun savunma sistemini güçlendirirmiş.
Kronik yorgunluğa karşı da kullanılırmış.
Safra kesesi, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında rahatlamayı sağlarmış.
Yara iyileştirici ve kan temizleyici özelliği varmış.
 
Herkese hayırlı bir hafta sonu diliyorum..

16 yorum:

  1. Kuşburnu marmelatı ,sevdiğim bir marmelattır ama kaç senedir yapmamıştım..Çok güzel görünüyor..Yapım aşamalarınıda çok güzel anlatmışsınız..Püf noktalarıda çok iyi olmuş..Ellerinize sağlık.)

    YanıtlaSil
  2. bu lezzeti her anımsadığımda çocukluğuma giderim.Samsunluyum ..Bizde de mevsimi gelince mutlaka yapılırdı bu marmelat..güzel ötesi gerçekten..:)
    sizinde elinize kolunuza sağlık..hiç boş kalmıyorsunuz valla:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya benim de çocukluğumda bu tarz şeyler hiç ilgimi çekmezdi biliyor musun?
      Şimdi ise tavan taptı..
      Evde üç çocuğa rağmen aklımdan neler geçiyor neler bir bilsen bir de enerjim yetebilse..

      Sil
  3. Giresun gezimizde kulaklarını çınlattım,memleketini pek bir sevdim söylemeden geçmeyeyim:::)))
    Ellrine sağlık,eminim harika olmuştur.Pek zahmetli olduğunu annem yaparken yardım etmiştim de biliyorum:::)))

    Minik fıstığı öpüyorum...

    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abı Hayatcım sevgiler benden
      Giresun'u sevmiş olman güzel gerçi sevilmeyecek bir yer değil yeşil deniz bir arada şirin bir ildir.. Karadenizin maşallah her yeri ayrı bir güzel biz bir defa turladık yine deseler yinelerim yani..

      Sil
  4. Merhaba,
    ben yurtdisinda yasiyorum bulundugum yerede oldukca cok kusburnu var.Sunu sormak istiyorum kus burunlari sertmiydi?Eger sertse bende hemen toplamak istiyorum.Gecen elimle baktigimda sertlerdi.Göruntu cok guzel.Ellerinize saglik.
    Nurten

    YanıtlaSil
  5. Nurten Hanım ;
    Benim kullandığım kuşburnular karışıktı... Yumuşakta sertte vardı ;iyice haşladığım için hepsi yumuşamıştı.
    Sizin toplamak istediğiniz kuşburnular yeşil yeşil değil kırmızılaşmışlarsa kullanabilirsiniz..
    Aslında kuşburnu mevsimi eylül ekim aylarıdır..
    Biraz daha olgunlaşmaları için bekleyebilirsiniz..

    YanıtlaSil
  6. bizde her yıl yapıyoruz ama nedense bu yıl pek olmadıı kuşburnu buralarda:)
    sağlık olsun ne yapalıım:)
    Allah güle güle tüketmek nasip etsin..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. zahmetli olmasına zahmetli ne yalan,
    ama okadar severim ki..
    nerelerde kullanırım bir bilsen..

    YanıtlaSil
  8. Ben doğuda oturuyorum. Burada çoğu şey sizinde bildiğiniz gibi doğal oluyor. Kuşburnunun doğal halini içenler çok iyi bilir. Gerçekten çok güzel bir tadı var. Bal ile birlikte çok faydası oluyor. Şimdi baktımda oldukça faydasıda varmış : http://www.saglikbir.com/1112-kusburnu.html

    YanıtlaSil
  9. bir püf noktasıda benden, ikinci elekten geçirip ellerimizi tahriş edeceğimize, temiz bir ince çoraptan geçirin yada pamukla içindeki tüyleri toplayın ... ikbal ...

    YanıtlaSil
  10. Evde 4 kilo var. Biran önce değerlendirmeliyim. Tarifiniz aydınlatıcı ve lezzetli oldu. Sağolun. ....Hüseyin Z...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşimle beraber yaptık süper oldu. Sabah akşam demeden kuşburnu marmelatı yiyoruz. Teşekkürler. :))

      Sil
  11. Marmelatı yaparken biraz suyunu fazla koydum sanırım,biraz nişasta eklesem olur mu acaba

    YanıtlaSil
  12. 3 kilodan kaç kavanoz çıkıyor

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...