Biberli domates sosunu uzun süredir yapıyorum..
Ve genelde ilk yaptıklarım bir kaç hafta içinde bittiği için kış için tekrar hazırlıyorum.
Bu gördükleriniz bitmiş olanlar..
Bu hafta sonu pazarda inşallah çıtır çıtır biberler ve mis gibi kokan kırmızı lastik gibi olmayan domatesleri bulursam , inşallah tekrarlayacağım..
Pazarımızda satılan ürünleri görmelisiniz Kastamonudan, İstanbulun kalan son bir kaç köyünden , İnebolu , Adapazarı daha aklıma gelmeyen değişik yerlerden insanların bahçelerinde yetiştirdikleri türlü türlü ürünler..
Bu hafta pazara pazar sevmeyen eşimi de götürdüm..
Onunda hoşuna gitti..
Hatta bir satıcının kestane yaprağına sararak kuzine de pişirdiklerini söylediği ekmeği görünce fırsatını kaçırmadan aldı..
Ürünler taze ve de lezzetli olunca insan resmen yaptığı alışverişten zevk alıyor...
Malzemeler
2 kilo
uzun domatesYarım kilo acı biber (ya da tatlı )
15 diş sarımsak
1 çay bardağı sirke
1 çay bardağı zeytinyağ
Ağız tadınıza göre kaya tuzu
2 tatlı kaşığı kadar fesleğen (tepeleme değil)
Yapılışı
Domatesleri rendenin büyük tarafı ile rendeleyelim.Tencereye koyup kaynatalım.
Domates rendesi kaynayıp suyu biraz koyu kıvam alınca içine saplarını ayıklayıp ince ince doğradığımız biberleri ,rendelediğimiz sarımsakları, sirke,fesleğen, zeytinyağı ve tuzunu ilave edelim.
5 dakika daha kısık ateşte kaynatalım.
Sosumuzu sıcakken kavanozlara paylaştıralım kapaklarını vakumlanması için
sıkıca kapatıp ters çevirelim..
Soğumaları için bu şekilde bekletelim.
*Sizde benim gibi çok acı sevmeyenlerdenseniz biberi acı tatlı karışık kullanabilirsiniz.
*Sosunuz çok sulu olmasın derseniz uzun etli domates(bardak domates) kullanmalısınız..
Ama yuvarlak domates daha sulu olmasına rağmen daha lezzetlidir tercih sizin..
*Fesleğen yerine maydanozda kullanabilirsiniz ben fesleğenin verdiği aromayı daha çok yakıştırıyorum tercih sizin hiç kullanmayabilirsiniz de....
*Kullanmaya başladığınız sosların geri kalanlarını buzdolabında muhafaza ederseniz iyi olur..
Kış hazırlıklarından benim için en oyalayıcısı olan soda şişelerinde domates sos hazırlamayı en sona bıraktım bu hafta içinde inşallah onu da halletmem lazım .
Yazın hazırlarken ne kadar oyalayıcı olsada kışın ki pratikliği değer dedirtiyor..
Değişik bir domatesli sos için bakınız burası...
.........Afiyet Olsun..........
bizde dün yaptık.çok lezzetli olur bilirim canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilhımm sos nefis:)pazarınız çok güzelmiş ne keyiflidir orda alışveriş yapmak çok şanslısın;)
YanıtlaSilCanavarsınız, o kapak kapama dan bir tane sipariş ettim bile :-)
YanıtlaSilHevesli anne Çiğdem
ellerıne sağlık bu soslar harıka oluyor kahvaltıda
YanıtlaSilsevgi hanım harika bi siteniz var çok yararlandım hakkınızı helal edin, bir sorum var bu sostan ilk evlendiğim yıl yaptım ve buzdolabında sakladığım halde kısa zamanda bozuldu kayatuzu kullanmak şartmı ve yemeklik tuz kullanarak hiç sos yaptınız mı? selma...
YanıtlaSilSevgili Selma bloğumu beğenmen sevindirici yararlı olabiliyorsam ne mutlu bana..
YanıtlaSilBu sosu yaparken kaya tuzu kullanırsan iyi olur..
Bir de sosu kavanozlara sıcak sıcak paylaştırırsan kapaklar vakumlandığı için hava almayacağından kolay kolay bozulmayacaktır..
Eğer tuzunu az koyduysan ve sosun hava alıyorsa bozulma işlemi daha kısa sürede gerçekleşecektir..
Bu yüzdende bu tarz sosları küçük kavanozlara hazırlarsanız (250gr yada 500gr lık gibi) açtığınız kavanozdaki sos daha kısa sürede biteceği için emeğinize de yazık olmayacaktır..
selam,sitenizi tesadüfen buldum ve anlatımlarınızı çok beğendim yukarıdaki tarifi de en kısa zamanda deneyecem ellerinize emeğinize sağlık....sevil
YanıtlaSilkıslık hazırlarken sızı takıp edıyorum :) cok tesekkur ederım emegınız ıcın..sorum kıslık melemene sarımsak atmısınız ya ben ılk defa yapacam melemende sarımsak olmasın ıstıyorum bu sorun olur mu ? sırke de koymayayım dıyorum normal melemen nasılsa aynı tadı ıstyorum bunları atmasam eklemesem cobuk mu bozulur sosum ? kolay gelsın ..
YanıtlaSilMehtap Hanım kışlık menemene sarımsak atmadım ki bu domates soslu biberli bir sos..
SilMenemende sarımsağı severim aslında ama menemenlik sosta sarmısak kullanmadım.Sirke zaten olmaz,siz sanırım tarifleri karıştırdınız.. Bu ikisini bence de eklemeyin.
Menemen tarifi altta yazdığım linkte oraya bir bakın isterseniz.. http://sevgidenesintiler.blogspot.com/2010/09/kslk-menemenlerim-ve-salca.html
aaaa bıberlı domates sos yazıyor ya ben bıberle domatesı gorunce hemen menemen sandım :) ellerınıze saglık..
Sililk defa yaptım, çok güzel oldu, kahvaltıda sos bitmeden diğerlerine geçemiyorum , bağımlılık yaptı bende :) içine ceviz de ilave ettim masadayken.
YanıtlaSil1- Un kurabiyesi tarifi verebilir misiniz? Sade (Fındıksız..) olanından, eşim istiyor pastanede satılan irice yumuşak ve ağızda dağılanlardan, nasıl yapabilirim benim yaptıklarım sert oluyor, boğazda düğümleniyor.
2- Tavuk göğsü tarifiniz var mı) Geçen Dr Oetker hazırdan yaptım çok güzel oldu ama evde kendim yapmak istiyorum?
3- Son olarak elimde bolca portakal ve mandalina var , birazını dağıttım zaten , yiyip + meyve suyu olarak tüketiyorux günlük ama meyve suyu olarak uzun süre muhafaza edebilir miyim? Reçelim var zaten.
cok cok tsk, kolay gelsin.
yasemin
Elimde bol miktarda
Kahvaltılık sosları bizde çok severek tüketiyoruz iştah açıcı lezzetli şeyler ..
YanıtlaSilUn kurabiyesi tarif veririm hatta paylaşalım ama zamaniçin söz veremiyorum.. Sana kolaylık yapayım buradan yazayım..
Malzemeler
250 gr tereyağı(oda ısısında)
1 çay bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı buğday nişastası
4 yemek kaşığı pudra şekeri
4,5 su bardağı elenmiş un
1 paket vanilya
Üzeri için pudra şekeri Hamuru yoğurup istediğiniz şekil ve boyutta şekillendirin 165 derecede ısıttığınız fırında altı üstü beya kalacak şekilde pişirin..
Tavuk göğsü tarifi içinde tavuk göğsü olacak şekilde istiyorsanız blogda yok.Ama tavuk göğüssüz diyorsanız blogda tarif var aten..
Portakal ve mandalina suyunu sıktığınız saat içinde tüketmeniz gerekir aksi halde vitamininden yararlanamazsınız..
Yok ben illa saklamak istiyorum diyorsanız domates püresini soda şişelerinde sakladığım gibi saklayabilirsiniz ..
Postu alttaki linkte..
http://sevgidenesintiler.blogspot.com/2010/09/kslk-domates-sos-ve-menemen-nasl-yaplr.html
Sevgi Hn. slmlar öncelikle siteniz çok faydalı ve güzel tşkler.Bende yukarıdaki tarifinizi dün denedim,acaba sizinde sos kaynatıldıktan sonra sulandı mı acaba?Domatesler rendelendiğinde daha koyu kıvamdaydı kaynamaya başlayınca sulandı,durdukça koyulaşır mı acaba,sevgiler....
YanıtlaSil