3 Eylül 2012 Pazartesi

Yağlı Şekerli Biber Turşusu



Kışlık Hazırlıklara son hız devam
Bugün sizlerle değişik bir turşuyu paylaşmak istedim..
Bu turşu Zeytinyağlı ve de şekerli..
Şekerli turşu mu  olur demeyin, oluyor hemde çok lezzetli..

Turşuyu kuruyorsunuz 15 gün sonra hazır inşallah..
Kurufasulye ,nohut ,bulgur pilavı ,kısır yanında enfes mımm..
Tadı damağınızda denir ya yedikten sonra uzun süre ağızda bıraktığı tad gitmiyor..
 

 
Malzemeler 
1 kilo en minik boyut da çıtır çıtır taze yeşil biber
(kıl biberlerden de olabilir)
1 baş sarmısak
 
Sosu için
1,5 çay bardağı toz şeker
2 çay bardağı zeytin yağ
2 çay bardağı limon suyu
1,5 su bardağı sirke
ve  
2 tatlı kaşığı kadar kaya tuzu
Yapılışı
Bu turşunun en güzel hali minik biberlerle yapılanıdır..
Ben her ne kadar miniğini bulamamışsam da idare ettik işte..
Bir kilo biberi yıkadıktan sonra ,uygun bir kavanoza aralarına sarmısak ilave
ederek ve de sıkıştırarak yerleştirelim. 
Sos malzemelerini başka bir yerde karıştıralım ve bu malzemeyi
 biberlerimizin bulunduğu kavanoza dökelim.
Kavanozun kapağını sıkıca kapattıktan sonra baş aşağı, sonra düz, daha sonra da yan yatıralım.
Bu işlemi aşağı yukarı on gün boyunca ara ara tekrarlayalım.
Bu işlemi şekerin dibe çökmemesi ve biberlerin sosu eşit olarak çekmesi için yapıyoruz..

Biberlerimiz iyice sarınca bu 10-15 gün içinde oluyor, turşumuz hazırdır.
Abartmıyorum biberlerin rengi belirttiğim gün sonunda sapsarı oluyor..
 
 
Bir kaç önemli notu da sizle paylaşıp tarifi sonlandırıyorum.. 
*Turşu kavanozunuzu gidip gelip baş aşağı, yukarı, yan olarak yatırın ki her taraftaki biberler sararsın.
*Büyük ihtimalle merak ediyorsunuzdur, şeker baskın bir tad oluyor mu diye ama şeker tadı rahatsız edecek kadar baskın değil .
*Kavanozda arta kalan sosu (biberler bitince) salatalarınız da kullanılabilirsiniz. 
*Turşuda kullandığınız yağ sıvı yağ değil özellikle zeytin yağ olursa iyi olur..
*Kavanozunuzdan belli bir süre sos sızıntı yapabilir bu yüzden altına bir tabak koyarsanız iyi olur.. 
*Biberlerin saplarını koparıp hazırlarsanız yerken daha pratik olacaktır.
(Ben bu sefer öyle yapmadım)
*Acı seviyorsanız biberlerinizin içine bir kaç tanede acı biber ilave edebilirsiniz..
 
***Bundan sonraki postun konusu
dondurucuya kışlık neleri nasıl koyabiliriz?
 
..........Afiyet Olsun..........

12 yorum:

  1. Hemde hatırı sayılır derecede şeker varmış. Yaşadıkça daha neler öğreneceğiz birbirimizden:)

    Rabbim ağız tadıyla yemek nasip etsin inşallah.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Amin ;
      Evet papatya şeker var ama rahatsız etmiyor..

      Sil
  2. sevgiiiiii bayildim ben buna
    ellerin dert görmeye ilk firsatta denenmeli diyorum
    sevgiler ablam

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Sevgiler benden
      deneyin bakalım sende benim gibi mi düşüneceksin....

      Sil
  3. sevgiciğim öncelikle eline sağlık. annem de bana geldiğinde gül biber turşusu yaptı zeytinyağlı ve şekerli. bu tür turşuları seviyorum. afiyet olsun sizlere. mutlu haftalar...

    YanıtlayınSil
  4. Ellerinize sağlık görüntü harika ilk fırsatta deneyeceğim.Sevgiler..

    YanıtlayınSil
  5. verdiğiniz miktar sıvı karışım biberkerin üzerini örtü yormu

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Hazırladığım sıvı karışım biberlerin üzerini örtüyor .. Ben biberleri 2litrelik kavanoza sıkıştırarak yerleştirdim. Hatta biraz artmıştı. Siz daha fazla yapmayı düşünürseniz sıvı yetmezse normal su ile tamamlayabilirsiniz.

      Sil
  6. Ellerinize sağlık....Bende yapmak isterim doğrusu... Bana da beklerim

    YanıtlayınSil
  7. cok guzel yurt disinda boyle sekerli tursular mesela kornison tursulari sekerli ve super bir lezzet

    YanıtlayınSil
  8. Nuray değişiklik bazen iyidir.. Aslında şekerli bir turşu ama şeker tadı o kadarda baskın dağil..

    YanıtlayınSil
  9. suyunu koymuyormusunuz malzemelerde suyu göremedim ?

    YanıtlayınSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...