8 Ocak 2013 Salı

Balkabaklı Susamlı Kek


Beyaza bürünmüş karlı bir İstanbul vardı bugün..
Sanırım Ülkemin bir çok yeri aynı durumda..
Kar zenginin neşesi ,fakirin çilesi'ymiş..
Kar güzel ama soğuğu bir başka oluyor .
Rabbim aç ve açıkta olanlara bu soğuklarda yardım etsin inşallah..
 
Karın yağmasına en çokta öğrenciler seviniyordur sanırım..
Çünkü kar çoğu zaman onların gözünde eşittir tatil anlamına geliyor..
 
İşte benim iki afacanım bugün okullar tatil olup eve gelince hasta yatan anneleri bir anlık kendine geldi..
Anneannenin bahçesinde yetiştirip kızına getirdiği balkabağı geldi aklına..
Afacanların anneleri balkabağını sevmezdi ama
 belki değerlendiririm deyip haşlayıp dondurucuya atmıştı bir tarihte..
İşte bu kek o değerlendirme çabasının sonucu ortaya çıktı sayın okuyucum.. 
 
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1.5 su bardağı şeker
1 kase bal kabağı püresi
Yarım çay bardağı iri kıyım ceviz içi
Yarım çay kaşığı zencefil
1 kaşığı tarçın(silme)
1 yemek kaşığı portakal şekerlemesi
1 paket vanilya
1 kabartma tozu
2.5 – 3 su bardağı un(elenmiş)
Üzeri için
1 çay bardağı susam
1 tatlı kaşığı tereyağı
 
Yapılışı
Yumurta ve şekeri krema kıvamını alana kadar çırpalım.
Yoğurt ve sıvı yağı ilave edelim çırpmaya devam edelim.
1 kase kadar (şekersiz pişirip tamamen ezdiğimiz) kabak püresini ilave edelim.
Zencefil ,tarçın, portakal şekerlemesi,  vanilya ,kabartma tozu ve unu ekleyerek  karıştıralım . Cevizlerimizi de ilave edip kaşıkla karıştıralım.
Kek kalıbımızı yumuşak tereyağımızla yağlayalım ve kalıbın her yerine gelecek şekilde susamı serpelim.
Kek hamurumuzu kalıbımıza eşit şekilde dökelim..
 170 derecede ısıttığımız fırında kekimiz tamamen içini çekene kadar (aşağı yukarı 40 dakika) kontrollü olarak pişirelim.

* Dilimlediğiniz bal kabaklarını kaynamış suda iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Kabakların yumuşayıp ezilecek kıvama gelince, süzün soğuduktan sonra blender yardımıyla püre haline getirin.
*Kekin piştikten sonraki kıvamı bal kabağı püresinden dolayı oldukça yumuşak oluyor. 
Dilimlemek  için kekin biraz soğumasını beklerseniz dağılmasını önlemiş olursunuz.. 
*Zencefil ve tarçın da bu keke çok yakışıyor. Portakal şekerlemesininin tarifini daha önce paylaşmıştım; buraya tıklarsanız tarifi yeniden görebilirsiniz..
 
 
Bendeniz sonuçtan pek bir memnun kaldım.
Sözün özü balkabağı keke çok yakışıyor kendi tadı kek içinde hissedilmese de kekin kıvamı ve rengi bir harika oluyor vesselam..

3 yorum:

  1. Ellerine sağlık Haticecim.hiç bal kabaklı kek yemedim ama merakta ettim.çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. bende merak ettim şimdi denemek lazımm:)

    YanıtlaSil
  3. Sen yaparsında güzel olmaz mı hiç ablam ellerine sağlık afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...