Kışlık hazırlık olur da yazlık olmaz mı?
İşte en basitine bir örnek
Her meyvenin bir mevsimi olduğu gibi portakalın da üretilip tüketildiği bir mevsimi var..
Her meyvenin bir mevsimi olduğu gibi portakalın da üretilip tüketildiği bir mevsimi var..
Günümüzde her ne kadar meyve ve sebzelerde mevsim meselesi kalmadı ise de bu bir gerçek.
Kışın yaz meyvesi karpuzu yazın kış meyvesi portakalı bulmak mümkün..
Bu ne kadar sağlıklı orası soru işaretleri ile dolu.
Ama gelin biz sağlıklısından yana olalım ve portakalın sağlıklı olanı piyasadan damamen kalkmadan portakal şekerlememizi yapalım..
*
Portakal şekerlemesini hazırlayıpta ne yapacağız diyebilirsiniz..
Misler gibi kokan kekler , kurabiyeler, tartlar,sütlü tatlılar hatta portakal kabuklu içecekler her bişeyler yapabilirsiniz..
Portakalı Antalyalı bir arkadaşımızdan çok miktarda aldığımızdan daha önce burada bahsetmiştim ..
Bu durumda israf etmeden değerlendirmek şart vede zevk oldu bendenize .
Şekerleme için portakal kabuğu ve şeker için ölçü vermedim..
Aşağıdaki tarifi okuduktan sonra siz kendi kullanacağınız portakal miktarına göre ayarlayabiliriniz.
Malzemeler
Portakal kabuğu
Toz şeker
vede
kavanoz
Yapılışı
Portakallarımızı iyice yıkayalım..
Portakalın kabuğunda ilaç kalıntısı olabileceği için bir saat kadar sirkeli suda bekletelim
ve tekrar iyice yıkayalım..
Portakalın kabuğunun beyaz kısımlarını burada olduğu gibi bıçakla çıkaralım.
Sonrasında da minik küpler halinde doğrayıp robottan geçirelim..
Kavanoza bir sıra tepeleme yemek kaşığı portakal kabuğu ezmesi bir sıra (1 yemek kaşığı kadar) da silme toz şeker serpelim.
Kavanozumuz dolana ve portakal kabuğu ezmesi bitene kadar bastırarak bu işleme devam edelim.
Kavanozun en üstünü şekerle kaplayalım ve kapağını sıkıca kapatalım..
Portakal kabuğu şekerlemeniz bir hafta sonra şekerler eriyince kullanıma hazırdır..
Buzdolabının en alt bölümünde saklarsak daha dayanıklı olur.
Yok ben o kadar uğraşamam derseniz..
İşte size işin en pratik hali..
Bu yöntemi yıllardır kullanan biri olarak bu şekliylede saklayabileceğinizi belirtmeliyim..
Bu şekli için yapmanız gereken;
portakalın kabuğunu dezenfekte ettikten sonra ,rendenin ince bölümü ile rendeleyip saklama kaplarında dondurucuda saklamanız..(portakal kabuğunun altında bulunan beyaz kımı rendelemeyin)
Daha sonra ihtiyacınız kadarını alıp rahatlıkla kullanabilirsiniz..
*Aynı yöntemi limon,turunç kabuğunu içinde uygulayabilirsiniz, yine kek, kurabiye ve limonatalar için elinizin altında hazırda olur..
..............Afiyet Olsun.............
canım ya çok iyi fikirmiş.sağolasın paylaştığın için.ellerine sağlık.sevgiler...
YanıtlaSilBişeycik değil ..
SilAslında çok mantıklı neden hiç aklıma gelmedi acaba...fikir için teşekkürler.
YanıtlaSilmerhabalkar blogger annlerden geliyorum seni izlemeye aldım
YanıtlaSilcanım senin yaptığın kavanozlu olan şeyden bende yapıyorum çok güzel kek ve kurabiyeler oluyor
sevgiler
Tokideki ses hoşgeldin ,İşin içinde portakal olurda o kekler kurabiyeler güzel olmaz mı hiç...
Silokurken çok güzel de...:(
YanıtlaSilYaparkende güzel be Gülcan..
SilEn güzelide o kekin kurabiyenin içinde kullandıktan sonraki hali..
DENEMEM LAZIM SAĞ OL SEVGİ YA. ELİNE SAĞLIK GERÇEKTEN DE ÇOK PRATİKMİŞ. SEVGİLER CANIM SELAMLAR...
YanıtlaSilTombul tarifler hazırla kullanırkende beni hatırla olmaz mı?
Sillezzetini biliyorum
YanıtlaSilben buzlukta saklama türünü yapiyordum .sekerlemeleri icin az para ödemiyorum yani iyi oldu ilacsiz portakal bulabilirsem deneyecegim insAllah
rahman razi olsun
Çok güzel bir fikir..Hiç aklıma gelmemişti..Paylaşım için çok teşekkürler..Blogumda ödül miminiz var beklerim..Sevgiler:)
YanıtlaSilMerhabalar ben de daha önce portakal reçeli yapmıştım ama o kadar kaynatmama rağmen acı tad kalmıştı peki bu şekilde kaynatmadan yapınca hiç acılık olmuyor mu?
YanıtlaSilSevgiler :)
Tuğba hanım bu portakalın reçeli değil ki..Portakal kabuğunu yaza saklama şekli sadece ..Yazın keklerde kullanım için kolaylık olsun amaçlı.. Portakal kabuğu reçeli yaparken kabukları bir kaç kez acılığının çıkması için kaynatıp süzüyorum tabii ki..
YanıtlaSil