26 Ocak 2013 Cumartesi

Minik Sarma Kadayıflar


 
Bu minik kadayıf sarmaları ilk olarak dayımın kızında akraba günümüz vesilesiyle tatmıştım..
Bir tadına baktım sonrasında ne kadar yedim saymadım..
Kilo olarak bir sıkıntım olmadığı için ,bazen sevdiğim lezzetlerde ipin ucunu kaçırabiliyorum..
Ama bu minik şeyler o kadar lezzetli oluyorlar ki kendinizi frenlemek zor olabilir.. 
Biz çok beğendiğimiz için Serpil'den son akraba günü için özellikle yapmasını istedik..
*
Evde bende denemiştim fi tarihinde ve yapılış şeklini sizin için fotoğraflamıştım..
Dayımın kızı Serpil ahşap kepçe yardıyla sardım demişti ,ilginç geldi.
Elde de sarılabilir, hatta masa gibi düz bir zemine sererek de sarabilirsiniz.. 
 Ben kepçeyle saralım bakalım nasıl oluyor dedim ,altta gördüğünüz gibi ve denedim, oldu  .
 
 
 Malzemeler
Yarım kilo kadayıf (kuru olmayacak)
1 su bardağı sıvı yağ
125 gr tereyağ
 
Fındık ya da ceviz içi
 
şerbeti için
5 su bardağı şeker
6 su bardağı su
 
Yapılışı
Kadayıfları elinizin uzunluğunda kepçenin içine yerleştirin ( veya düz bir zemine serin)..
Kadayıfların baş kısmına dövülmüş ceviz içini silme 1 tatlı kaşığı kadar koyalım ve dolma sarar gibi yanlarını içeriye kıvıra kıvıra ve birazda bastırarak saralım.
Bu şekilde minik kadayıf rulolarımızı elde etmiş olacağız..
Tüm kadayıf bitene kadar bu işleme devam edelim..
 
 
 Şerbetimizi hazırlamak için 5 su bardağı şekeri 6 su bardağı suya ilave edelim ve 20- 25 dakika kadar kaynatalım soğutalım..
 
Tereyağımızı eritelim sıvı yağı da üzerine ilave edelim ,yağ iyice kızgın hale gelince ocağı kapatalım.
Yağın üzerinde birikintiler oluştuysa bunları kaşık yardımıyla alalım atalım.
 
Sarma kadayıflarımızı tepsiye dizdikten sonra, 
yağımızı sarmaların üzerine gelecek şekilde kaşık kaşık dökelim.
180 derecede kadayıf sarmalarımız tatlı bir kızarıklık elde edene kadar pişirelim..  
 
 
*Kadayıf ve şerbet her ikisi de soğukken buluşturalım.
Böylece hamur olmayan ama sertte olmayan minik sarma kadayıflar elde edeceğiz..
*Siz sarma kadayıflarınızın boyutunu daha küçük isterseniz elinize belirttiğimden az alın..
Bu sarmada minik boyutta olanlar çok şirin oluyor ,tek lokmalık yani..  
 
Özellikle bayram ikramı için çok bereketli bir o kadar da lezzetli bir tariftir bu..
Belki bir ay önceden bile hazırlayıp, pişirip, şerbetlemeden  dondurucunuzda saklayabilirsiniz.
Kullanacağınız zaman yapacağınız sadece dondurucudan çıkarıp
 fırında azıcık ısıtıp şerbeti ile buluşturmak..
 
............Afiyet Olsun..........    

21 yorum:

  1. Merhabalar,ellerinize sağlık nefis olmuş sarma kadayıflar..Bende çok sık yaparım ve misafirlerim bayılır..Oldukça pratik ve lezzetli bir tarif..Bu arada blogunuzu geziyorum çok keyifli,herşey çok özenli..sizi takipteyim..tanışmaya banada beklerim sevgilerimle..www.nurlumutfakta.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pratik ,lezzetli ve de bereketli bir tatlı ..
      Bu arada tanıştığımıza da memnun oldum, bloğum hakkındaki güzel düşünceleriniz içinse ayrıca teşekkür ederim..

      Sil
  2. Ellerinize sağlık. Harika görünüyor. Anlatımda çok açıklayıcı. Teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık bizde yaparız bu nefis lezzeti yalnız sizin gibi kepçe kullanmayız ama kepçede güzel fikir bir daha ki sefere denemek isterim..
    Ah ne güzel kilo problemi olmadan yemek çok şanslısınızz


    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kepçe aslında bu tatlı için belirttiğim gibi şart değil . Bu şekilde de yapılıyor diye belirtmek için gösterdim.

      Sil
  4. bayılırım tek geçerim ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Bahar Hanım.

      Sil
  5. merhaba,, ben de sizin gibi kilo sorunu yasamadığımdan..içimden geliyorsa ipin ucunu kacırabilenlerdenim..:) aslında kadayıfı hiç sevmem ama..bayram seyrAN için ikramlık şık olacaktır..yağ üzerinde kalıntılar derken tam olarak ne anlatmak istemiştiniz ve de buzluktan çıkarttığım gibi fırında biraz ısıtacağım..sonrada yeniden biraz sogutup serbetini öyle dökeceğiz dimi..şimdiden teşekkürler ..
    sevgiler ::)

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Derya;
    Ne güzel kilo açısından sende bendensin o zaman :))
    Kadayıf benim en sevdiklerim arasında amaaa..
    Tereyağı tavada eritip biraz kızdırınca altta tortusu kalıyor bu kısımdan bahsettim. Bu kısım tatlının üzerine gelirse tatlı pişince üzerinde koyu koyu lekeler oluşuyor,bu da tatlıyı pek hoş göstermiyor...
    Buzluktan çıkarınca donmuş olan tatlının normal kıvama gelmesi için fırında ısıtıyoruz.. Benim gibi siz de gevrek bir tatlı istiyorsanız soğuk tatlıya soğuk şerbeti dökebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  7. kadayıf değince yorum yapmadan olmaz:).sonucta Hatay 'ın göz bebeği künefenin ana malzemesidir kadayıf.tarifi cok güzel anlatmışsınız.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra Hnım Hatay'ında künefenin de benim için ayrı bir yeri vardır.. Teşekkür ederim..

      Sil
  8. Sevgi Hn.siz kadayıfları altına yağlı kağıt sarılı tepsiyemi dizdiniz görüntüde öyle gibi.
    Eğer öyleyse şerbeti bu tepsiyemi döktünüz?Selamlar
    Şeyda

    YanıtlaSil
  9. Şeyda kadayıfı pişirmek üzere yağlı kağıt serili tepsiye dizdim ama siz tepsiyi yağlayarakta kullanabilirsiniz.
    Ben sarma kadayıfları pişirdikten sonra ,şerbetlemek üzere cam bir tepsiye dizmiştim..

    YanıtlaSil
  10. öncelikle tatlınız çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.acaba şerbette limon suyu yok mu merak ettim

    YanıtlaSil
  11. Transporter şerbete limon sıkmamışım ama isterseniz ilave edebilirsiniz..

    YanıtlaSil
  12. kadayıf ve şerbet soğuk derken buz gibimi olcak yoksa ılkmı nasıl çekiyor anlamadım

    YanıtlaSil
  13. sevgi hanım şerbetle ilgili bir soru sormuştum gözünüzden kaçtı galiba size zahmet cavabını bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayın ramazan yoğunluğundandır.. Şerbet ve kadayıf buz gibi olacak anlamında değil tabi ki.. Ilığın biraz ötesi soğuk o anlamdaydı..

      Sil
  14. tamam anladım çok tekkürler hakkınızı helal edin

    YanıtlaSil
  15. bu tarifi aynı güm yapmakmı iyi yoksa bir gün önceden yapmakmı iyidir yarına siparişim varda bugünmü yapayım yarınmı diye sordun çabuk cevaplarsanız sevinirim

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...