Bu minik kadayıf sarmaları ilk olarak dayımın kızında akraba günümüz vesilesiyle tatmıştım..
Bir tadına baktım sonrasında ne kadar yedim saymadım..
Kilo olarak bir sıkıntım olmadığı için ,bazen sevdiğim lezzetlerde ipin ucunu kaçırabiliyorum..
Ama bu minik şeyler o kadar lezzetli oluyorlar ki kendinizi frenlemek zor olabilir..
Biz çok beğendiğimiz için Serpil'den son akraba günü için özellikle yapmasını istedik..
*
Evde bende denemiştim fi tarihinde ve yapılış şeklini sizin için fotoğraflamıştım..
Dayımın kızı Serpil ahşap kepçe yardıyla sardım demişti ,ilginç geldi.
Elde de sarılabilir, hatta masa gibi düz bir zemine sererek de sarabilirsiniz..
Ben kepçeyle saralım bakalım nasıl oluyor dedim ,altta gördüğünüz gibi ve denedim, oldu .
Malzemeler
Yarım kilo kadayıf (kuru olmayacak)
1 su bardağı sıvı yağ
125 gr tereyağ
Fındık ya da ceviz içi
şerbeti için
5 su bardağı şeker
6 su bardağı su
Yapılışı
Kadayıfları elinizin uzunluğunda kepçenin içine yerleştirin ( veya düz bir zemine serin)..
Kadayıfların baş kısmına dövülmüş ceviz içini silme 1 tatlı kaşığı kadar koyalım ve dolma sarar gibi yanlarını içeriye kıvıra kıvıra ve birazda bastırarak saralım.
Bu şekilde minik kadayıf rulolarımızı elde etmiş olacağız..
Tüm kadayıf bitene kadar bu işleme devam edelim..
Şerbetimizi hazırlamak için 5 su bardağı şekeri 6 su bardağı suya ilave edelim ve 20- 25 dakika kadar kaynatalım soğutalım..
Tereyağımızı eritelim sıvı yağı da üzerine ilave edelim ,yağ iyice kızgın hale gelince ocağı kapatalım.
Yağın üzerinde birikintiler oluştuysa bunları kaşık yardımıyla alalım atalım.
Sarma kadayıflarımızı tepsiye dizdikten sonra,
yağımızı sarmaların üzerine gelecek şekilde kaşık kaşık dökelim.
180 derecede kadayıf sarmalarımız tatlı bir kızarıklık elde edene kadar pişirelim..
*Kadayıf ve şerbet her ikisi de soğukken buluşturalım.
Böylece hamur olmayan ama sertte olmayan minik sarma kadayıflar elde edeceğiz..
*Siz sarma kadayıflarınızın boyutunu daha küçük isterseniz elinize belirttiğimden az alın..
Bu sarmada minik boyutta olanlar çok şirin oluyor ,tek lokmalık yani..
Özellikle bayram ikramı için çok bereketli bir o kadar da lezzetli bir tariftir bu..
Belki bir ay önceden bile hazırlayıp, pişirip, şerbetlemeden dondurucunuzda saklayabilirsiniz.
Kullanacağınız zaman yapacağınız sadece dondurucudan çıkarıp
fırında azıcık ısıtıp şerbeti ile buluşturmak..
............Afiyet Olsun..........
Merhabalar,ellerinize sağlık nefis olmuş sarma kadayıflar..Bende çok sık yaparım ve misafirlerim bayılır..Oldukça pratik ve lezzetli bir tarif..Bu arada blogunuzu geziyorum çok keyifli,herşey çok özenli..sizi takipteyim..tanışmaya banada beklerim sevgilerimle..www.nurlumutfakta.blogspot.com
YanıtlaSilPratik ,lezzetli ve de bereketli bir tatlı ..
SilBu arada tanıştığımıza da memnun oldum, bloğum hakkındaki güzel düşünceleriniz içinse ayrıca teşekkür ederim..
Ellerinize sağlık. Harika görünüyor. Anlatımda çok açıklayıcı. Teşekkürler :))
YanıtlaSilHanhildem teşekkür ederim..
SilEllerine sağlık bizde yaparız bu nefis lezzeti yalnız sizin gibi kepçe kullanmayız ama kepçede güzel fikir bir daha ki sefere denemek isterim..
YanıtlaSilAh ne güzel kilo problemi olmadan yemek çok şanslısınızz
sevgiler
Kepçe aslında bu tatlı için belirttiğim gibi şart değil . Bu şekilde de yapılıyor diye belirtmek için gösterdim.
Silbayılırım tek geçerim ellerine sağlık
YanıtlaSilsevgiler
Teşekkür ederim Bahar Hanım.
Silmerhaba,, ben de sizin gibi kilo sorunu yasamadığımdan..içimden geliyorsa ipin ucunu kacırabilenlerdenim..:) aslında kadayıfı hiç sevmem ama..bayram seyrAN için ikramlık şık olacaktır..yağ üzerinde kalıntılar derken tam olarak ne anlatmak istemiştiniz ve de buzluktan çıkarttığım gibi fırında biraz ısıtacağım..sonrada yeniden biraz sogutup serbetini öyle dökeceğiz dimi..şimdiden teşekkürler ..
YanıtlaSilsevgiler ::)
Merhaba Derya;
YanıtlaSilNe güzel kilo açısından sende bendensin o zaman :))
Kadayıf benim en sevdiklerim arasında amaaa..
Tereyağı tavada eritip biraz kızdırınca altta tortusu kalıyor bu kısımdan bahsettim. Bu kısım tatlının üzerine gelirse tatlı pişince üzerinde koyu koyu lekeler oluşuyor,bu da tatlıyı pek hoş göstermiyor...
Buzluktan çıkarınca donmuş olan tatlının normal kıvama gelmesi için fırında ısıtıyoruz.. Benim gibi siz de gevrek bir tatlı istiyorsanız soğuk tatlıya soğuk şerbeti dökebilirsiniz.
kadayıf değince yorum yapmadan olmaz:).sonucta Hatay 'ın göz bebeği künefenin ana malzemesidir kadayıf.tarifi cok güzel anlatmışsınız.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEsra Hnım Hatay'ında künefenin de benim için ayrı bir yeri vardır.. Teşekkür ederim..
SilSevgi Hn.siz kadayıfları altına yağlı kağıt sarılı tepsiyemi dizdiniz görüntüde öyle gibi.
YanıtlaSilEğer öyleyse şerbeti bu tepsiyemi döktünüz?Selamlar
Şeyda
Şeyda kadayıfı pişirmek üzere yağlı kağıt serili tepsiye dizdim ama siz tepsiyi yağlayarakta kullanabilirsiniz.
YanıtlaSilBen sarma kadayıfları pişirdikten sonra ,şerbetlemek üzere cam bir tepsiye dizmiştim..
öncelikle tatlınız çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.acaba şerbette limon suyu yok mu merak ettim
YanıtlaSilTransporter şerbete limon sıkmamışım ama isterseniz ilave edebilirsiniz..
YanıtlaSilkadayıf ve şerbet soğuk derken buz gibimi olcak yoksa ılkmı nasıl çekiyor anlamadım
YanıtlaSilsevgi hanım şerbetle ilgili bir soru sormuştum gözünüzden kaçtı galiba size zahmet cavabını bekliyorum
YanıtlaSilKusura bakmayın ramazan yoğunluğundandır.. Şerbet ve kadayıf buz gibi olacak anlamında değil tabi ki.. Ilığın biraz ötesi soğuk o anlamdaydı..
Siltamam anladım çok tekkürler hakkınızı helal edin
YanıtlaSilbu tarifi aynı güm yapmakmı iyi yoksa bir gün önceden yapmakmı iyidir yarına siparişim varda bugünmü yapayım yarınmı diye sordun çabuk cevaplarsanız sevinirim
YanıtlaSil