Kış aylarının en vitaminli ve sevilen meyvalarından biri de ayvadır..
Kahvaltıda kaymakla beraber ayva reçeli harika bir ortak olabilir..
Kaymağım hazır değil, reçelim evde yapılmış daha güzeli var mı acep?
Meyve olarak bizim evde çok rağbet görmese de reçeli sevilerek tüketildi bile..
Bir izleyicimin ve de eşimin ısrarı ile reçelimi yaptım; şimdi evde yerinde yeller esse de tarifini sizinle de paylaşayım ...
Malzemeler
5 adet orta boy ayva
5 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
Çay kaşığı ucuyla tereyağı(köpürmeyi ve taşmayı önlemek için)
Yarım limon suyu
Ayvaların çekirdekleri
Yapılışı
Ayvaları yıkayalım, kabuklarını soyup içindeki sert kısımları çıkardıktan sonra küp küp doğrayalım..
Ayvaların içinden çıkan çekirdekleri bir kasede biriktirelim.
Biriktirdiğiniz çekirdekleri altta kolajda gördüğünüz gibi bir file yardımı ile ayvalarınıza karıştırmadan ilave edebilirsiniz..
..
Küp küp doğradığımız ayvaların üzerine 5 su bardağı suyumuzu ilave edip
yumuşayıncaya kadar haşlayalım. (5 dakika kadar)
Ayvalar yumuşayınca şekeri üzerine ilave edelim.
Reçelimiz bir 20 dakika kadar kısık ateşte pişsin.. Daha sonra limon suyunu da ilave edelim pişmeye 5 dakika daha devam etsin..
Reçelin kıvamını anlamak için reçelin suyunu bir tabağa damlatalım, kolay dağılmıyorsa reçelimiz olmuştur.
Ayva reçeli içindeki çekirdeklerden ve ayvanın yapısından dolayı bekledikçe kıvamı koyulaşan bir reçeldir..
Reçeliniz pişince içindeki çekirdekleri çıkarttıktan sonra ,temiz kavanozlara paylaştırın ve kapaklarını beklemeden sıkıca kapatıp ters çevirin
*Ayvanın rengi kırmızılaşsın ve jöle kıvamına kolay ulaşsın diye çekirdekleri ile pişiriyoruz.
Ama bazı ayva çeşitleri ne yaparsanız yapın değişmiyor.. İlla da renkli olsun diyorsanız reçel pişerken içine çok az bir miktar lohusa şekeri ya da hibiskus tanesi ileve edebilirsiniz..
*Reçelleri saklamak için mümkünse küçük kavanozlar kullanın . Böylece reçeliniz daha uzun süre dayanacaktır..
*İlk etapta reçeliniz biraz sulu ve açık renk olabilir ama bekledikçe kıvamı ve rengi koyulaşacaktır..
*Ayva reçeli pişerken içine bir kaç tane karanfil tanesi atarsanız aroması değişik olur..
*Reçelinize piştikten sonra yine ceviz ya da fındık ilave edebilirsiniz..
Sıra da erik marmelatım var..
Ben sanırım reçelden çok marmelat severim..
Dondurucuda yer işgal eden kompostoluk eriklerimi marmelata çevirdim..
Bugün yarın tarifi sizinle de paylaşacağım inşallah..
Ellerinize sağlık nefis olmuş,rengine bayıldım..süper..afiyet olsun..
YanıtlaSilNursen Hanım teşekkür ederim..
Silkahvaltı için süper,ben kaymak ile bayılıyorum yemeğe ellerine sağlık
YanıtlaSilsevgiler
Baharcım kaymak ve ayva reçeli süper ikili..
Sileline sağlık
YanıtlaSilafiyet şifa olsun :)
Teşekkür ederim :))
SilElinize sağlık çok güzel görünüyor.Hemen alıp yapacağım.Tarif için teşekkürler.
YanıtlaSilŞeyda
Şeyda her mevsimin kendine göre güzelliği var ,ayva da kış güzeli denemek lazım tabii..
SilEline sağlık ayva reçelinin rengi süper görünüyor:)sevgiler
YanıtlaSilAyva reçelinin bir başka güzelliğide rengi olmasa olmuyor sanki..
SilAyva reçeline bayılırım, ben ayvaları eşime rendeletip yaparım bu reçeli eline sağlık ...
YanıtlaSilBurçin Hanım ;evet rendeleyerek ayva reçeli de değişik bir versiyon.
SilAma biraz marmelat gibi değil mi? Erkekler daha güçlüler sert ayvalarda da yararlanmak lazım tabii :))
İSMAİL bakacam çok güzel görünüyor denemek için başlıyorum
YanıtlaSilreçel tarifiniz isminiz gibi güzel teşekûr ederim
YanıtlaSilTarifiniz icin cok tsk ederim ellerinize saglik almanyadan slm lar
YanıtlaSilkurabiye tarifleri için teşekkürler...diğer paylaşımlarınız da çok güzel ..ellerinize sağlık .kolay gelsin .fusun sindel özcan
YanıtlaSilMerhaba blogunuzun sürekli takipçisiyim,bu da benim blogum
YanıtlaSilhttp://annecocukplatformu.blogspot.com.tr/
benim recelim cok sulu oldu.. zamanla koyulur mu...
YanıtlaSilTeşekkürler harika tarif
YanıtlaSilÇok süper hazırlamışsın gerçekten tebrik ederim.
YanıtlaSilYa gerçekten özellikle kış ayları için ayva reçeli tarifi bulunmaz bir nimet. Çok teşekkürler
YanıtlaSilHarika bir tarif vermişsiniz teşekkürler
YanıtlaSil