24 Mart 2013 Pazar

Ispanaklı Lokum Kek (Lamington Keki)


Akraba günü tariflerimizden birisiydi bu gördüğünüz lezzet..
Yapımı azıcık el oyalayıcı olsa da sonuç buna değiyor..
Masa da bu lokum kekleri gören çocuklar bunlar hazır mı dediler bunu da belirtmeden geçmeyeyim..
İçi sünger gibi yumuşacık, dışı misler gibi kakao sos ve hindistan cevizine bulanmış
 sıra dışı bir kek sunumu oldu..
Siz de benim gibi keki çok fazla sevmiyorsanız bu lokumlar tam da size göre diyebilirim..
Belirtmeden geçmeyelim bu kekin aslı Avusturalya da lamington diye biliniyormuş..
Onlar bizim gibi ıspanaklısını yapmıyorlarmış tabi sade bir kek ve kakaolu sosa bulanmış şekliyle..
Orjinal hali için bakınız burası


 Bu lokum kekleri hazırlarken aklımıza içini ıspanaklı hazırlamak geldi..
Öyle de yaptık..
Yalnız bizim ıspanaklar püre olarak dondurucudan çıkarıldıkları için
 biz kekte istediğimiz yeşil renge ulaşamadık..
Siz ıspanaklısını yaparsanız
 ıspanağı taze kullanırsınız, böylece içi yemyeşil dışı kakaolu lokumlarınız olacak belirteyim..
Lafı daha fazla uzatmadan lokum kekimizin  tarifine geçelim..

Malzemeler
4 yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
3 su bardağı un 
1 su bardağı ıspanak püresi
2 paket kabartma tozu
Yarım portakal kabuğu rendesi ve bir tatlı kaşığı vanilya

sos için
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı kakao
7 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağ
80 gr. bitter çikolata

üzeri için
 Hindistan cevizi

Yapılışı
Oda sıcaklığındaki yumurtaları ve şekeri kabarıp krema kıvamını alıncaya kadar 4 dakika çırpalım..
Sütü ve yağı ilave edelim, sonrasında da ıspanak püresini ekleyelim..
Un ve kabartma tozunu karıştırıp yavaş yavaş ilave edelim çırpmaya devam edelim..
En sonunda vanilya ve portakal kabuğunu ilave edip karıştıralım.
 Elde ettiğimiz hamuru daha kolay çıkması için yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize dökelim..
(Ya da yağlayıp unladığımız tepsiye)
Kek hamurumuzu pişirmek üzere 180 derecelik fırına gönderelim.
Üzeri kızarıp kabarmış olan kekimize içinin pişip pişmediğini kontrol etmek üzere kürdan testini de yaptık mı ilk işlem tamamdır..

Kek soğuyunca altta kolajda gördüğünüz gibi kare olarak dilimlere ayıralım..
Dilimlerin boyutu zevkinize kalmış. 
(Küçük boydakiler daha bi lokum gibi oluyor sanki, karışmadan da edemedim di mi)
Bizim yaptıklarımızda büyük olmuş farkındayım..


Sosumuzu hazırlamak için..
Bunun için 3 su bardağı sütü, kakaoyu, tereyağı ve şekeri küçük bir tencerede karıştıralım..
 Sosumuzu kaynar kıvama gelene kadar ocakta tutalım.. 
Kaynamaya başlayınca çikolatayı ilave edelim ve ocağı kapatalım..
Karıştırarak çikolatanın erimesini sağlayalım..
Sosu karıştırarak kabuk tutmayacak şekilde soğutalım..
Tamamen soğumuş olan sosa altta gördüğünüz gibi kek dilimlerimizi (her yerine gelecek şekilde)
 hızlıca  batırıp çıkaralım.
Sosladığımız keklerimizi fazla sosunu süzüp fırının ızgara telinin üzerine alalım ve bu şekilde
 birkaç dakika bekletelim ki sosu içine çeksin..
Sosu çekmiş olan keklerimizi, hindistan cevizine bulayalım..
Lokumumuz hazırdır..
*Keki sosa hızlıca batırıp çıkarmamızdaki amaç, kekin sosu tamamen çekmesini engellemektir..
Kekin kıvamı yumuşak olduğu için bu önemli..


Bir iki saat dinlendikten sonra lokum kekimiz servise hazırdır..
Biz akraba günümüz münasebetiyle başka şeylerde hazırlayacağımız için kolaylık olması açısından lokumlarımızı bir gün önceden hazırladık..

Bu keki Avusturalyada hazırlarken sosa batırmadan önce enlemesine kesip arasına marmelat sürüp daha sonra küp küp kesiyorlarmış..
daha sonra da istenilen bir sosa bulayıp hindistan cevizine..

Başta da dediğim gibi azıcık el oyalıyor ama sonuç buna değer..

.........Afiyet Olsun........

18 yorum:

  1. Denemek istiyorummm, çok güzel duruyor! :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin vazgeçemeyeceksiniz bu lezzetten..

      Sil
  2. ellerine sağlık uzun zamandır bende düşünüyorum denemeyi
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. elıne sağlık cok guzel olmus

    YanıtlaSil
  4. Canim ellerine saglik afiyetler olsun Nefis görünüyor .

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık kesinlikle bunu da deneyeceğim daha önce kakaolu yapıştım sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende içi sade olan şekliyle tekrar yapmak istiyorum, bakalım ne zaman kısmet olacak..

      Sil
  6. Ben de farklı bir versiyonunu denedim,çok güzeldi:)
    Ellerine sağlık Sevgicim.
    Şifa olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zelihacım teşekkür ederim; bu kekin her versiyonu ayrı güzel işin içine sos girince kek daha bi güzelleşiyor sanki...

      Sil
  7. oy oy bu nedir böyle.. şahane.. ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  8. Bende çok isterim yapmasını bu güzel keki .Ama bir türlü kısmet olmuyor
    nefis bir kek ellerine sağlık

    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık canım şahane bir kek olmuş bu:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Ispanak püresi katmazsak içine arkadaşım , nasıl yaparız? Yerine başka bir şey katmalı mı ? Kıvamı bozarmı püreyi katmamak ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neval ıspanaksız olanın tarifini de fotoğraflı paylaşacağım.. Cevap biraz geç oldu kusura bakma..
      4 yumurta
      1.5 su bardağı şeker
      1 su bardağı süt
      1 su bardağının üçte ikisi kadar sıvı yağ
      3 su bardağı un
      2 paket kabartma tozu
      Yarım portakal kabuğu rendesi

      Sos malzemeleri
      3 su bardağı süt
      2 yemek kaşığı kakao
      5 yemek kaşığı şeker
      80 gr. bitter çikolata
      Bulamak için: Bolca hindistan cevizi

      Sil
  11. İyi akşamlar Sevgi hanım. Bu keki sade olarak denedim gerçekten çok güzel deneyenlere tavsiye ederim..yiyenler çok beğendiler. ...Bu tarifi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. .Ben Elif. .

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...