İçi dolu dolu, yumuşak ama hamur olmayan, dışı çıtır çıtır, misler gibi kokan ekmeğinizi evde yapmak istemez misiniz?
Evde ekmek yapmak hem de makina kullanmadan bilinenin aksine çok kolay..
Poğaça gibi börek gibi sıradan aslında, bismillah deyip bir yerinden başlamak lazım..
Ben arada sırada evde ekmek yapıyorum ama sanırım mısır ekmeğinin dışında bu sizinle paylaştığım ilk ekmek tarifim..
*
Sabah mutfağı toplarken bir anda aklıma ,evde ekmek olmadığı geldi.
Hamuru 5 dakika içinde yoğurdum mayalanmaya bıraktım sonrasında işlere devam..
Pişerken evi saran kokuyu tahmin bile edemezsiniz nasıl güzel kokuyordu..
Ne zaman böyle güzel kokan bişey yapsam anında komşular gelir aklıma
Her ne kadar ne pişirdiğimi bilmeseler de kokusunu alıyorlardır..
Burun hakkımı denir buna da acaba??
Ekmeğin tarifine Pakmayaya ait bir kitapçıktan ulaştım..
Denemekte fayda var denedim ve gördüm ki doğru yapmışım..
Ortaya harika bir ekmek çıktı..
Malzemeler
4 su bardağı un(tepeleme)
1 paket instant maya(kuru)
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Yarım kahve fincanı sıvı yağ
1.5 su bardağı ılık su
Yapılışı
Ceviz dışındaki tüm malzemeyi kullanarak ele yapışan bir hamur elde edelim..
Hamurumuzun üzerini kapatalım 1 saat kadar mayalanması için ılık bir ortamda bekletelim.(Mayalandıracağım kabın üzerini örtü ile örttüm)
Mayalanan hamurumuz 1 saat sonra iki katına çıkacaktır..
İki katına çıkan hamuru unladığımız tezgah üzerine alalım..
Üzerine ceviz içini de ilave ederek hem cevizlerin karışması hem de içindeki gazın çıkması için tekrar yoğuralım.. Hamurun elimize yapışmayı bırakması için az az un serpebiliriz..
Hamuru yassılaştırarak şekillendirelim..
Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye alalım ,üzerine keskin bir bıçak yardımıyla çizelim.
Hamuru tepside de yarım saat kadar mayalanması için bekletelim.
Tepsideki ekmek hamurumuz tekrar kabarınca ,
önceden 220 derecede ısıttığımız fırında yarım saat kadar kontrollü olarak pişirelim..
Ekmeğimiz pişince altı ,üstü ve yanları kızaracak üzerine vurunca tok bir ses çıkaracaktır
Önemli bir kaç püf...........
*Ekmeğin üzerini (pişmeden önce) bıçakla çizme aşamasında bıçağı ıslatırsanız daha kolay çizersiniz; ben bunu yapmadığım için bıçak ekmeği yırtarak kesti ve istediğim görüntüyü elde etmemi engelledi....
*Ekmeği pişirirken kabuğunun çıtır çıtır olmasını istiyorsanız, ekmek tepsinizin alt kısmına içine su koyduğunuz bir başka kap koyun bu su vereceği buharla bunu gerçekleştirecektir....
*Ekmeğiniz pişerken fırın kapağını özellikle 5-7-20. dakikalarda açmayın kabarma işlemi için bu önemlidir..
*Ekmeğiniz pişince bir havlu üzerinde veya fırınınızın tel ızgarası üzerinde soğutabilirsiniz..
*Ekmek tamamen soğumadan kesinlikle dilimlemeyin..
ekmekler harika görünüyor yalnız yorumları okurken ekranın sol üst köşesine gelirse daha güzel olur tekrar aynı sayfaya dönmek zor geliyor sevgilerimle
YanıtlaSilSol üst köşeye gelmesini istediğiniz nedir anlamadım yorumlardan mı bahsediyorsunuz?
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilmaşaAllah ekmek çok güzel görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilEllerinize sağlık görüntü de,ekmeğin dokusu da harika gözüküyor.Hafta sonu çocuklar gelince yapmak için kaydettim bile.Gebze'den selamlar sevgiler :)
YanıtlaSilçok güzel gözüküyor not aldım hafta sonu deneyeceğim.birde instant maya bildiğimiz kuru maya mı ?
YanıtlaSilEvet evet kuru maya diğer adı instant..
Silsevgim döktürmüssün ablacim yine masAllah .
YanıtlaSilbir dönem yegenim icin devamli ekmegi evde yapiyordum .
cevizli denemedim ben patatesli yapiyordum .
ama simdi görüntüye bayildim ablam ilk firssatta deneyecegim
bilesin
hastayim sana muhabbetle ablam
Bilmukabele ablam sevgimiz karşılıklı..
SilBizim babamız ekmek hastası öyle her ekmeği beğenmez almaz ama iyisini de muhakkak arar bulur..
Arada da bana takılır sen neden yapmıyorsun diye..
İşte o serzenişlerin sonucu bende bazen ekmek yapıyorum..
Çok deneyimli değilim ama bu gerçekten güzel oldu..
Nefis , nefis...Özellikle de makinesiz olması :)
YanıtlaSilevet yorumlardan bahsediyorum zahmet olmazsa
YanıtlaSilsevgi hanım ellerinize sağlık çok güzel olmuş. Ekmek makinasında ekmek yapmak içn tarifleriniz
YanıtlaSilvarmı
Ekmek makinam yok dolayısı ile de makina da yapılacak tarif de yok
Silaslında varda yok tarif var ,makinada denemedim hiç bu anlamda..
O misss kokusunu aldım sanki..:)))üzerine tereyağ,yanındada tulum peyniri offf:))
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
Geldi mi taaa Manisalara kadar ??
SilTereyağ, tulum peyniri, cevizli ekmek bide çay diyelim lezzet ekibi kurulmuş olsun..
Gerçekten çok güzel bir ekmek oldu tarif için teşekkürler :)
YanıtlaSilVerdiğiniz tarifle ekmek yaptım gerçekten mükemmel oldu, teşekkürler :)
YanıtlaSilpişmeden önce fırına atmadan ekmegin üzerine hiç bir şey sürmüyoruzmu.Feriha Pehlivan
YanıtlaSilUnlu su sürebilirsiniz ama sürmeseniz de olur..
SilSu anda mayalaniyor ekmegim ;) bende merak ettim uzerine bisey surmuyormuyuz ? Paylaşım icin tesekkur ediyorum takipteyim ;)
YanıtlaSilmerhaba
YanıtlaSilekmeği bugün yaptım ve çok güzel oldu.ölçü vs tam gerçekten.sadece ben fırın ısısını kendi fırınımın ruhuna göre yaptım teşekkür ederim.
esra g.
Fırınınızın ruhu güzelmiş.. :))
SilBende tarifinizi bu gün ceviz koymadan denedim.Dış görünüşü çok güzel oldu.Soğuyunca tadına bakacağım.Umarım güzel olmuştur.Çok teşekkürler.
YanıtlaSilsevgi erkılınç
Merhaba bir mahsuru yoksa un olarak ne kullaniyorsunuz yazabilirmisiniz
YanıtlaSilUn olarak söke ya da bizim un kullanıyorum..
SilCevabınız için çok teşekkür ederim
SilBaşka ekmek yapmaz oldum. :)
YanıtlaSilŞimdi yoğurdum, mayalanmaya bıraktım.. Umarım benimki de pişince sizinki gibi olur. Tarif için teşekkür ederim. Sevgilerle..
YanıtlaSilEvet bizde yaptık şişmesi bekliyoruz haydi hayirlisi
YanıtlaSilTek kelimeyle tam ölçü ve nefis bir lezzet.Harika bayıldık.Elinize emeğinize sağlık.👍
YanıtlaSilTek kelimeyle tam ölçü ve nefis bir lezzet.Harika bayıldık.Elinize emeğinize sağlık.👍
YanıtlaSil