Demir tatlısı Erzurum'a has yöresel bir tatlı..
Kalıbı da yine Erzurum'da yapılıyor.
Bu kalıbı uzun süredir almak istiyordum ama nasip olmadı bir türlü..
Kardeşimin eşi bir vesileyle Erzurum'a gidince aklıma demir kalıplar geldi..
Evet gördüğünüz gibi artık benimde demir kalıplarım var ..
*
Seviyorum böyle değişik kalıp, alet edavatı..
Bilmeyenler vardır muhakkak, bu vesileyle de öğrenmiş olacaklar..
Kalıplar bildiğiniz demirden yapılmış değişik şekillerdeler..
Bu kalıpları ilk kullanımda sabunlu su ile yıkayıp durulayıp kuruluyorsunuz..
Sonrasında kullanıp bir daha yıkamadan yağlayıp kaldırıyorsunuz..
Eğer yıkanırsa hamur kalıba yapışıp çıkmıyormuş
(kalıp demirden olduğu için paslanma riski de var)
(kalıp demirden olduğu için paslanma riski de var)
Kalıpları yukarıda görüyorsunuz..
Altta da ortaya çıkan şekiller..
Malzemeler
3 adet yumurta
4 yemek kaşığı tepeleme nişasta
1,5 su bardağı süt(su da kullanabilirsiniz)
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Yarım paket vanilya
şerbeti için
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Yarım limon suyu
ve
kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı
Öncelikle su ve şekeri bir tencereye alalım kaynatarak şerbetimizi hazırlayalım..
Şerbeti indirmeye yakın limon suyumuzu da ilave ederek şerbeti soğuması için kenara alalım..
Tatlımızın hamuru için tüm malzemeyi sırasıyla karıştırma kabına alalım..
Krepten biraz daha koyuca bir hamur elde edelim..
Tatlıları kızartacağımız tencereye yağı koyup kızdıralım..
Kullanacağımız demir kalıpları temizledikten sonra kullanmadan önce kızgın yağa altta gördüğünüz şekilde 4-5 saniye sokup kızdıralım..
Daha sonra kızgın demiri hamurumuzun içine tamamen içine batmayacak şekilde sokalım..
(hamur kalıbın üzerine çıkmayacak şekilde)
Kalıbı hamurun içinden alıp kızgın yağa batıralım..
3-4 saniye sonra kalıbı hafifçe sallarsanız hamur yağa düşecektir..
Burada biraz el çabukluğu gerekiyor; ilk defa yapıyorsanız bir çatal yardımı ile de düşürebilirsiniz..
Hamur çok çabuk kızardığı için çabuk hareket etmemiz gerekiyor..
Kızaran hamurları havlu kağıt serili bir servis tabağına alalım.
*Her yapıştan sonra demir kalıbı yağ içinde tekrar ısıtıp kullanmanız önemli bir püf noktadır..
Kızarttığımız hamurları hazırladığımız soğuk şerbetin içine sokup bekletmeden çıkartalım..
Bu şekliyle tatlımız servise hazırdır..
Özellikle ramazan da iftar sonrası için sunumu pratik bir tatlı olacaktır..
Tat olarak biraz tulumbayı andırıyor.
*Kalıbı kullandıktan sonra bir daha ki kullanıma kadar yıkamadan yağlayıp saklamanız gerekiyor....
*Bu tarifle 30'a yakın tatlı çıkıyor..
* Eğer kalıbı hamurun içine tamamen batırırsanız hamur kızartırken kalıba yapışır ve düşmez..
*Tatlıyı şerbette bekletmiyoruz sadece içine sokup çıkarıyoruz..
*Şerbetli ağır olur derseniz hamurları pişirdikten sonra ve az soğuttuktan sonra pudra şekeri de serpebilirsiniz..
* Bu kalıplar sanıyorum İstanbul'da Eminönü'nde de pasta malzemeleri satılan yerlerde satılıyor..
çok lezzetli görünüyor.alınacaklar ve denenecekler listesine ekledim.eline sağlık teşekürler
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
SilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
SilEllerine sağlık harika olmuşlar...
YanıtlaSilŞekiller de süper...
Sevgilerimle...
Teşekkür ederim Emel Hanım..
SilBu daha acemilik tekrar yapmak için sabırsızlanıyorum.
Bende de sevgiler..
Çok merak ettiğim bir tatlı özellikle kalıpları çok güzel. Bayıldım şekillerine, ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilBende merak ediyordum muradıma erdim darısı size olsun inşallah Hülya Hanımm..
Silben bu kalıplara takmıştım, ama nerden bulabilirim diye düşünüp unutmuşum, erzuruma yolu düşen birini bulmak lazım...
YanıtlaSilSwotpisces ben Erzurumdan aldırdım ama gerek yokmuş aslında İstanbul'daysanız eğer Eminönü'nden temin edebilirsiniz..
Silhayırlı akşamlar tatlınız çok güzel görünüyor bir Erzurumlu olarak çok beğendim.banada beklerim
YanıtlaSilErzurumlu Dilek Hanımcım teşekkür ederim..Gelicem inşallah..
Silelıne sağlık tv de seyretmıstım cok guzel oluyor emınonunde bakmak lazım dedığın gıbı orada olabılır
YanıtlaSilEvet Selma Eminönü'nde yok yok özellikle sobacılar da yada pasta malzemeleri satan dükkanlarda olabileceğini duydum..
Silo kalıp yerine başka ne kullanabilirim ????
YanıtlaSilMerhabalar, ben bu tatliya bayilirim. Bu tatli Usak'ta da yapilir, yani sadece Erzurum'a ozgu degil. Belirtmek isterim.
YanıtlaSilMeltem