Nar, yemesi zahmetli olsa da faydası boyundan büyük bir meyve..
Bendeniz de ayıklamasından her defasında sıkılsam da seviyorum narı..
Özellikle dış kabuğu parlak, taneleri irice, tadı tatlı olan narı
pazarda görürsem asla kaçırmam alırım..
*
Kızıma hamileyken çok nar yerdim .
Annemde;
ye ye nar gibi kırmızı olacak kızın der dururdu..
Bizim kız doğdu, belki kıpkırmızı bir kız olmadı ama şimdi o da ben gibi nar sever oldu..
Narı seviyoruz sevmesine de bazen ipin ucunu kaçırıp eve çok miktarda ekşi nar da aldığımız oluyor..
Ekşi narı da oğlanlar biz yemeyiz diyorlar benimde ekşi ekşi canım çekmeyince
aklıma Cafe Fernando'nun yaptığı nar reçeli geldi..
Bizim ekşi narlar zayii olmadan, fırsat bu fırsat dedim reçel olarak değerlendirdim..
Malzemeler
3.5 su bardağı nar suyu(taze sıkılmış)
2 su bardağı ayıklanmış nar
3 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tereyağı(tepeleme değil)
1 limonun suyu
Yapılışı
Büyükçe bir tencereye nar suyu ve şekeri ilave edelim ve 20 dakika kaynatalım..(Kaynamaya başlayınca ocağı kısalım ve kısık olarak kaynatmaya devam edelim)
Bu sürenin sonunda nar tanelerini ve 1 çay kaşığı kadar tereyağını ilave edelim ve 20 dakika daha kaynatalım.. (Reçelin üzerinde oluşan beyaz köpükleri ara sıra kaşıkla alalım. Aslında tereyağı bu köpüklenmenin önüne geçmek içindi)
Reçelimiz yavaş yavaş kıvam almaya başlayınca içine 1 limonun suyunu ilave edelim ,
10 dakika da bu şekilde kaynatalım ve ocağı kapatalım..
Hemen kullanmayacaksanız konserve usulü sıcak sıcak temiz kavanozlara koyalım kapakları sıkıca kapatıp kavanozları ters çevirelim..
Kullanacaksanız da soğumasını bekleyin ve kavanoza koyup buzdolabında muhafaza edin..
*Reçelin kıvamının tutup tutmadığını anlamak için buzlukta biraz beklettiğiniz soğuk bir çay tabağının üzerine reçel olmaya yakın bir kaşık reçeli damlatın.
Çok az beklettikten sonra tabağı eğin reçel damlası akıyorsa yeterince kıvam almamıştır
pişirmeye devam etmelisiniz; akmayıp damla şeklinde kaldıysa reçeliniz oldu demektir.
*Nar tanelerini ayıkladıktan sonra delikleri sıkıca bir süzgeçten geçirerek suyunu çıkarabilirsiniz..
Ya da temiz bir tülbenti kullanaak süzebilirsiniz.
*Reçeli çok katılaştırmayın durdukça ve tabii soğudukça da kıvamı koyulaşacaktır..
*Bu tarif için toplamda 2,5 kilo nar kafidir..
Narın yararlarına da değinmeden geçmeyelim değil mi?
Nar suyu diş eti iltihaplarını giderirmiş.
Yüksek tansiyonu düşürürmüş.
Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olurmuş
Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırırmış
Enerji verir, yorgunluğu giderirmiş
İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlarmış
Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korurmuş
Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engellermiş
İshali önler tedavide destek sağlarmış
Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlarmış
Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı varmış
Böbrek iltihaplarının giderilmesinde etkiliymiş.
Yüksek tansiyonu düşürürmüş.
Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olurmuş
Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırırmış
Enerji verir, yorgunluğu giderirmiş
İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlarmış
Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korurmuş
Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engellermiş
İshali önler tedavide destek sağlarmış
Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlarmış
Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı varmış
Böbrek iltihaplarının giderilmesinde etkiliymiş.
Bu tarifi deneyin ortaya vazgeçemeyeceğiniz bir reçel çıkıyor..
..........Afiyet Olsun........
Harika bir görüntü
YanıtlaSilellerine sağlık canım
nar reçelini ben de denemek istiyorum
sizlere afiyetler olsun .....
Deneyin tabii değişik lezzetleri öğrenelim birbirimizden..Sizin hurma marmelatınız da bir hurma sever olarak çok ilgimi çekti doğrusu size de afiyetler olsun....
Sileline sağlık canım:)))
YanıtlaSilTeşekkür ederim ..
Silhıc yemedım ellerınıze saglık cok guzel gorunuyor
YanıtlaSilTeşekkür ederim..
Silnaratadan sonra nar reçeli ile ufkumu aydınlattın:))ben narı sadece tane tane yenir biliyordum!öğrenecek çok şeyim var senden:))
YanıtlaSilEstağfirullah Serapcım çok zariisin, bende nar ekşisini bilirdim ama daha neler var neler insan oğlu yapmaya görsün..
Silcok sevmeme ragmen malesef recel tüketemiyorum furuktoz alerjimden dolayi
YanıtlaSilpaylasim icin sagol canim .bereketli sifa dolu olsun
nari temizlerken ortadan kesip tercinden kabuguna vurursan tahta bir kasik ile icindeki taneler dökülecektir canim
kolayliga vesile olayim istedim bu sekilde nari temizlemek sorun olmakdan cikar
Muhabbetle
Evet bu nar temizleme işlemini çok duydum aslında uyguladım da ama sonradan farkettim ki narı boyuna değilde enine kesmek gerekiyormuş güzel ablam :))))
Sil:)) kücük ayrinti lakin cok seye etken degilmi
Silmuhabbetle canim
Daha önce hic nar'dan recel yapildigini duymamistim.Mutlaka deneyecegim.
YanıtlaSilEllerinize saglik.Allah c.c. emanet insallah.Sevgiler...
cool guzel teşekürler♥♥♥;-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-)
YanıtlaSil