2 Ocak 2014 Perşembe

Peynirli ve Ispanaklı Sıkma Tarifi


Yılın ilk günün de yaptığımız sıkma tarifini taze taze sizlerle paylaşayım istedim..
Bizim ailede özellikle tatil günleri evdeysek, değişik ne yapabiliriz diye birbirimize sorar dururuz..
Bu bizim için bir nevi terapi gibi yemeği hep beraber zevkle yaparız..
İşte sıkma tarifi de Serap burada bahsettiğinden beri yapmayı düşündüğüm bir lezzetti..
*
Sıkma nedir?
    Sıkma, Adana'ya özgü bir tür gözleme ya da dürüm diyebiliriz.
En sevilen çeşidi peynirli olsa da biz ıspanaklısını da denemiş olduk..
Bu arada kıymalısının ve sucukulusunun da güzel olacağını dile getirdik 
Normalde açılıp sac üzerinde pişiriliyor ama biz ev ortamında teflon tavayla da aynı işi gördük..

Malzemeler
Hamur için
1 kilo un
1 paket instant maya
(normalde maya kullanılmıyor ama tavada pişeceği için kuru olmaması için kullandım)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt

Peynirli harç için
300 gr beyaz peynir
3 adet kuru soğan
Birkaç dal maydanoz
Pulbiber,karabiber

Ispanaklı harç için
400 gr ıspanak
1 adet irice kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
200 gr kıyma
Karabiber,tuz

Yufkalara sürmek için
3-4 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı
Hamur malzemelerini kullanarak sert olmayacak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim..
Elde ettiğimiz bu hamuru yarım saat kadar dinlendirelim.
  Ispanağı çok az suyla haşlayalım ve yumuşayınca süzdürüp suyunu elimizle sıkalım..
Kuru soğanları piyazlık yarım ay gibi ince ince doğrayalım..

Peynirli harç için doğradığımız soğanları 2-3 yemek kaşığı sıvı yağda 
yumuşayıp pembeleşene kadar kavuralım..
Tamamen soğuttuğumuz soğanlara ufaladığımız peynirleri ve ince ince doğradığımız maydanozu
 ilave edelim ve karıştıralım..

Ispanaklı harç için Piyazlık doğradığımız soğanları ve 200 gr kıymayı 
yarım çay bardağı sıvı yağda pembeleşene kadar kavuralım.
Kavurma işlemi devam ederken salçayı ilave edelim sonrasında da ıspanağı ve baharatları ilave ederek tamamlayalım..

Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde birbirine eşit bezeler yuvarlayalım.. 
Her bir bezeyi hafif un serptiğimiz zemin üzerinde servis tabağı boyutunda açalım..
  

Teflon tavada orta derecedeki ısıda yağsız olarak, çevire çevire 
iki tarafını da kurutmadan pişirelim..
Lavaşlarımız pişince sıcak sıcak tereyağı sürelim..

İçine hazırladığımız harcı üstte kolajda gördüğünüz gibi yerleştirelim ve yerken yağın akmaması
 için bir tarafını katlayarak saralım.

 Servise kadar hazırladığımız  sıkmaları soğumamaları için bir mutfak örtüsünün içinde bekletelim 
Soğumuşlarsa ,çok kısa süreliğine fırında ısıtabilirsiniz..

Sıcacık çayla akşam yemeğimiz hazır artık..
Yanında hiç bir şey sunmanıza gerek yok çünkü bu haliyle gayet doyurucu..
Ayranla da güzel olur ama ayran biraz şişirir sanki ne dersiniz? 


Üstte peynirlisini ve ıspanaklısını bir arada görüyorsunuz..
Biz ıspanaklısını daha çok sevdik ama peynirlisi de güzel..
*Peynirli harçta kullanacağınız peynir evde olan tüm peynirlerden olabilir..Beyaz peynir,tulum,çökelek karıştırabilirsiniz de..

*Adana'da bu tarifin hamurunda bayat ekmek kullanılıyormuş. 
Bayat ekmekleri değerlendirmek için iyi bir tarif aslında. Un yerine yarım ekmeği ıslatıp püre haline getirip hamurun içinde kullanıyorlar kalan kısmına un ekleyerek hamur gibi yoğuruyorlarmış..

Sevgiden Esintiler'i facebook sayfasından da takip etmek isterseniz sağ üst taraftaki 
beğen kutusuna tıklamayı unutmayın..

......Afiyet Olsun.......

12 yorum:

  1. ımm çok lezzetli gözüküyor ellerine sağlık :) sizlere de afiyet osun...

    YanıtlayınSil
  2. ellerinize sağlık çok harika gözüküyor :)

    YanıtlayınSil
  3. harika tek kelime ile elinize sağlık

    YanıtlayınSil
  4. hay ellerine sağlık Sevgi ne yapayım akşama diye düşünüyordum öyle iyi geldi ki bunu hatırlatman:))afiyet olsun hepimize:))

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Serap senin elin sıkma yapmada pratikleşmiştir artık.. Tarif için teşekkürler..

      Sil
  5. resimleri görünce şöyle kocaman bi ısırasım geldi :)
    bence beraber yapılmış olmasıda apayrı bir güzellik.Allah birliğinizi ve muhabbetinizi daim etsin

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Sıcacık çayla iştah açıyor gerçekten de.. Beraber yapınca biraz fazla tantana oluyor tadı da öyle çıkıyor sanki..
      Dua için ayrıca teşekkür ediyorum amin diyorum..

      Sil
  6. Ellerinize sağlık.Ben en çok Urfa peyniri ile yapılanı severim,birde hamurunu bayat ekmekleri suda ıslatıp boza kıvamına gelene kadar mikserden geçirip un ekleyerek hamur yaparız.O zaman mayaya hiç gerek kalmaz.Tavsiye ederim,hemde bayat ekmekler değerlenir sevgiler.Sibel...

    YanıtlayınSil
  7. ellerine sağlık canım.. nefis görünüyorlar.. ıspanagın tamda mevsimi ve peynirle uyumu da şahane :)
    sevgiler..

    YanıtlayınSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...