6 Ocak 2014 Pazartesi

Akraba Kahvaltı Menümüz 5 ve Hepimiz İçin Faydalı Bilgiler


Hayırlı bir hafta diliyorum tüm takip edenlerime.
Yeni senenin ilk kahvaltı gününü amcamın gelininde gerçekleştirdik..
Kahvaltı günü dediğime bakmayın siz kahvaltıdan sonra nereyse tüm gün beraberiz.
Kahvaltı masası başında en az üç saatimiz geçiyor..
Sonrasında bize konumu yok , sohbet dallanıp budaklanıyor..

Vakit kaybetmeden paylaşmak istedim.
Gelinimiz maşallah döktürmüştü.
Sofrada yok yoktu desem yeridir..  

Kahvaltı Menümüzde neler vardı şöyle bir göz atalım mı sizlere de fikir olur.. 
      *Zeytin ,peynir, domates üçlemesi
            *Yeşil soğan üzerinde yumurta dilimleri
        *Baklava yufkası ile peynirli börek
*Sade ve Zeytinli açmalar
 *Mısırlı ve kaşarlı patates 
*Bal ,kaymak
*Salam


Kahvaltımızı bu güzeller lezzetlerle yaptık..
Altta gördüğünüz Karamel soslu muzlu bisküvili pasta ve Türk kahvesi ise 
günün son saatlerinde sunuldu bizlere.. 


Günün boş geçmemesi için, hatta bizlere yeni bir şeyler katması için
 her kahvaltı günene özel bir konu belirlemeye çalıştık.. 
*
Son akraba kahvaltımızda 

 Gıda maddelerinde kullanılan katkı maddeleri ve helalliği 
konusunu ele almaya çalıştık..

Birkaç kalemde sizlerle paylaşmak isterim yazı biraz uzunca
sabırla okumanız yararınıza olacaktır..
Öncelikle Canan Karatay'ın da dediği gibi tüm paketli abur cubur gıdalardan vazgeçmemiz çocuklarımızda da bu bilinci oluşturmamız gerekiyor..
Harribo, Marsmellow, Toffe ve marketlerden satın alınan diğer şekerlemeler, çikolatalar, dondurmalar, meyvalı-meyvasız yoğurtlar, pastalar, kekler, sakızlar...

Peki, "BUNLARIN İÇİNDE NE VAR?" diye HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?
Son kullanma tarihlerine baktığımız gibi içeriğinde neler var diyede bakmak günümüzde şart oldu artık.. 

*Cips ,hazır köfteler,renkli yoğurtlar,hazır çorba ve bulyonlar daha bir çok hazır gıda içerisinde 
  ”MSG diye bir katkı maddesi var. Mono Sodyum Glutamat. Yiyeceklere konunca tadının beyin tarafından güzel algılanmasını sağlıyor. Tatlı, tuzlu farketmiyor, neye konsa tadı insana güzelmiş gibi geliyor.
 O yüzden üreticiler en berbat ürünlerde kullanıyorlar bizde çok lezzetlilermiş gibi tüketiyoruz..
Zararlarını buradan okuyabilirsiniz..

*Temizlik maddesi boraks; bazı, gofret, waffle ve dondurma külahlarında çıtırlık versin diye kullanılıyormuş... 
Boraksa çok yüksek miktarda maruz kalınması halinde ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkıyormuş
 AMAN DİKKAT..

*Satın aldığınız hazır yoğurtların çoğunluğuna kıvamını artırması ve katılaşması için jelâtin ekleniyor. 
 Peki, jelâtin nereden elde ediliyor? 
Jelâtinin çoğunluğu domuz derisinden elde edilir. Bu sayede de bilerek ya da bilmeyerek tüketicilere domuz katkılı ürünler yedirilmektedir. Resmi verilere göre jelâtinin çoğunluğu Çin gibi ülkelerden ithal edilmektedir. Bu jelâtinler piyasaya “yenilebilir jelâtin” yahut da “sığır jelâtini” olarak sürülmektedir.
 Sığır jelâtini bile olsa bu durumda sığırın helal kesim olup olmadığı gibi tespiti imkânsız bir sorun ortaya çıkmaktadır.

*Yoğurda, şeker yahut kanserojen olduğu bilinip İtalya tarafından da belgelenen Aspartam, Sakkarin gibi tatlandırıcılar da ilave ediliyor.



Sağlığınızı düşünüyor, haramlar ve şüphelilerden sakınmak gibi

endişeniz söz konusu ise; sizde hazır yoğurtları tüketmeyiniz! 


Çözüm olarak tıpkı dedeniz, neneniz ya da babanız gibi sizde yoğurdunuzu evinizde kendiniz yapınız.
 Böylece sağlığınızı ve inancınızı koruyabilirsiniz.

* Bir çok meyve aromalı maden suyu markası tatlandırıcı olarak aspartam kullanıyor. 
Ayrıca bu meyve özlü içeceklerde koruyucu madde olarak sodyum benzoat'ta kullanılıyor. Sodyum benzoat tek başına pek zararlı olmasada c vitamini ile birleşerek benzene dönüşebiliyor. 
Ayrıca yüksek dozda kullanımı zeka gelişimini olumsuz yönde etkiliyormuş..

Türkiye`nin geçen yıl ithal ettiği tarım ürünleri arasında 103 ton domuz yağı ve 525 ton domuz kılı yer aldı. Domuz kılı fırça yapımında kullanıldı. Hazır baklava yufkalarında ve kullandığımız unların içerisinde de domuz kılından üretilen sistein adlı maddenin açılımı kolaylaştırma amacıyla konulduğunu duydum..

*Daha önce duymuş ve inanmamıştım  ama birinci ağızdan üreticisinden duyunca paylaşmalıyım ,hazır sütlere özellikle toplama aşamalarındayken ekşiyip bozulmamaları için kostik ve çamaşır sodası ilave ediliyormuş tüketirken aklınızda kalsın aslında sağlığınızı düşünüyorsanız  hazır süt kullanmayın bence..  

*Plastikten uzak durun ama kullanacaksanız da
Aldığınız  plastik kapların altındaki rakamlar size mesaj veriyor.

Üçgen işareti içindeki rakamlar size sağlığınız hakkında mesaj veriyor. ‘5’ rakamı şişe kapakları, içecek kamışları, biberon, yoğurt kaplarında kullanılır ve zararsızdır”3, 6 ve 7 no'lu plastiklerden uzak durulmalı. 

Eğer ürünün altında hiçbir rakam yoksa aman dikkat! yaklaşmayın..


*Pilavlık bulgurda renk vermesi için boya bulunuyomuş..


*Bildiğiniz yemeklik tuzda akıcılığı sağlamak için E 536 potasyum ilavesi yapılıyormuş bu da siyanürle eşdeğer..Yerine tuz olarak, ülkemizde bol miktarda olan işlenmemiş, katkı maddesi eklenmemiş ‘kaya tuzu’ tüketilebiliriz...

*Çocuklarımıza masumca aldığımız sakızların yapımında önceleri doğal kauçuk kullanılırmış..Üretim arttıkça plastiğe eşdeğer sentetik kauçuk kullanılmaya başlanmış buda ne demek bir çok sakız eşittir plastik.. 

*Diş macunlarının içeriğini merak ettiniz mi hiç? ‘çok sağlıklı’, ‘muhakkak bulunmalı’ denilen florür (florid) başka bir sorun. Bu madde dişlerimizin dış yüzeyi için önemli. Fakat vücuda alındığında beyin hasarına yol açıyor. Hatta işin kötü tarafı ‘çocuklara özel’ satılan diş macunlarında florür oranının yetişkinlerinkine oranla çok daha yüksek tutulması.

 Diş macunun ne işlere yaradığını öğrenmek istiyorsanız burayı kesinlikle okuyun derim..



Ne diyelim, Allah hepimize akıl fikir ihsan etsin.

 Ama öncelikle idareci, üretici ve akademisyenlerimize  



“Artık kim bundan sonra da -haram ve helâl hakkında- Allah adına yalan uydurursa, işte onlar zalimlerin ta kendileridir.” Ali İmran 94:

10 yorum:

  1. sofra harika, bilgiler için de çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Her okudugumda mideme kraplar giriyor sevgim
    elimden geldigince dikkat ediyorum .bile bile bize bunlari yapanlari af etmiyorum
    sofraniz huzurunuz sevginiz daim olsun
    muhabbetle

    YanıtlaSil
  3. yapanların elıne sağlık hazır gıda yedığımız surece bunlara maruz kalınıyor malesef

    YanıtlaSil
  4. ımmm hepsi nefis olmuş ellerine sağlık canım.sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. tablo gibi ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  6. Allah razi olsun Sevgicim,iyiki yazdin ve ben iyiki tekrar okudum! Tabiki hazir ürünler kullaniyoruz ama elinden geldigince herseyi kendim yapmaya calisiyorum,Türkiye de bile domuz kullaniliyorsa burda hayde hayde kullaniliyordur! Valla ülkeyi terketmemek icten degil,insan nereye gitse ayni dert ama...

    Sofraniz harika gelininiz bitane sanirim:)) Selam söyle bizden cok begendim yaptiklarini,özellikle pastasini merak ettim,eline saglik,Allah bozmasin birliginizi insallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serpilcim Allah hepimizi korusun bu zihniyetteki insanları ama sizi daha çok korusun siz direk ortalarında yaşıyorsunuz..

      Sil
  7. Yorumum gittimi anlamadim simdi bak!

    YanıtlaSil
  8. Bu konuda tüm sorumluluk bız ev kadınlarında bence.ailelerımızı ve ekn önemlisi cocuklarımızı mümkün olduğunca uzak tutmalıyız hazır olna herseyden.tabıkı tamamen uzak kalmak mümkün degıl ama en aza ındırmek bıle buyuk bır adımdır.akraba gününüze maşallah Allah bozmasın ağzınızın tadını ve faydalı bılgıler ıcın çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilinçli ebeveyn eşittir bilinçli çocuklardır Serap..
      İş başa düşüyor yani hassas olmak lazım çocuklar zor kabulleniyor böyle şeyleri ama ısrarlı olmak lazım bence..

      Sil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...