Beyaz lahana sarması diğer sarmalara göre (şeklinden dolayı) daha oyalayıcı ...
Sarmaları tek başınıza sarıyorsanız eğer saatinizi alabilir ama iş yeme faslına gelince ertesi güne pekte bişeycikler kalmaz...
350 gr kuzu dana karışık kıyma
2 adet soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası(evde yazdan yapılmış domates sosu olursa daha güzel olur)
1 yemek kaşığı biber salçası
1,5 su bardağı pirinç
yarım demet maydanoz
3 yemek kaşığı sıvıyağ
nane,karabiber,tuz,kırmızı biber
Yapılışı
1. Öncelikle yaprak yaprak ayırdığımız lahana yapraklarını yıkıyoruz ve sularını süzüyoruz..Tencereye 8 su bardağı su koyarak kaynatıyoruz. Bir yemek kaşığı tuz ilave ettik. Lahana yapraklarını içine atarak yapraklar yumuşayıncaya kadar haşladık ve çıkararak süzgeçe aldık. Suları süzülecek.Üzerine soğuk su gezdirirseniz daha çabuk soğur...
2.Gelelim içini hazırlamaya, 2 adet soğanı küçük küçük doğrayalım sarımsağıda ekleyelim. İçine kıymayı ilave edelim. Yıkamış olduğunuz maydanozu kıyarak ve nanesini ilave edelim. Pirincimizi yıkayıp suyunu süzerek ilave edelim. İsteğe bağlı olarak biraz pirinç ve biraz da bulgur şeklinde de ilave edebilirsiniz. Üç kaşık sıvıyağını dökün. Karabiber, tuz ve salçayı da ilave ettikten sonra harcı iyice yoğurun.
3. Lahana yapraklarının büyük olanlarını ikiye ya da üçe bölebilirsiniz. Gerekirse kalın damarlarını kesin ya da bıçağın tersi ile inceltebilirsiniz. Hazırladığınız yaprakları harçla birlikte sarın.
4. Tencerenin en altına bir iki yaprak lahana koyun. Üzerine sardığınız sarmaları dizin.
5. Başka bir küçük tavada 2 yemek kaşığı sıvı yağı hafifçe kızdırın ve üzerine bir yemek kaşığı salça, bir yemek kaşığı da biber salçası ekleyin. Kavurun ve kavurduktan sonra üzerine bir çay bardağı su ilave edip salçayı açın. Bu harcı tenceredeki dolmaların üzerinde gezdirelim.
6. Son olarak iki bardak kadar su ekledikten sonra sarmalarımızın üzerine pişerken açılmamaları için porselen bir tabak kapatıp tencerenin kapağını kapatalım ve kaynayana kadar orta hararetli ateşte pişirelim. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısalım ve hemen hemen 50 dakika kadar kısık ateşte pişsin.
7. Ilıdıktan sonra yoğurtla birlikte servise hazırdır.. .
Sarmaları tek başınıza sarıyorsanız eğer saatinizi alabilir ama iş yeme faslına gelince ertesi güne pekte bişeycikler kalmaz...
Malzemeler
1 adet orta boy beyaz lahana350 gr kuzu dana karışık kıyma
2 adet soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası(evde yazdan yapılmış domates sosu olursa daha güzel olur)
1 yemek kaşığı biber salçası
1,5 su bardağı pirinç
yarım demet maydanoz
3 yemek kaşığı sıvıyağ
nane,karabiber,tuz,kırmızı biber
Yapılışı
1. Öncelikle yaprak yaprak ayırdığımız lahana yapraklarını yıkıyoruz ve sularını süzüyoruz..Tencereye 8 su bardağı su koyarak kaynatıyoruz. Bir yemek kaşığı tuz ilave ettik. Lahana yapraklarını içine atarak yapraklar yumuşayıncaya kadar haşladık ve çıkararak süzgeçe aldık. Suları süzülecek.Üzerine soğuk su gezdirirseniz daha çabuk soğur... 2.Gelelim içini hazırlamaya, 2 adet soğanı küçük küçük doğrayalım sarımsağıda ekleyelim. İçine kıymayı ilave edelim. Yıkamış olduğunuz maydanozu kıyarak ve nanesini ilave edelim. Pirincimizi yıkayıp suyunu süzerek ilave edelim. İsteğe bağlı olarak biraz pirinç ve biraz da bulgur şeklinde de ilave edebilirsiniz. Üç kaşık sıvıyağını dökün. Karabiber, tuz ve salçayı da ilave ettikten sonra harcı iyice yoğurun.
3. Lahana yapraklarının büyük olanlarını ikiye ya da üçe bölebilirsiniz. Gerekirse kalın damarlarını kesin ya da bıçağın tersi ile inceltebilirsiniz. Hazırladığınız yaprakları harçla birlikte sarın.
4. Tencerenin en altına bir iki yaprak lahana koyun. Üzerine sardığınız sarmaları dizin.
5. Başka bir küçük tavada 2 yemek kaşığı sıvı yağı hafifçe kızdırın ve üzerine bir yemek kaşığı salça, bir yemek kaşığı da biber salçası ekleyin. Kavurun ve kavurduktan sonra üzerine bir çay bardağı su ilave edip salçayı açın. Bu harcı tenceredeki dolmaların üzerinde gezdirelim.
6. Son olarak iki bardak kadar su ekledikten sonra sarmalarımızın üzerine pişerken açılmamaları için porselen bir tabak kapatıp tencerenin kapağını kapatalım ve kaynayana kadar orta hararetli ateşte pişirelim. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısalım ve hemen hemen 50 dakika kadar kısık ateşte pişsin.
7. Ilıdıktan sonra yoğurtla birlikte servise hazırdır.. .
Afiyet Olsun...
Aslen Trabzonlu olarak, lahananın her türlüsünü severek yeriz ve bol bol guatr oluruz :)) Allah korusun ama gerçekten lahanagiller çok yenince guatra yol açabiliyor..
YanıtlaSilAma böyle dolma yapılırsa gel de yeme değil mi yani :)
Evet sarması biraz oyalıyor ama yemesi pek keyifli :)
Ellerine sağlık çok uğraşmışsın sen de, afiyetler olsun :)
sevgi ya sen benim dieti bozduracaksin .nasil sevdigim seyleri yapiyorsun .yogurt da veriyormusun yanina hmmm lecker
YanıtlaSilbende 2gün önce yaptım emeklerine sağlık bizim evdede lahananın her türlüsüne asla hayır denmez
YanıtlaSilhımmmmm yoğurt en sevdiğim şeydir lahana sarmasının yanında.elinize sağlık güzel görünüyor
YanıtlaSilnefis görünüyor olsa da yesek.sevgiler
YanıtlaSilUzun zamandır yapmadım.aklıma getirdiğin iyi olsu Sevgicim,ellerine sağlık...
YanıtlaSilEllerine sağlık canım, hiç yapmadım henüz :( Sarma çok yapıyorum ama lahana zor geliyor nedense
YanıtlaSilHandenur karalahananın yeri ayrı canım ,karadenizliler guatr felan dinlemiyor sabah akşam lahana yiyor desem abartmış olmam herhalde...
YanıtlaSilstlle m bidefacıktan bişey olmaz canım yoğurdu yanında ya farkedemedin mi?
sevimcim ;sarmaya ,dolmaya hayır diyeni bende pek görmedim doğrusu
asyaselda teşekkürler...
Sevgili Sibel neredesiniz bilmiyorum ama ikram etmek isterdim doğrusu...
Cahideciğim teşekkürler..
Bengü ilk zamanlarda banada zor gelirdi ama herşeyin bir ilki oluyor .Sonrasında kolay geliyor .Bence dene kendi yaptığından vazgeçemeyeceksin..
Sevgiciğim öğlen yemeğinin yaklaştığı şu vakitlerde bu enfes sarmalar beni yedi bitirdi...yaaa bende onları yemek istiyoruuuuuum...lahana sarmasına bayılırım..bu yıl daha hiç yapmadım..bak şimdi çok özendim, bu hafta alayım da sarayım inşaallah..
YanıtlaSilanlatımın çok güzel ve açık..maşaallah çok sık güncelliyor ve hep harıka şeyler paylaşıyorsun, ellerine ve emeğine sağlık cnm...