2 Mart 2010 Salı

PROFİTEROL .....

 Profiterol gerçekten görsel bir şölen gibi ..
Bu tatlıyı ikinci yapışım oldu. İlk yapışımda bir akrabamız için yapmıştım ama ikram edilmediği için tadına bakamamıştım .O gün bugündür yapmayı istedim kısmet bugüneymiş..
Bugün Berkancığım okuldan sınıf arkadaşı Ahmet'le beraber gelince kendi kendime hadi dedim ....

Aslında biraz  oyalayıcı bir tatlı ama kesinlikle zor değil hatta zevkli bile.
Profiterol hamuruna Şu hamuru deniliyor.Pişirilerek elde edilen bir hamur.
Fransızca anlamı lahana demekmiş.

Hamur Malzemesi
100gr tereyağı
1 su bardağı su
1 su bardağı un
4 yumurta
1 küp şeker
Çay kaşığının ucu ile tuz

İç Kreması
2.5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı şeker
1 yumurta sarısı
1 paket Vanilya

Çikolata sos
2.5 su bardağı süt
7 çorba kaşığı şeker
3 çorba kaşığı kakao
1 çorba kaşığı nişasta

Yapılışı

Hamuru için suyu ve margarini tencereye koyup kaynatalım. Tereyağını ilave edelim.Eriyince unu karıştıra karıştıra ekleyelim.Hamuru dikkatli bir şekilde karıştırarak biraz daha pişirelim.Hamur tencereden tamamı ile ayrıldıktan  sonra, biraz daha karıştıralım ve hamuru ayrı bir kaba aktarıp 15 dakika kadar soğumasını bekleyelim.
Burda dikkat hamurun rengi pişerken değişmeyecek açık kalacak. Sonra aşağıdaki resimdeki gibi  yumurtaları teker teker ekleyip her defasında mikserle karıştıralım.Hamurumuz hazırdır...
****
Hamuru yağlı kağıt serili fırın tepsisine, çay kaşığı kadar alırsanız pişince aşağı resimde gösterdiğim küçüklükte oluyor. Yanındaki de öncesinde  daha fazla almıştım gözüme büyük gelince çay kaşığında karar kıldım.
Tepsiye aralarında pişirme mesafesi bırakarak yerleştirin . Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika, pembeleşinceye kadar pişirdim. Tamamen pişince fırını kapatıp, kapağını açmadan hamurları bi 15 dakika kadar içinde beklettim.
Burda önemli olan pişme esnasında ve sonrasında fırınınızın kapağını açmamanız. Eğer kaza ile açarsanız kabaran toplarınız sönüp istediğiniz şekli kaybedecektir..
  Pişirme işlemi aslında en önemli aşamadır.Özellikle pişirme esnasında sık sık rengini kontrol edin, bekletme aşamasında da gözünüz fırınınızın üzerinde olsun.
                                                                                  ****
Kreması için, Vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırıp pişirelim.Ilıyınca vanilyasını ekleyip soğutalım. Soğumuş kremayı, ortasından kestiğiniz hamurların içine çay kaşığı ile dolduralım.
****
Sosu için, Tüm malzemeleri birlikte pişirelim ve soğuması için bekleyelim. Burda dikkat etmemiz gereken sosu servis yaparken profiterollerimizin üzerine dökelim,aksi halde toplarımız yumuşar.
Sos da eğer yoğun çikolata tadı isterseniz 100gr çikolata ilave edebilirsiniz. Babamızın tercihide bu yönde oldu ki bir daha ki yapışta o şekilde yapacağım..
Üstteki kolajda yapımı kısaca göstermeye çalıştım..  
Bu da profiterol  sonrası  Ahmet ve Berkan'ın hali...Çok şeker  olmuşlar dimi ..Berkan hiç doymak bilmedi yedide yedi...

İşte hepsi bu kadacık ...
---Afiyet olsun---
****Bu arada mimler aklımda arkadaşlarım.Unutmadım cevaplayacağım inşallah

25 yorum:

  1. Sevgiciğim nasıl bir guzellıktır böyle.harıka görunuyor.ellerıne sagılık canım sevgıler

    YanıtlaSil
  2. ama ama amaaaaaaa
    en sevdiğim tatlıdır yaa,bak canım istedi:)
    Kuzucuklarr ne sevimli oyyy:))
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Ellerine saglik canim... Bayilirim Profiteröle... Insanin onu yedikce yiyesi geliyor... Bak simdi canim cekti... En kisa zamanda bende yapmaliyim.... Yoksa aklim kalacak valla... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  4. of süpper..dayanamadıgım tek tatlı nerdeyse..ama bu seklını sevıyorum..
    pastamelerde acı bır pudıngın ortasına gomulmus tek profterollerden degıl!!
    profıterol dıyınce bu goruntu gelmelı akla!!

    YanıtlaSil
  5. Sevgi hanim hemen aci bir itirafta bulunmak istedim!

    Onca zor seyleri zevkle yapmayi basarabilen ben,henüz daha hic profiterol YAPMAYI gözüne kestiremedi!!!

    Evet bana hep zor gelmistir,ama yemeyi cok severim,bazen dondurulmus alirim kücük paketlerde satilan,artik banada cesaret geldi,ilk hafta sonunda senin tarifinle yapmak istiyorum.

    Tarif ve fotograflar harika,elline saglik canim...

    Sevgiler ogullariniza...

    YanıtlaSil
  6. ÇOCUKLAR GİBİ BENDE YEMEK İSTERDİM ELLERİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  7. Canim ellerine saglik nefis görünüyor afiyet bal seker olsun yarasin .Sevgiler öptüm.

    YanıtlaSil
  8. selam harika görünüyor,bende cok severim.Resmen canim cekti,baya bereketli olmus seninki ye ye bitmez demiyecegim eminim cabucak bitmistir.Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık çok sevdiğim lezzetler arasında gelir..
    Afiyetler olsun bereketi ile..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Merhaba. Ellerinize sağlık, görüntü süper, lezzeti çocukların hallerinden belli. Afiyetler olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Elinize sağlık sevgi hanım.Benim çok sevdiğim bir tatlıdır kendileri. Bir siteden aldığım tarifle denedim ve sonuç çok kötü oldu tarifi birebir uyguladığım halde tutmadı.Sizin tarifinizle deniyeceğim zamanım olursa bugün yapıp tekrar yorum yazacağım.Sevgi ve selamlar.

    YanıtlaSil
  12. ay şunların haline bak :) benim kızda aynen bu hale gelir hep.profiterol yapmak banada eğlenceli gelir hamurun kabartıcı madde olmadan kabarmasına şaşırırm hep.bir keresindede bu hamurun tuzlusunu yapıp kahvaltıda yemiştik puf puf çok güzel olmuştu.
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Tesekkurler sevgicim sizin kandiliniz mubarek olsun. ayrica ellerinize saglik. bu aralar rahatsizim, dua edin.

    YanıtlaSil
  14. Ben çocukların hallerine bayıldım, çocuklarda yedikleri profiterolün lazzetine bayılmışlar anlaşılan...

    ellerine sağlık sevgiciğim..Bugün Furkan geldi yanıma, dedim "furkaan annen harika yemekler yapıyor yaa" sırıttı ve evet dedi o da :)) süpersin arkadaşım..

    YanıtlaSil
  15. Ne kadar çoook yapmışsın bunlar size çok gelir karnınız ağrır sonra sen yolla onları bize bakem :))
    Ellerine sağlık canım valla tam bi şölen olmuş ..
    Oğluşlarada aiyet bal olsun..........

    YanıtlaSil
  16. Tekrar yorum yazmak için oturdum.Profiterolü yaptım ve sonuç harika oldu.Ben fırında 170 derecede 20 dakikada pişti.paylaşımınız için teşekkür ediyorum Sevgilerimi yolluyorum

    YanıtlaSil
  17. Tülin teşekkür ederim ..
    Ezgili melodi gerçektende çok güzel bir lezzet yakında olsanda bir tabakta sanada versem ne güzel olur du...<
    Filizciğim bencede hemen yap aklında kalacağına midende kalsın dimi
    Sümeyye bende bu görüntüyü çok seviyorum ..tepeleme olacak ve çikolatalar akacak dimi ..
    Serpil aslında bir defa yapsan daha önce neden yapmamışım diyeceksın ..

    İç ses; yaparken biraz acelem olmasına rağmen gerçekten ben çok zevk aldım..

    Kır şeytanın bacağını bak nasıl güzel olacak (kurallarına uy ama)
    Gülsüm ,Hayat Cemresi ve Gülcan teşekkür ederim...

    Emel orda öyle göründüğüne bakma çok fazla değildi aslında ama yetti bize..
    Sevil ve Birsel teşekkür ederim..
    Minişlerin anneciği Rabbim şifa versin inşallah..
    Ayşeciğim seni az önce gördüm konuştuk zaten canım..

    Yıldız inan çok değildi ama sen istersen ben hepsini göndereyim sana olur mu ?
    Tarif diyarı yeni denemenin olumlu sonuçlanmasına sevindim ..Aslında zorlanacak bir şey yok tarife uyunca sorun kalmıyor .sizede afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  18. görüntü süper ellerine sağlık yapması çok zahmetli geliyor ama yemesi harika.

    YanıtlaSil
  19. SA.Canım bu ne güzelikler böyle tabak nefis çocuklar çok şeker e onlara bakınca çok lezzetli oldukları belli ellerine sağlık sevgiler A.E.O

    YanıtlaSil
  20. Afiyet bal şeker, enerji olsun delikanlılara, becerikli anneleri olduğu için de çok şanslılar. İnşaallah benim de çocuklarım olur ve böyle beslerim bende onları :)

    YanıtlaSil
  21. Ellerine sağlık, tek kelime ile harika görünüyor. O kadar uğraştırıcı ki, seni sabrından dolayı tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  22. Sevgi ellerine sağlık ne kadar güzel yapmışsın, oğulların da bayılmışlar besbelli :)
    Ben de evde yapıyorum, ben dışarıdakilerden yemediğim için evde yapıyorum ama evdekiler dışarıdan yemek ayırt etmedikleri halde bana sen yap seninki daha güzel oluyor diyorlar, eh evde özenerek tertemiz yaptığımız gibi olmaz hiçbiri değil mi :)
    Kaç gündür giremiyorum doğru düzgün neler yapmışsın hepsi için ellerine sağlık hoşçakal..

    YanıtlaSil
  23. offf harika gorunuyorlar.Ellerinize saglik.Masallah ogullariniz cok tatli.Nasil da yemisler afiyetle..
    Kenya´dan sevgilerle..

    YanıtlaSil
  24. ayy keske simdi olsada migdeye indirsem :) Ellerinize saglik harika görünüyorlar...

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...