İşte enfes bir tatlı daha..
Lokma beni üniversite yıllarıma götürür hep .
Özellikle Ege bölgesinin bir çok ilinde, özel günlerde (düğün ,sünnet kandil vb ) insanlar bu tatlıyı sokakta koca koca kazanlarla canlı canlı yapar ve gelen geçen herkese dağıtırlardı ..
Uzuun kuyruklar oluşurdu.
Eeee bizde öğrenciyiz ya nasiplenmeden olmazdı tabii..
İnsanların kimi külahlarla kimi tencere dolusu alırdı ..
İçinizde bilenler muhakkak vardır ..
***
**
*
Bu lokmaları en son akraba günümüzde Teyzem yapmıştı .
Laf aramızda çokta güzel olmuştu ..
Tarifini soran arkadaşlar da oldu , işte tarifi geliyor..
Malzemeler
1 yumurta
1 kg söke un
2 yemek kaşığı yoğurt
Yarım yaş maya (bim deki 42 gr lıkların yarısını koymuş)
Yoğurmak için sıcak su(cıvık bir hamur olacak)
Şerbeti için
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
bir kaç damla limon suyu
Şerbeti için
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
bir kaç damla limon suyu
Yapılışı
Önce şerbeti hazırlayalım ki soğusun . Şeker ve suyu hafif yoğunlaşana kadar kaynatalım
ocaktan almamıza yakın limon suyunu ekleyelim ve soğumaya bırakalım..
Un ,yumurta ,yoğurt ve maya ile sıcağa yakın ılık su kullanarak cıvık bir hamur elde edecek
ocaktan almamıza yakın limon suyunu ekleyelim ve soğumaya bırakalım..
Un ,yumurta ,yoğurt ve maya ile sıcağa yakın ılık su kullanarak cıvık bir hamur elde edecek
şekilde yoğuruyoruz...
Lokmanın hamurunu hazırladıktan sonra mayalanması için bir yarım saat kadar bekletelim..
Hamur mayalanıp kabarınca kızartma aşamasına geçebiliriz..
Kızartırken dikkat etmemiz gereken yağın miktarının fazla olması( az yağda istenilen şekilde kızarmıyor)
ve lokmaların her tarafının kızarması için karıştırarak pişirmek gerekiyor..
Lokmaları şekillendirmek için aşağıda ki kolaja bakabilirsiniz.
Hamuru işaret parmağımızla baş parmağımız arasına alıyoruz ve yağa batırdığımız kaşıkla istediğimiz büyüklükte kesip hemen seri olarak yağa atıyoruz..
Kızaran lokmaları bir süzgece alalım fazla yağı aksın ,sonrasında da hemen sıcak sıcak ,soğuk şerbete atalım..
İşte hepsi bu kadar .
Kızaran lokmaları bir süzgece alalım fazla yağı aksın ,sonrasında da hemen sıcak sıcak ,soğuk şerbete atalım..
İşte hepsi bu kadar .
Bu malzeme ile baya bereketli miktarda lokmalarınız oluyor..
Not: Teyzem çabuk mayalansın diye sıcağa yakın ılık su kullanmış Böylece de pişirmek için fazla beklemesi gerekmemiş. Eğer sizin aceleniz yoksa yoğururken ılık suda kullanabilirsiniz.
Bu durumda bekleme süreniz biraz daha artacaktır..
Kızartma yağı kızgın ve kızartma tenceresinin derin olması gerekiyormuş. Aksi takdirde lokmalarınız istediğiniz şekilde olmazlar.
Kızartma yağı kızgın ve kızartma tenceresinin derin olması gerekiyormuş. Aksi takdirde lokmalarınız istediğiniz şekilde olmazlar.
............................Afiyet olsun....................
Sevgi'ciğim bayılırım lokmaya süperr.ellerıne sağlık canım
YanıtlaSillokmaya deli olrum ancak içi boş olan çıtır çıtırı severim onuda herkes tutturamıyor.yıllar önce narlıkuyya kampa gidderdik oradaki lokmacının lokmasının tadını unutamam.ömrüm boyunca yrdiğim en güzel lokmaydı.sizin lokmalarda harika görünüyor.teyzenin ve senin ellerine sağlık sevgicim.
YanıtlaSililk defa tatilde gittiğimiz yerde yemiştim nefisti hiç yapmadığım için tuturamam diye cesaret edemedim
YanıtlaSilBende bayilirim lokmaya. Ellerine saglik:)
YanıtlaSilhep görüyorum lokmayı ama bir nasip olmadı yemek ve yapmak teyzenizin ellerine sağlık çok güzel görünüyor
YanıtlaSilbir kere yapmaya denemistim sonra her yeri yag yapmistim ;((
YanıtlaSilama ne guzel görunuyorlar.
Büyük kizim tatli seyleri sevmez,cikolata bile yemez!
YanıtlaSilAma cok ilginctirki,kadayifi,baklavayi,revaniyi ve bu lokma tatlisina bayiliyor!
Cok syk yapmiyorum,ama yaptigim zamanda sabaha kadar tükeniyor!
cünkü bende cok seviyoruuuuum!
eline saglik,biz gecenlerde yedik,artik canim istemiyor cok sükür...
Bu arada Istanbul'a gelip gelmedigimi sormussun (pestil icin!),canim,ben evlendikten sonra ve Zeynep bir yasindayken,halalarimi ve kuzenlerimi görmek icin gelmistim...
Daha sonraki yillarda onlarla hep Polatli'da görüsünce,birde bende Istanbul fobisi olusunca,gitmek istemedim,birde iznimi genelde annemlerde gecirmeyi tercih ediyorum!
Fakat neden olmasin,belki kafamiza eser,trene atlar yine geliriz,cok tesekkür ederim ilgin icin,ben Allah kismet ederde izine gidince,bu pestil olayina bir son verip,hemen alacagim!
görüsmek dilegiyle...
Harıka gorunuyorlar ellerinize saglık ,tatlıya hıc bır zaman hayır dıyemem :)
YanıtlaSilharika görünüyor Sevgi ellerine sağlık. yapılışı da resimli olarak var harika. sevgiler
YanıtlaSilhiç beceremiyorum,ellerine sağlık teyzeciğinin çünkü çok nefis gözüküyor..
YanıtlaSilselamun aleykum.
YanıtlaSilinsALLAH musait olunca deneyecem.esim uzun zamandir istiyordu.artik unuttu ama olsun,surpriz yaparim:)
ellerine saglik ablam.
che buone!! ciao!
YanıtlaSil