21 Ağustos 2010 Cumartesi

Adıyaman Patlıcanlı Köfte ve Sandal Köfte...

Bugün sizlerle davet sofraları için enfes bir alternatif
olabilecek bir tarif paylaşmak istiyorum..
Aslında bir malzeme ile iki farklı yemek .
Birisi azıcık el oyalayan ama sonucu gerçekten buna değen sandal köfte diğeri ise 
uzun süredir denemeyi düşündüğüm ve Sevgili Cafe Pepela'nın hatırlatması ile yapmaya karar verdiğim Adıyaman'ın közlenmiş patlıcanla yapılan, patlıcanlı köftesi..
Cafe Pepela bu köfteyi tavuk köftesi ile yapmış çok da güzel olmuş ona da bir bakın derim..
Patlıcanlı köfte için size tavsiyem
 kişi başı makul ölçülerde olabilmesi için küçük patlıcanları tercih etmenizdir..  
Belirttiğim gibi bunlar iki ayrı yemek ben ikisini de görebilmeniz için bir arada yaptım..
Tercih sizin...

Pişmeden önceki hazırlanış ve şekiller yukarıdaki gibi..

Malzemeler
1 kilo orta yağlı dana-kuzu karışımı kıyma
1 büyük kuru soğan rendesi
2 iri sarımsak rendesi
1 kase kadar galeta unu(kuruyan ekmeklerden hazırlıyorum)
Çeyrek demet maydanoz
1 yumurta
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı su
karabiber , tuz ,
kırmızı pul biber , kekik

Püre malzemesi
2 iri patates
2 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı süt
tuz, karabiber

sosu için
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 iri domates rendesi
2 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı un
su , tuz
köftelerin üzerine
Kaşar peyniri ve domates dilimleri

ve
4 Orta boy közlenmiş patlıcan


Yapılışı
Önce sandal köfteyi anlatalım...
Köfte için kıyma,rendelenmiş soğan, ince doğradığımız maydanoz, galeta unu, yumurta, sarımsak rendesi, tuz ve karabiberi karıştırıp malzeme iyice birbirine girene kadar yoğuralım.
Hazırladığımız köfte harcının yarısını sandallar için kullandım.
Diğer yarısı ile de közlediğim patlıcanların üzerini kapladım..
Önce sandallarımızı oluşturmak için limon büyüklüğünde parçalar kopartıp, elimizde yuvarlayalım daha sonra içini hafif oyup oval sandallar oluşturalım...
Hazırladığımız oval köfteleri fırın tepsisine dizip 200 derece fırında 15 dak pişirelim.
Köfteler pişerken püreyi hazırlayalım..
Bunun için önce patatesleri  küp doğrayalım ve su ve az tuz ilavesi ile iyice haşlayalım.
Patatesler iyice yumuşayınca süzüp, ezelim püre haline getirelim.
Tuzu az ise ekleyelim. Tekrar ocağa alıp süt ve tereyağı ilaveleri ile pürüzsüz hale getirelim..
Yarı pişmiş köftelerin içine püreyi eşit şekilde yerleştirelim..

***
Siz eğer daha değişik birşey isterseniz pürenin altına garnitür hazırlayabilirsiniz veya mantarlı bir harçta olabilir..Püreyi harcın üzerine ilave edebilirsiniz..
Sandal köfte bölümü hazırdır..

***
Patlıcanlı köfteye gelince 
Patlıcanları közleyelim. Sapları kalacak şekilde kabuklarını soyalım.
Köfte harcımızın kalan diğer yarısı ile közlenmiş patlıcanlarımızı kaplayalım..
Fırın tepsisine koyup 200 derecede 15 dakika kadar pişirelim..

Sosumuzu hazırlayalım.
Bunun için küçük bir tencereye 2 yemek kaşığı sıvı yağda rendelediğimiz domatesi ve salçamızı ve sosu yoğunlaştıracak olan unu da ekleyip kavuralım ...
  Suyumuzu ekleyip bir taşım kaynatıp sosu uygun kıvama getirelim..

Tepsiye aldığımız sandal köftelerin ve patlıcanlı köftenin de üzerine gelecek şekilde sosu tepsiye dökelim..
Üzerlerine birer domates ilavesi ve kaşar peyniri dilimleri ile fırında
 200 derece de15-20 dakika kadar daha pişirelim..

*
*

*
Tarifi karışık bulmuş olabilirsiniz ama inanın çok kolay ..
Anlamadığınız ,takıldığınız bir yer olursa sorabilirsiniz..

..................Afiyet Olsun...................

9 yorum:

  1. eline sağlık ikisi de iştah açıcı görünüyor

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık iki değişik ve lezzetli tarif için teşekkürler.İnşallah patlıcan mevsimi geçmeden deneyebilirim.Bende bloguma beklerim.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Harika görünüyor, emeğinze sağlık. sEVİYORUM BÖYLE YÖRESEL YEMEKLERİ...

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize saglik!patlicanli olan degisik deniycem en yakin zamanda ins..

    YanıtlaSil
  5. of tam da ıftara 1 saat kalmısken cok derın vurdu benı bu goruntuuu!!

    YanıtlaSil
  6. merhabalar, ben sayfanızı link bankası aracılığıyla yeni tanıdım.....benim annem maraşlı ama anamurda doğdum büyüdüm, eşim antepli ama istanbulda büyümüş....mutfağımız hala yöresel...bende tariflerinizi gezerken adıyaman patlıcanlı köftesini okuyunca şaşırdım..aklın yolu bir demekki ben de benzer bir tarif vermiştim ismi yok diye isim bile koymuştum demekki aslında benzer bir tarif var hemen yorum ekleyeceğim....sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. http://akdenizkizi.blogspot.com/2010/12/sahinbey-kebabi.html

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...