31 Ağustos 2010 Salı

Sodalı Yumuşacık Poğaça....

Bu poğaçaların asıl adı Bayatlamayan Poğaçalardı..
Ben yeni yaptığım için bayatlayıp bayatlamadığını bilmiyorum ama poğaçalardaki yumuşaklık kolay bayatlamayacaklarını gösteriyor.
Daha doğrusu bayatlamaya fırsat bile bulamadan bitecekler ,bizde öyle oldu çünkü:))
Sahur için akşamdan yaptığım bu poğaçalar çok lezzetli oldular..
Bir türlü poğaça beğenmeyen babamız bile tam not verdi..
Poğaçaların puf puf olmaları ve yumuşaklıklarındaki espri içindeki maya ve sodadan sanırım..


Malzemeler
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı toz şeker(tepeleme değil)
1 tatlı kaşığı tuz
1 şişe maden sodası
1 yumurta beyazı(sarısı üzerine)
Aldığı kadar un

 iç harcı için
250gr beyaz yada kaşar peynir(ben karıştırdım)
Maydanoz

Üzerine
1 yumurta sarısı
susam,haşhaş

Yapılışı
Yaş mayayı ılık süt içinde toz şekeri ilave ederek eritelim.
Kalan diğer hamur malzemelerinide ilave ederek ,
hamuru kulak memesinden daha yumuşak kıvamda yoğuralım .
40 dakika kadar mayalanması için hamurumuzun üzerini örterek bekletelim.
Bu arada ezilmiş yada rendelenmiş peyniri ,
ince doğradığımız maydanozla karıştırarak iç harcımızı hazırlayalım.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparalım elimizde biraz yassılaştırıp iç harcımızdan yeteri derecede koyup kapatalım ve yuvarlayarak yağlı kağıt serili tepsiye  aralarında mesafe bırakarak dizelim.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpelim..
Tepside de biraz mayalanmalarını bekleyelim.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim.(aşağı yukarı 20 dakika kadar)

***
Bu tarif de Sevgili mintininmutfagi.blogspot.com'a gidiyor
....................Afiyet olsun................ 

25 yorum:

  1. Bende pazar günü yaptım ve çok güzel oldular. dediğin gibi bayatlamalarına fırsat kalmıyor gerçekten. Bende yarın yayınlayacağım:) Afiyet olsun cnm. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık canım harika olmuş, bayramda katmer poğça yapmayı düşünüyordum fikir değiştirdim :) bir kaç gün yetecek kadar bu poğçadan yaparım

    YanıtlaSil
  3. CANIM TARİFİN YAYINDA.ELLERİNE SAĞLIK.YİNE BEKLERİM

    YanıtlaSil
  4. Çok çok güzel olmuşlar.Siz bu mayalı hamur işlerinde bayağı iyisiniz.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok güzel olmuş. Leziz ve iştah açıcı görünüyor.
    Hayırlı iftarlar.

    Saygılar

    YanıtlaSil
  6. Sevgicim senin pogacalarin hizina yetismem mümkün degil! Ara ara yayinla nolur,ben dayanamam bu görüntülere,ama yapicam,aksam bir saat uyuysam gece benimdir!

    Sevgiler sana...

    YanıtlaSil
  7. sevgiciğim bu tarif toz mayayla da böyle olur mu ? ne kadar maya koymak lazım o zaman ?

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Neval toz instant maya ile de olur..
    Bir paket yeterli.

    YanıtlaSil
  10. bana lazim o baytlamayan pogacalardan bizde okadar cabuk bitmiyor cünkü maalesef:(

    YanıtlaSil
  11. Sevgiciğim,
    senin bu nefis poğaçaların beni çok heyecanlandırıyor biliyormusun:))
    puf puf nefiss:))
    ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  12. Bayıldım poğaçalara,nefis görünüyorlar,ellerine sağlık,Sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.Dün akşam bende yaptım ama yumuşaçık olmadı.Dışı sert oldu.Tadı güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen benım de dısı sert oldu neden kı acaba

      Sil
  14. Betül bu poğaçalar ısıtılınca ilk günkü gibi oluyor..
    Abide hanım siz bu tarifimi yaptınız da öyle oldu anlamadım,eğer öyleyse imkansız derim çünkü harfi harfine tarif bu ve sonuç yumuşak bence bir yanlışlık var....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben sebebini cozdum galıba benım de sert oldu galşıba davul fırından cok cabuk pısırdıgı ıcın sertlestırıyor herhalde.. baska neden olsun kı..ben seker katmadım tatlı olmasın dıye herhalde bundan degıldır

      Sil
  15. poğaçalar süper süper. harika görünüyor. ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. bizzat denedim harika oldular gercekten puf puf paylastiginiz icin tesekkurler

    YanıtlaSil
  17. Greate post. Keep writing such kind of information on your
    site. Im really impressed by your blog.
    Hi there, You've done a great job. I will certainly digg it and for my part suggest to my friends. I'm sure they will
    be benefited from this site.
    my website > website

    YanıtlaSil
  18. sevgicim merhaba

    bu tarifi kaç yıl oldu ekledin bilmiyorum ama benim kurtarıcı poğça tarifim oldu.. ve benimle isimlendi seldanın poğçası diye :) biz çok beğeniyoruz, yiyen tarif alıyor öyle leziz öyle pratik bir poğça ..

    ellerin dert görmesin, senin sayende bana özel bir poğça tarifim oldu:)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  19. It is not my first time to pay a quick visit this website,
    i am visiting this web site dailly and take good data from here all the time.



    Here is my site :: pro-poser.info

    YanıtlaSil
  20. bu poğaca tatlı mı oluyor seker katmasak olur mu

    YanıtlaSil
  21. Hatice
    Merhaba sevgi hanım;
    İlk poğacamı sizin tarifinizle yaptım:) Sadece benim tek sorunum pogacam öyle çok kabarmadı. Niye acaba bir fikriniz varmı?
    1) Hamurun kıvamını kulak memesi kıvamında yaptım yani elime yapışmıyor.hamurun biraz dahamı yumusak mı olması yani ele biraz yapışmasımı gerekıyor. yani hamurla alakası olabılırmı?
    2)Bir de mayayı ılık süt içinde çok erıtmedim ben. ılk defa yaptıgım için ılık sütün için mayayı attım biraz durdu ama süt içinde mayanın parçalarını görebiliyordum. yani demek istediğim mayanın iyice erimesimi gerekıyor onunla alakası olabılırmı?
    çok soru sordum kusura bakmayın ama ilk deneyimim işte kabarmayınca kafama taktım.soruma cevap verırsenız teşekkür ederim iyi günler :)

    YanıtlaSil
  22. Hatice hoş geldin.. 1-Mayalı hamurlarda kabarma olayı kullanılan mayanın tazeliği, mayalanmanın gerçekleştiği yerin sıcaklığı ve süresi ile alakalı.. Bunlar yeterince sağlanmadı ise istenilen sonucu vermez.. 2-Mayalı hamurlarda hamurun piştikten sonraki kıvam çok yumuşak olsun isteniyorsa yoğurulan hamur çok az ele yapışan bir hamur olursa piştikten sonra elde edilen poğaça daha bir yumuşak olur. Yeterli mayalandırma da bunun için çok önemlidir.
    3-Maya ılık süt içinde (kullanılan yaş mayaysa) biraz toz şeker ilave ederek eritilir ve bu şekilde 15 dakika kadar bekletilirse mayalandırma işlemi için daha verimli bir sonuç elde edilir..
    4- yeterli ön mayalamayı yaptınız sonra şekil verdiniz sonra bir yarım saat kadar da tepsi mayası için ılık bir ortamda bekletirseniz daha güzel kabarır poğaçalarınız..
    Yaş maya yerine kuru maya kullanırsanız daha kolay çalışabilirsiniz.. Umarım yardımcı olabilmişimdir..Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice
      Hoşbuldum sewgi hanım. Benim poğacalarım yumuşak oldu ama öle puf puf yumuşak yanı aşırı yumuşak olmadılar ve ayrıca aşırı kabarmadılar. Nese sonucta ilk denememdi bir dahakine sizin şimdi verdiğiniz bilgileriniz sayesınde daha güzel sonuçlar alırım inşallah:) Ben bu siteyi rastgele buldum ama iyiki buldum.. Tarifleriniz hem çok güzel bir o kadar da korkutucu :) Korkutucu olmasının sebebi sizle alakalı değil yanlış anlamayın yapamam diye korkuyorum:)
      Size yine bir kaç soru soracağım..
      1) Bu tarifi instat (kuru) maya ile yaparsam nasıl yapacagım peki. Kuru mayayı direk malzemelerinin içinemi katacağım yoksa yaş mayada olduğu gibi kuru mayayı da ılık sütle mi eriteceğim?
      2) Bir de bir yerden duymuştum yaş maya poğacaları daha puf puf yani aşırı yumuşak yapıyormuş Kuru mayada pogacaları yumuşak yapıyormuş ama yaş maya ile yaparsak daha yumuşak yapıyormuş. Bu doğrumu?
      Kusura bakmayın yine başınızı şişirdim ama bunlar benım merak ettıgım sorulardı. sorularımı cevaplandırırsanız çok memnun kalırım. sewgiyle kalın:)

      Sil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...