Eşim bugün uzun süre önce mezun ettiği eskimeyen öğrencileri ile iftar yapacak.. ..
Benden ana yemek ve sodalı börek yapmamı istedi..
Sodalı börek sahur için ana yemekse iftar için.
Geceleri sahura kadar uzayacak anlayacağınız..
Malzemeler
1 kilo kıyma (orta yağlı)1 soğan (rendelenecek)
1 yumurta
8-9 dal maydanoz
tuz ,karabiber ,kekik
kimyon, galeta unu
2 sarımsak rendesi
Mantar Sotesi için
8-9 adet iri mantar
1 yeşil biber
1 kırmızı biber
kekik
tuz ,karabiber
sıvıyağ
Püre için
4 iri patates
1 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı tereyağı
tuz, karabiber
Üzeri için
Kaşar peyniri
Sos için
1 yemek kaşığı domates salçası
1tatlı kaşığı biber salçası
1 domates rendesi
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz ve su
Yapılışı
Köfte için kıymanın tamamını yoğurma kabına alalım.
Kıymanın üzerine soğanı ve sarımsağı rendeleyelim.Üzerine yumurtayı kıralım, maydanozu ince doğrayıp ilave edelim ,tuz,karabiber,kimyon ve galeta ununu da ilave edelim ve iyice yoğuralım.
Köfte harcını biraz dinlendirelim
Mantarlı harç için; mantarı temizleyip yıkadıktan sonra ince ince doğrayalım.Küçük bir tavaya yağ ilavesi ile önce minik küpler şeklinde doğradığımız biberleri kavuralım.
Sonra mantarları ilave edip mantarlar iyice ölene kadar soteleyelim.
Mantarlar sotelendikten sonra üzerine tuz ,karabiber ,kekiği ilave edelim.
Tepsimizi yağlayalım ve köfte harcımızın yarısını tepsiye döşeyelim.
Mantarı da harcın üzerine kolajda ki gibi yayalım.
Köfte harcının diğer yarısı ile mantarın üzerini kapatalım ..
Köfteyi tepsiye yayarken tepsinin kenarlarına kadar uzatın,
pişince küçülüyor köftemizi garantiye alalım..
Köfteyi bu şekil de 200 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirelim.
Püresi için 4 adet patatesi haşlayalım.
Haşlanan patatesleri bir tencereye rendeleyelim.1 çorba kaşığı tereyağı,1 su bardağı süt,tuz ve karabiber ilave ederek ve püreyi ocakta karıştırarak pişirelim.
***
Fırından çıkan pişmiş köftenin üzerine püreyi yayalım ya da benim yaptığım gibi pasta aparatı ile sıkalım.
Üzerine kaşar peyniri rendesini serpip 10 dakika kadar tekrar fırına verelim.
Sosu için, tavaya 1 çorba kaşığı domates salçası,biber salçası, 1 domates rendesi,tuz ve salçayı açacak miktarda su ilave edelim ve sosu kaynatalım..
Fırından çıkan sıcak püreli köftemizi dilimleyelim.
Servis sırasında üzerine hazırladığımız sosdan da ilave ederek servis yapalım..
Yanında pirinç pilavı ve cacıkla (kompostosto da olabilir) iyi gider diye düşünüyorum
Tarif biraz uzun oldu farkındayım ama bence bu lezzete değer .
Hayırlı iftarlar.
Bu tarifi de mintinin mutfağı'na gönderiyorum..
.......................Afiyet olsun....................
Ayy çook güzel gözüküyor resimlere bayıldım valla.Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilharika iştah kabartıcı bir görüntü yalnız açken bakmak çok zor ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgi ramazan ayında sayfanı direk yemek istiyorum.neden acaba :)))) şaka bir yana eşin çok şanslı,maşallah herşey süper gözüküyor...
YanıtlaSilCanan yemeği acil yetiştirmem gerektiği için resimler aslında çok hoş olmadı ama artık idare edeceğiz..
YanıtlaSilAyşemmutfakta daha çok yemek postu hazırlayan biri olarak paylaşmam gerektiğini düşündüm.Ama sen resimlere bakarken dayanamıyorsun ben yaparken ne yapayım bi düşünsene kokularıda beraberinde :))
wOOOWW Şahane olmuş canım,pasta gibi gözüküyor püreli haliyle,Hep prtaik hem enfes.ellerine sağlık..
YanıtlaSilwow quante delizie! complimenti! ciao!
YanıtlaSilARKADAŞIM BU GÜZEL LEZZET İÇİN ELLERİNE SAĞLIK.TARİİFNİ YAYINLADIM.GECİKME İÇİN KUSURA BAKMA EMİ CANIM.YORUMUJNU GÖRDÜM LAKİN DÖNEMEDİM SANA.GÜZEL BLOĞUNU İZLEMEYE ALDIM.SEVGİLER
YanıtlaSilResmen sanat eseri bu:)))
YanıtlaSilBiz de yemeğe gelsek:))
Ellerine sağlık,maşallah valla...:)
Cok lezzetli bir yemek olmus, ellerine saglik. Sunum harika.
YanıtlaSilPasta gibi enfes görünüyor :)
YanıtlaSilEllerine sağlık..
ben onu pasta sandim harika fikir. :)kandilin mubarek olsun sevgi. hayirli kandiller
YanıtlaSil