Erişte bizim (Giresun-Ş.karahisar bölgesinin) vazgeçilmez kışlık lezzetlerinden biridir..
Köylerde genelde çok miktarda yapıldığı için ,insanlar bir araya gelerek beraber yapar bu tarz hazırlıkları.
Bilinen erişteden farklı olarak fırında kavrularak tamamen kurutulur..
Erişteyi yukarıda ki gibi pilav şeklinde de burada anlattığım gibi sulu çorba şeklinde de değerlendirebilirsiniz..
İşte bizde Ş.karahisar'a gidince anne yüreğinin ısrarı ve emeği ile eriştemizi yaptık.
Rabbim anneciğime sağlık ,huzur ve mutluluk versin başımızdan eksik etmesin inşallah..
Eveet gelelim eriştemizi nasıl yaptığımıza...
Bizim yaptığımız bu eriştenin yapılışı biraz zaman aldığı için,
çok miktarda yapılıyor ve mümkünse birkaç kişi bir arada yapılırsa daha kolay oluyor.
Malzemeler
25 kiloluk un(iyi kalite olması gerekir)
su, tuz
(isteğe bağlı olarak su yerine bir miktar sütte kullanılabilir)
Yapılışı
Öncelikle unu 20 kilo kadarını eleyip büyükçe bir yoğurma kabına alalım..
Kalan 5 kilo unu bezeleri açarken kullanmak üzere ayırıyoruz.
Annem una 1 avuçtan biraz fazla tuz koydu ve yavaş yavaş su veya süt-su karışımı ilave ederek serte yakın hamur elde etti. Tuz miktarının az olmaması gerekiyor.
Sebebi ise tuzsuz erişte pişirilme aşamasında daha çabuk kırılabiliyor...
Hamuru yoğurma aşaması hemen hemen yarım saati buluyor. Eğer hamuru yoğurduktan sonra bir müddet dinlendirirsek bezelerimiz daha güzel olacak,erişte yufkaları daha kolay açılacaktır..
Dinlenen hamurdan öncelikle yukarıda ki gibi portakaldan büyükçe yuvarlak bezeler yapıyoruz.
Biz bu bezeleri hazırladık üzerlerinede nemli bir bez örttük.
Sonra bu bezeleri un yardımı ile oklova ile böreklik yufkadan,
iki kat kalın olacak şekilde yuvarlak olarak açtık.
Biz erişteyi yaparken bir kaç kişiydik.
Birimiz beze yaparken ,diğer iki kişide yufkaları açtı eşimde bu yufkaları içinde odun yanan yufka için yapılmış üzerinde sac olan sobanın üzerinde önlü arkalı pişirme işlemini yaptı..
Yufkaları pişirmiyoruz kıvamı yukarıda görülüyor sadece hafiften hamurluğu gidecek kadar kurutuyoruz Daha fazla kurumaması içinde yufkaları üst üste koyduk ve üzerini kuru bir sofra bezi ile örttük ki kesme aşamasında kırılmadan kesilsin.
Yufkaları pişirme aşamasından sonra sıra kesme aşamasına geldi.
Kesme işlemide ayrı bir maharet gerektiriyor .
Biz yavaş yavaş keserken ,annemler maşalah yılların deneyimli elleri tıkkada tık kesiyorlardı..
Kesme içinse önce bir yufkayı rulo olarak sarıyoruz ,
Biz yavaş yavaş keserken ,annemler maşalah yılların deneyimli elleri tıkkada tık kesiyorlardı..
Kesme içinse önce bir yufkayı rulo olarak sarıyoruz ,
sonrada tahta masa üzerinde keskin bıçaklarla ince ince kesiyoruz.
Yine bu aşamada da ne kadar fazla insanla keserseniz işiniz o kadar kolaylaşacaktır...
***
Kestiğimiz erişte şeritlerini önce yere serdiğimiz temiz ve geniş bezlerin üzerinde bir gün kuruttuk.
Ertesi günse bu erişteleri isterseniz evde kendi fırın tepsilerinizde kırmadan karıştırarak kavurursunuz,isterseniz de mahallenizdeki ekmek fırınınızda kavurtturuyorsunuz.
Biz de yapılan erişte miktarı fazla olduğu için genelde dışarıda ekmek fırınında kavurtuyoruz..
Erişteler fırında bu şekilde, yani rengi açık kahverengi olana kadar kavruluyor..
Veee işlem tamam, Kışlık erişte yapımı zahmetlidir ama gerçekten çook lezzetlidir buna değer...
***
Yukarıdaki pirinçli eriştenin tarifi daha sonra gelecek inşallah.
...............Sevgiler..............
***
Yukarıdaki pirinçli eriştenin tarifi daha sonra gelecek inşallah.
...............Sevgiler..............
Erişteyi çok severim ama biz makarna gibi yaparız. Böyle pirinçle pilav gibi olanını ilk kez gördüm.
YanıtlaSilUrfa Tutkunu; erişteyi genelde biz de makarna gibi yaparız ama bazen bu şekilde yaptığımızda oluyor güzel olur tavsiye ederim..
YanıtlaSilÇok seviyorum, hem pişirmesi pratik hem çok leziz. Annem de yaptı bu sene sırf benim için :))
YanıtlaSilMiss sensibleciğim bizimki pek pratik değil ama lezzetine diyecek yortur emin olabilirsin .Anneciğin yapmış madem eee sende büyük bir zevkle yersin artık..
YanıtlaSilHobidünyam Woman Forum tarafından düzenlenen yemek etkinlikliklerinin 6.sı "KAHVALTILIKLAR" Etkinliğine ben http://fatosla-lezzetli-tarifler.blogspot.com
YanıtlaSilev sahibeliği yapacağım 22 EYLÜL _15 EKİM tarihleri arasında düzenlenen etkinliğimize katılmak için kahvaltılık yiyecekler yapıp resmiyle birlikte tarifinizi blogunuzda yayınlayıp bana haber bırakmanız yeterli olacak bloğu olmayan arkadaşlar da fatos.ozturk@hotmail.com.tr adresine mail atarak isimlerini de belirterek katılabilirler hepinizi bekliyorum :)Ayrıca bu davetiyeyi ulaştırabildiğim,ulaştıramadığım herkes etkinliğimize davetlidir.Davetiyeyi ulaştıramadığım arkadaşlarım lütfen şimdiden kusuruma bakmasınlar...
GÜZEL PAYLAŞIMLARLA BULUŞMAK ÜZERE...
NOT:hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
http://papatya68.blogspot.com/
adresine başvurabilirler...
sevgicim ağız tadıyla yemeyi nasip etsin mevlam.ellerinize sağlık
YanıtlaSilbiz de pek yaparız memlekette
YanıtlaSilohh maşallah ne hamaratsın sen.ben daha bir domates sosu yapamadım tembellikten.erişteye bayılırım. annecim sağolsun köye gittiği zaman alır yapar bana da pişirip yemesi düşüyor:)
YanıtlaSilellerinize sağlık sevgiler
canımm maşallahh o kadar hamuru iyi yoğurmuşsunuz kesmişsiniz..
YanıtlaSilvallahi helal olsun..
emeklerinize sağlık allah ağız tadı ile yemek nasip etsin..
Mşaallah sevgicim,kışlıkları bitirdin sanırım.Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilHayırlı,bereketli bir cuma dilerim...
Erişteye bayılırım, emeklerinize sağlık çok güzel görünüyor, kışın afiyetle yemek nasip olur inşallah.
YanıtlaSilkış için yapılmış hiçbir hazırlığımız yokken bu görüntüler karşısında utanmamak elde değil.
YanıtlaSilelleirnize sağlık!
ellerinize sağlık sevgi'cim :)
YanıtlaSil(bu arada bana yorumunda yoksa sende mi ? demişsin...
yoksa sende miii?)
;)
sevgiler
biz erişteyi süt ve yumurtayla yuğuruyoruz.dikkatimi çeken sizin yumurta koymamanız.
SilErişte hamurunu yumurtasız yapıyoruzz. Şehriye yapıyoruz onun hamuru bol yumurtalı oluyor ve eriştenin aksine kavrulmadan yapıılıyor..
Sil