Geçen gün yaptığım domates soslarımdan sonra kalan domateslerle de
menemen yaptım..
Bu menemenler kışın bazen kahvaltıda bazen akşam yemeğinde kurtarıcım oluyorlar..
Hemen kapağını aç,kavurduğun soğanların üzerine dök ,biraz fokurdadıktan sonra üzerine de isteğe bağlı olarak yumurtasını kırdınmı menemenimiz hazır..
Nasıl yaptım Menemeni?
Malzemeler
İstediğiniz kadar kabuğu soyulmuş domates
Sivri biber
sıvı yağ
tuz
Yapılışı
Sivri biberlerimizi minik halkalar şeklinde doğrayalım ve sıvı yağda kavuralım.
Biberlerimiz kavrulurken domateslerimizi küpler halinde doğrayalım.
Sivri biberlerimiz kavrulunca domateslerimizi ilave edelim.
Tuzumuzu ilave edelim.
Domatesleri ilave ettikten sonra domatesler pişene kadar kaynatalım(çok ezilmeyecekler ) menemenimiz hazırdır.
Kaynattığımız kavanozlarımıza menemenlerimizi paylaştıralım, kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra bir bez üzerine ters çevirelim.
Bez üzerine çevirmemizin nedeni menemenlerimizin sızıntı yapıp yapmadığını bu şekilde anlayabiliriz.
Yine bu şekilde kavanozlarımızın kapakları sıcaklıkla vakumlanacak ve hava almayacak hale gelecektir..
***
Domates soslarını ve menemenleri yaparken salça yapma gibi bir düşüncem yoktu.
Ama domatesleri rendeleyince bir sürü domates kabuğum oldu ,ben bunlara bir de ezilmiş domatesleri ekleyince bunlardan salça yapmak geldi aklıma..
50 Kilo kadar domatesin kabuğunda 1,5 kiloya yakın salçam oldu .
Domatesin direk kendisinden değil ,kabuğundan olsa da doğal olduğu için misler gibi kokuyor salça..
Nasıl yaptım?
Domateslerden çıkan kabukları bir leğende biriktirdim.
Ve bu leğeni ağzını kapatarak arada sırada karıştırarak iki gün boyunca güneş alan balkonumda beklettim.
Daha sonra ekşimesi tamamlanan domates kabuklarını, ince delikleri olan bir süzgeçten kabuk ve çekirdeklerinden ayrılması için geçirdim..
Süzgecin altında kalan salça püresini temiz bir bez torbaya aktardım. Bir kaç saat salça püresinin içideki sarı suyun süzülmesi için bu torbayı bir yere astım..
Su aktıkça torba içindeki pürede koyu kıvam almaya başlayacaktır zaten..
Su akışı azalınca torba içinde ki salçanızı bir tepsiye alalım ve tuzunu da ilave ederek
çok kalın olmayacak şekilde tepsiye yayalım.
Bu aşamadan sonra aslolan güneşte ara sıra karıştırarak salçanın koyulaşarak kıvamını bulmasıdır..
Ama güneşte bekletmek istemezseniz orta ısıdaki fırında yine kabuk tutmaması için arada karıştırarak salçanızı son kıvamına getirebilirsiniz...
En sonunda salçanızı tuzunu kendinize göre ayarlayın.
Eğer tuz az olursa bozulma riski daha çok olur.
Tuz salçanın daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacaktır..
****
Ve bu leğeni ağzını kapatarak arada sırada karıştırarak iki gün boyunca güneş alan balkonumda beklettim.
Daha sonra ekşimesi tamamlanan domates kabuklarını, ince delikleri olan bir süzgeçten kabuk ve çekirdeklerinden ayrılması için geçirdim..
Süzgecin altında kalan salça püresini temiz bir bez torbaya aktardım. Bir kaç saat salça püresinin içideki sarı suyun süzülmesi için bu torbayı bir yere astım..
Su aktıkça torba içindeki pürede koyu kıvam almaya başlayacaktır zaten..
Su akışı azalınca torba içinde ki salçanızı bir tepsiye alalım ve tuzunu da ilave ederek
çok kalın olmayacak şekilde tepsiye yayalım.
Bu aşamadan sonra aslolan güneşte ara sıra karıştırarak salçanın koyulaşarak kıvamını bulmasıdır..
Ama güneşte bekletmek istemezseniz orta ısıdaki fırında yine kabuk tutmaması için arada karıştırarak salçanızı son kıvamına getirebilirsiniz...
En sonunda salçanızı tuzunu kendinize göre ayarlayın.
Eğer tuz az olursa bozulma riski daha çok olur.
Tuz salçanın daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacaktır..
****
hamarat kadinsin vesselam. masaAllah maasaAllah tütütütütüt:)) kisa tam tesekküllü hazirlanmissin
YanıtlaSilHamarat kadın yine döktürmüş :)
YanıtlaSilSalca harika olmus. Bugune kadar hic evde yapmadim. Denemek lazim:)
YanıtlaSilSevgicim ellerine sağlık. menemeni ben de yapacağım kısmetse. kışın yemesi harika oluyor. hem de pratik...
YanıtlaSilellerine sağlık. ben de her gün yarın yapacağım diye niyetlenip erteliyorum sürekli:)) ama yarın yapacağım inşaallahö
YanıtlaSilBetül ve Miss sensible teşekkür ederim çok şekersiniz şımrattıyorsunuz beni..
YanıtlaSilDüş Bahçesi salça gerçektende güzel oldu .Bende ilk defa yaptım sayılır azıcık zaman ayırmak gerekiyor sadece..
Hilal çabuk davranmak gerekiyor malum domates zamanı yavaş yavaş bitiyor..
Gökçe bence de hemen yarın başla..
hamaratlı hanım ellerine sağlık...bende geçen sene domates sos yapmıştım keşke vaktim olsada bu sene de yapabilsem...bütün kış iyi oluyor walla..
YanıtlaSilooo maşallah günler başlamış salçalar soslar yapılmış süpersin yine maşallah..
YanıtlaSilkışlıklarının hepsini sağlıkla güzel günlerde tüketin inşallah.ben bu sene domatesi kaçırdım ramazandı bayramdı derken bir baktım domatesin kilosu 2.5 lira olmuş bile :( marketleri kolluyorum ama artık çok zor gibi neyse can sağlığı olsun seneye elimi çabuk tutarım artık..
iç ses.. :)
salça yapımı ne kadar hoşmuş.
YanıtlaSilAllah ağız tadıyla yemek nasip etsin..
Eşarpkolik aynen öyle kış için büyük kolaylık..
YanıtlaSilİç ses aslında çokta geç kalmadın bende öyle sanıyordum ama silivri tarafına şöyle bir gezmeye gidersen uygun fiyata bizim gibi tarladan toplarsın domatesleri biz öyle yaptık..
Papatya prenses amin canım..
Ellerine sağlık Sevgicim
YanıtlaSilNasılda kırmızı görünüyorlar.
Rabbim ağız tadıyla yemenizi nasip eylesin...
elemeğini yapması zevk yemesi de ayrı zevk değilmi ?
YanıtlaSilAmin Cahideciğim..
YanıtlaSilNeval bu tarz şeyleri yapmak biraz yorucu olsada kışın karınca misali keyifli oluyor..
sevgicimmbu melemenliklerle yap yap melemenleri ekmeklerini benim içinde bandır bandır ye hemi:))
YanıtlaSilemeklerine sağlık canım...
sevgicimmbu melemenliklerle yap yap melemenleri ekmeklerini benim içinde bandır bandır ye hemi:))
YanıtlaSilemeklerine sağlık canım...
tarifinizi baştan sona okudum. bu kadar ilgimden sonra bir şeyler yazmam gerektiğini düşündüm. elbette aklımdan geçenleri yazmamın gerçekçi olacağı kanaatine vardım ve yazıyorum.
YanıtlaSilvar ya, ne akıllısınız.
salça tarifine bayılıdım, çünkü domatesin en vitaminli olduğu yer kabuğun altında bulunan kısımı.
bu şekilde kabukları değerlendirmeniz, IQ'nüzün yüksek olduğunuzun göstergesi olsa gerek,
kutlarım.
evleneli 7 sene oldu ve bende artik 3 cocuk annesi olarak hazir tuketmek yerine bu sene ilk kez kendim kisa hazirlik yapmak umidindegim. tarifleriniz cok guzel anlatilmis ve resimlerden goruldugu kadariylada cok lezzetlide olduklarini tahmin ediyorum. Ben melbournede yasiyorum ve yaz yeni yeni gelmekte. Bu sene ise bahce yapmakla basladim insallah cok guzel mamullerim olucak :) Bahce isi ile ugrasanlarin botu bocekten korkmadigini anlamis durumdayim ki okadar cok solucandan sumuklu bocekten ve nice degisik bocek turlerinden bulunan bahceme ellerimde eldivensiz sekilde toprakla ugrasabiliyorum artik :) ve insallah yazin ortasinda kisa hazirlik islemlerine baslayacagim. neden bunlari bukadar yazdiysa diye dusunmussunuzdur belki bende tam olarak bilmiyorum herhalde kendini tam olarak ev hanimi olma hislerini tattirdigi icin olsa gerek :) sitenizi kayit ettim ve bundan sonra cok isime yariyacak olan tariflerinizi denemek icin sabirsizlikla bekliyorum :) ellerinize saglik bunca zahmetiniz takdire deger gercekten.
YanıtlaSilÖznur Hanım; Size katılıyorum bende bu tarz hazırlıkları yapmaya başladığımda kendimi daha bir ev hanımı gibi hissetmiştim..
SilKullanacağınız ürünleri de kendi bahçenizde kendi emeğinizle üretiyor olmak çok hoş ve imrenilir bir şey ne mutlu size..
Hazırlıklarım inşallah işinize yarayacaktır ben senelerdir severek yapıyorum; kolay gelsin sizede...
emeğine sağlık sitenize ilk kez girdim çok yardımcı oldunuz teşekkürler
YanıtlaSilsitenize ilk kez girdim çok yardımcı oldunuz emeğinize sağlık
YanıtlaSilağzini kapattiğiniz leğenin ağzini neyle kapatiyorsunuz kabuklardan salça yapiminda
YanıtlaSil