Kış mevsimin artık içindeyiz..
Şu sıralarda havalar kış mevsimi içinde olduğumuzu baya baya hissettiriyor..
Kış hazırlıkları artık yavaş yavaş bitiyor ya da bitmek üzeredir..
Aslında bu hazırlıklar için çok ta geç kalmış sayılmazsınız..
Pazar tezgahlarında fiyatları biraz yükselmişte olsa Fasulye ,bamya ve domates hala var ...
İşte bende evde bamyayı seven tek kişi olarak sadece kendim ve sevecek misafirlerim için dondurucuya bir kaç poşet bamya
koydum..
koydum..
Nasıl yaptım?
Bunun için 2 kilo bamya aldım..
1 kilo domates rendesi
1 limon
Bamyaları ayıklamadan önce yıkayalım.
Bamyaların tepelerini bıçakla çok derin olmamak kaydı ile çevire çevire koni şeklinde alalım..
Bu bölgeyi derin temizlerseniz bamyanın içindeki istenmeyen kagan sıvı dışarı çıkacaktır..
Domatesi rendeledim ve tencereye bamyaları aldım bir limonumu üzerine sıktımki hem kararmasın hem de içindeki sıvı dışarı çıkmasın..Rendelediğim domateside üzerine ekleyerek ocakta rengi biraz değişene kadar fazla karıştırmadan kavuralım..
Bamyalarımız soğuyunca yeteri derecede poşetlere bölüştürelim..
Bu fasulyeler memleket fasulyesi
Giresun Espiye dolaylarından,oralarda bu fasulyenin adı fakir doyuranmış...
Sebebi ise herhalde etli ve çok çok uzun olmasından kaynaklanıyor..
Zeytinyağlı yapılan çalı fasulyeye benziyor ama onun kadar ince değil,tamamen kılçıksız çok lezzetli..
Fasulye için detaylı anlatım için burayı ziyaret etmenizi özellikle tavsiye ederim..
Ama ben kısaca öğreneyim derseniz anlatayım..
Fasulyeleri de bamya da olduğu gibi yıkadım ,temizledim parçalara ayırdım..
Büyük bir tencerede yine domates rendesi ilavesi ile soteledim..
Fasulyelerin rengi dönüp, biraz yumuşayınca ocağı kapatalım..
Fasulyeler tamamen soğuyunca yine buzdolabı poşetlerine paylaştıralım..
İşte hepsi bu kadar..
Kırmızı biberleri yıkadıktan sonra fırın tepsisine yerleştirelim..
Fırında 250 derecede közleyelim..
Közlenmiş biberlerin kabuklarını tamamen temizleyelim ,ortadan kesip içindeki çekirdekleri bıçak yardımı ile temizleyelim.
Kullanacağımız ölçülerde saklama kaplarına paylaştırıp dondurucuya gönderelim..
Artık bu biberleri daha sonra salatalarınızda mı kullanırsınız yemeklerinizde mi kullanırsınız tercih sizin...
***
Bu tarz hazırlıklar için son günler elinizi çabuk tutun derim..
Fırında 250 derecede közleyelim..
Közlenmiş biberlerin kabuklarını tamamen temizleyelim ,ortadan kesip içindeki çekirdekleri bıçak yardımı ile temizleyelim.
Kullanacağımız ölçülerde saklama kaplarına paylaştırıp dondurucuya gönderelim..
Artık bu biberleri daha sonra salatalarınızda mı kullanırsınız yemeklerinizde mi kullanırsınız tercih sizin...
***
Bu tarz hazırlıklar için son günler elinizi çabuk tutun derim..
bu sene kışa pek hazırlık yapamadım ucuzken almadım şimdide ateş pahası
YanıtlaSilcanım emeklerine sağlık:))
YanıtlaSilallah ağız tadı ile yemek nasip etsin:))
harika şeyler hazırlamışsın:)
Ellerine saglik cnaim. gule gule tuket kisliklarini.
YanıtlaSilSefa
Domatesler biraz pistikten sonraki bamyalari atıyoruz ve sonra limonu mu sikiyoruz
YanıtlaSilBamyaların üzerine limonu sıkıp hafifçe karıştırıyoruz kararmaması için sonrasında da domates rendesini üzerine ilave edip bamyaların, domates suyunun buharı ile hafifçe solmalarını bekliyoruz bu kadarcık..
Silellerınıze saglık sız ne yayınladı ısenız tarıfınıze uyup ..uyguladım ıns hepsı guzel olur..ıns sıkıntı cıkmaz cok korkuyorum konservelere bırsey olursa dıye..ılk defa yaptıgım ııcın bole :) bırsey sormak ıstıyorum kapya bıberı kırmızı ırı bıberı mutfagımda kullanmak ıstıyorum tadı cok guzel ama nerelerde kullanılır ne yapılır bılmedııgmden oyle duruyor..sadece sarımsaklı yogurtlu yendıgını bılıyorum baska neler yapılabılır ozet olarak anlatırmısınız lutfen..cok teskekur ederım mutfagıma bana cok faydanız var:) ellerınıze saglık..
YanıtlaSilMehtap Hanım; Konservelerinizi hazırlarken sıcaklığına ve kapakların kapanışına dikkat etti iseniz inşallah sorun çıkmayacaktır.. Kırmızı biber gelince en kolayı közleyip dondurucuya kaldırabilirsiniz. Bunu közlediğiniz patlıcanla karıştırıp salatasını yaparsınız. Kışlık minik minik doğrayıp poşetleyin kışın özellikle kurufasulye ve bulgur pilavı için hazırda biberiniz olur ki çok yakışıyor.. Kırmızı biberi közledikten sonra sarmısaklı sirkeli olarak pratik turşu yapabilirsiniz kahvaltıya ve diğer öğünlere çok yakışır.. Kırmızı biberden közlenmiş biberin içine peynir ceviz maydanozla karıştırark oluşturduğun harcı sararak sunabilirsin ilk aklıma gelenler bunlar..
SilSevgi hn fasulye ve bamya için domatesi soymadan robottan geçirsek nasıl olur sizce?
YanıtlaSilBişey olmaz o şekilde de kullanabilirsiniz tabii sadece kabuklarıda içinde kalır rahatsız etmezse hiç sorun yok..
SilBamyayi dondurucudan cikarip nasil pisiriyoruz tekrar limonada gerek varmi acaba
YanıtlaSilMerhaba bende benzer şekilde fakat biraz değişik yapıyorum bamyayı. Şöyle bamyayı çok güzel yıkayıp kuruluyorum,sonra rendelenmiş domatesin içine limon sıkıyorum, bamyaları kesmiyorum ama kararmış ve uzun sapları varsa çok derin olmadan kesiyorum ve domatese karıştırıp poşete koyduktan sonra derin dondurucuda saklıyorum. Eğer hemen pişirmek istiyorsam ya 1 gece buzdolabında bekletiyorum, yada 1-2 saat beklettikten sonra pişiriyorum. Böylelikle hiç uzaması olmuyor ve herkes çok severek yiyor. Pişirme sırasında önce soğanı kavuruyor dondurucudan çıkardığım bamyanın yavaş yavaş çözülmesi için kısık ateşte pişirmeye devam ediyorum. Çok karıştırmıyorum. Birde yarısı kopmuş bamyaları pişirmiyorum onları atıyorum 1 yada 2 tane oluyor. Bunlar yemeği istenmeyen şekilde uzatıyor.
YanıtlaSil