Balık mevsimi başladı..
Sağlıklı oluşundan dolayı mümkün olduğunca yemeye ve çocuklara yedirmeye çalışıyoruz ..
Laf aramızda babamızda bir Karadeniz'li olarak balık konusunda özellikle de,
hamsi tava konusunda tam bir uzmandır..
Fakat büyük oğluma balığı bir türlü sevdiremedik..
Biz sevdiremedik ama okuduğu bir kitaptan etkilenerek levrek almak istediğini ve kendisi temizleyip kendisi pişirirse yiyebileceğini söyledi..
Eee oğlum seneler sonra balık yemek ister de dedikleri yapılmaz mı?
Hemen beraber balıkçıya gittik ve Levrek aldık ve bir tanesini temizletmedik ki
eve gelince kendi balığını kendi elleriyle temizlesin diye...
Dediği gibi yaptı ve balığını kendisi hazırladı..
Malzemeler
3 orta boy levrek
6 orta boy patates
Yeşil ve kırmızı biber
1 domates
1 kuru soğan
Sosu için
2 iri diş sarmısak(ezilmiş)
Yarım çay bardağı zeytinyağ(ayçiçekyağı değil)
1 limonun suyu
Kırmızı pul biber
Tuz
Yapılışı
Balık çabuk pişeceği için ben patatesleri ortakalınlıkta (ne ince ne kalın) halka halka dilimledim ve çok az bir su ile hamamen yumuşamayacak şekilde az tuz ilavesi ile haşladım .
Haşlama suyunu çektiği için besin kaybıda olmadı.. Özellikle aceleniz varsa bu çok işinize yarayacaktır..
Az haşlanmış patateslerimizi balığımızı fırınlayacağımız fırın kabına alalım..
Bu arada sos malzemelerimizi karıştırarak sosumuzu hazırlayalım.
Hazırladığımız bu sostan önce patateslerimizin üzerine biraz gezdirelim sonrasında da balıklarımızın hem içlerine hem de dışlarına bu sostan tamamen sürelim..
Levreklerimizi patateslerimizin üzerine alalım.
Domates ,soğan ve biberlerimizi de dilimleyerek yerleştirelim..
Sos kaldı ise üzerine dökelim..
200 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika kadar önce üzerine alüminyum folya ile kapatarak pişirelim.
Patatesler ve balıklar tamamen yumuşayınca folyoyu kaldıralım balıkların dışları kızarınca servise hazırdır..
***
Bu sıralar balığın yanında da normalde de aşağıda gördüğünüz salata bizde pek seviliyor..
Sadece kullandığım malzemeleri yazıyorum siz isteğinize göre çeşitlendirebilirsiniz..
Lahana Salatası
Beyaz lahana
Kırmızı lahana
yeşil,kırmızı biber
salatalık
yeşil soğan
roka
zeytinyağ, narekşisi
limon ve tuz
*Kullandığınız patates sarı patates(sarı Afyon veya Nevşehir patatesi )olursa çok daha lezzetli olacaktır.
*Salatada da balıkta da zeytinyağ tadı özellikle çok yakışıyor.. Hazırladığımız sos balığa çok yakışıyor..
*Bizim çocuklar bu salata sayesinde lahanayı çok severek yiyorlar.Hem bu şekilde lahanada ki besinleri pişmeden direkt alıyorlar..
*Kitap okumanın bazı alışkanlıkları değiştirmedeki etkisini Furkan'ın Levrek yemeğe başlaması ile tekrar anlamış olduk..
.................................Afiyet Olsun.........................
*Salatada da balıkta da zeytinyağ tadı özellikle çok yakışıyor.. Hazırladığımız sos balığa çok yakışıyor..
*Bizim çocuklar bu salata sayesinde lahanayı çok severek yiyorlar.Hem bu şekilde lahanada ki besinleri pişmeden direkt alıyorlar..
*Kitap okumanın bazı alışkanlıkları değiştirmedeki etkisini Furkan'ın Levrek yemeğe başlaması ile tekrar anlamış olduk..
.................................Afiyet Olsun.........................
Elerine sağlık şekercim balık diye bir besinin varlığını unutmuştum nerdeyse :) çok iyi oldu bu hatırlatma :) ellerine sağlık ayrıca,çok nefis olmuş..Afiyet lsun,salata da yakışmış balığın yanına.sevgiler..
YanıtlaSilbu akşam levrek pişirmiştim sevgiciğim ama bu tarifle değil seninki daha güzel salatan da pek besleyici sağolasın
YanıtlaSilEllerinize saglik ana ogul nefir bir yemek olmus .
YanıtlaSilafiyet seker olsun.
Sevgiler,
Sefa
Ellerinize sağlık...levreği en kısa zamanda alıp yapıcam :)
YanıtlaSilÇok güzel, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık. Hayırlı hafta sonları.
YanıtlaSilSaygılar.
canım en sevdiğim balıktır..beyaz lahana salatasınıda çok severim ama sonra midemin ağrısından ölürüm..eline sağlık canım çok güzel olmuşlar
YanıtlaSilsevgiler
Sevgicigim merhabalar yemekelrin herxzamanki gibi harikalar.
YanıtlaSil