4 Ekim 2010 Pazartesi

Kışlık Karışık Turşu.....



Hepinize hayırlı bir hafta diliyorum dostlar;
 Bu hafta sonu sağolsun bir kaç dost mail ile soruyorlar ,
Bloğu eskisi gibi neden sık güncellemiyorsun diye?
İnanın çok haklısınız ama benim de  bu sıralar bunun için haklı nedenlerim var...
Bu durumdan bende rahatsız oluyorum,
inşallah bu nedenler biraz hafiflesin eski formumuza yeniden kavuşalım..
*** 
Şu sıralar turşu yapmanın, kurmanın  tam da zamanı...
Özellikle de pazar tezgahların da çeşit çeşit turşuluk malzemeler arz-ı endam etmekte...
İşte bende bu tezgahlara kayıtsız kalamadım ve karışık turşuluk malzememi aldım..

Malzemeler
 1 kg minik kornişon salatalık
1 kilo kelek
1 kilo acur
Kırmızı lahana
Beyaz lahana
15 adet fasulye
Yeşil minik biber
2 limon
20 adet nohut
2 baş sarmısak
Karabiber taneleri-defne yaprağı
Kaya tuzu
sirke(üzüm sirkesi)
Toz şeker
Kaynamış soğutulmuş su

Yapılışı
Turşuluk sebzelerimizi iyice yıkayıp temizleyelim.
Turşuyu hazırlarken salatalıkları çatalla iğnelemeli, fasulyenin uçları kırılmalı, böyle yapılırsa, sebzelerin içine turşu suyu girer ve sebzeler diri olur. Malum yumuşak turşu yemek istemeyiz..
Ben turşu için 2.5 lt lik iki ayrı kab kullandım.
  En alta sert olan kelekleri yerleştirdim. Kenarlara acurlar ve taze fasulyeleri dik olarak yerleştirdim...
Bu arada sarımsaklarımızı temizleyelim ,keleklerin üzerine biraz nohut biraz da  sarımsak serpiştirelim .
Üzerlerine kornişon salatalıklarımızı yerleştirelim.
Beyaz ve kırmızı lahanalarımızı 4 parmak genişliğinde parçalayalım .Kavanozumuzun üzerine tamamen kapayacak şekilde bastıra bastıra yerleştirelim..
Ara ara yine sarımsak ve nohut eklemeye devam edelim.
Kavanozun en üstüne uzun fasulyeleri çapraz şekilde yerleştirdim.
Malzemeleri yerleştirirken kenarlara limon dilimleri de yerleştirebiliriz...
En üste sarmısak ,karabiber taneleri ve defne yapraklarını yerleştirerek turşumuzu hazırlamış olduk...
***  
Ayrı bir kapta turşu suyunu hazırlayalım.
Turşu için kullanacağımız su, kaynamış oda sıcaklığında su olmalı.
 İyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekiyor.
Eğer tuz oranını iyi ayarlayamazsak, turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu, ya da az tuzlu olur.
Tuz oranının az olması , turşumuzun çabuk erimesini, bakterilerin üremesine neden olur.
Turşu suyunun tuzunu ayarlamak için şu oranlamayı kullanabiliriz...
 
1 lt suya 2 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
2 lt suya 4 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker


1 lt suya 1 su bardağı sirke
2 lt suya 2 su bardağı sirke
Siz bu oranları kendi turşu miktarı ve kabınıza göre orantılı olarak azaltıp artırabilirsiniz..

Turşunun suyunu hazırlayıp kavanozlarımıza malzemelerimizi tamamen kapatacak şekilde ilave edelim... Ben malzemelerin aşağı itilip suyun altında kalmalarını  sağlamak için kavanoz kapağının altına küçük bir tabak  koydum...
Vee kapağı hava almayacak şekilde sıkıca  kapattım...
 Tezgah üzerinde ya da düz bir zemin üzerinde 2 gün beklettim ki suyu azalırsa ,
üzerine biraz daha su ilave etmek için... 
Daha sonra turşuyu, ekşimesi için 18-20°C sıcaklıkta bir bir buçuk ay kadar bekletmek üzere güneş görmeyen bir yere kaldırdım...
Turşu için küçük notlar
**Turşuyu cam bir kavanozda kurmanız hem sağlık açısından hem de lezzet açısından önemlidir.
**Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterirsek iyi olur.
 Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun dayanma süresi de o kadar artar.
** Turşu için tuzu mutlaka iri kaya tuzunu kullanalım..
**Turşu hazırlanırken eğer su miktarı tam olarak kavanozu doldurmamışsa bir miktar daha su ekleyebiliriz. Su eklerseniz ona oranla tuz ve sirke de eklemeyi  unutmayalım.
**Farklı bir lezzet ve tat vermesi için turşunuza zevkinize ağız tadınıza göre defne yaprağı, karabiber taneleri, kereviz yaprakları ve dereotu ilave edebilirsiniz...
**Bu turşu kışlık hazırlandığı için fasulyeleri haşlamadan ilave ettim..
Normalde fasulye turşusunda fasulyeler haşlanarak kullanılır... 
 
............................Afiyet Olsun............................

12 yorum:

  1. Turşu şahane görünüyor,sağlıkla huzurla tüketirsiniz inşallah....

    YanıtlaSil
  2. oh yok yok için de maşallah. Allah ağız tadıyla yemek nasip etsin.

    ellerine emeklerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Afiyetle yemek nasip etsin Allah insallah,eline saglik canim...

    YanıtlaSil
  4. Harika gorunuyor, Ellerinize saglik.Saglikli mutlu sofralara da tuketirisniz insallah.
    sevgiler,
    Sefa

    YanıtlaSil
  5. selamun aleykum:)
    tursuyla aram hic yoktur.iyikide yok.yoksa canim cekip,malzeme aramaya koyulabilirim:)ellerine saglik ablam.afiyetle yiyin.

    rahmana emanetsiniz.komacan sevgiler

    YanıtlaSil
  6. canım turşuyla hiç aram yok ammaaa annemle kurduk malum diğerleri severler çok:)) çok zevkli yapması ama yemeye gelince ı ıhh:))

    YanıtlaSil
  7. Bakınca agzımı sulandıran yegane sey desem abartmısolmam sanırım..mmm nasıl lezzetlı olurlar sımdı onlar..
    kayınpederım de harıka tursu yapar ama sadece kornıson..ellerınıze saglık

    YanıtlaSil
  8. sevgicim ellerine sağlık turşular harika .
    seni izlemeye alıyorum banada bekliyorum.

    YanıtlaSil
  9. Hayırlı sabahlar Sevgi
    Turşun çok nefis ve renkli görünüyor.Ellerin dert görmesin arkadaşım...

    YanıtlaSil
  10. Turşuyu çok seven bir müptela olarak,harika görünen turşularınız için tebrik ediyorum.Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. hayat slm bende turşu yapmıştım galiba tuzunu az yapmıştım turşuyu kurduktan 4 gün sonra sezaryanle doğum yaptım bir daha da turşuya bakmayı unuttum en son baktığımda hepsi yumuşamıştı yenlmez durumda

    YanıtlaSil
  12. tursumun suyu azalmis ilave su katabilirmiyim acaba uc gun oldu yapali

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...