4 Temmuz 2011 Pazartesi

Kışlık Mis Kokulu Şeftali Marmelatı.......


Uzuuuuun bir aradan sonra yeniden merhaba dostlar,
Havalar ısındı malum, okullarda kapanınca bizim evin karmaşası bir arttı bir arttı sormayın gitsin..
Üç erkek bir de küçük hanım , atom karınca misali koşturup duruyorum .
Lakin pc nin başına oturup da  tarif paylaşmak yada ardı ardına post hazırlamak için ne zaman bulabiliyorum ne de o havaya girebiliyorum..
Eee dolayısı ile tarifler birikti.
 Orhan Veli'nin de dediği gibi beni bu güzel havalar mahvetti...
***
Yaz tatili dolayısı ile ara ara yazmaya devam edeceğim.
Malum havalar ısındı bir süre İstanbuldan uzaklaşmak lazım..
Karadenizin yeşili ve temiz havası bizi bekler...
ara sırada olsa bloğa uğrayın, bir selam verin olur mu? 
Şöyle bir blogun istatistiklerine baktımda sizlerin daha çok kışlık hazırlıklar başlığını çok tıkladığınızı gördüm..
Eee haklısınız tabi yaz mevsiminin eşsiz nimetleri tezgahlarda albenileri ile satışta, almamak kışa hazırlık yapmamak olmaz tabii..  
*
İşte mis gibi kokan şeftaliler de pazar tezgahında beni cezbetti ,kayıtsız kalamadım  ve kışlık marmelatımı hazırladım..
Marmelatımın rengi, kokusu harika oldu kahvaltı sofraları ve pastalar için harika bir lezzet..

Malzemeler

2 kg olgun şeftali
1.5 kg toz şeker

2 adet sıkılmış limon suyu
1 çay kaşığı tereyağı

Yapılışı
Şeftalileri yıkayalım kabuklarını soyalım.
Ortadan ikiye bölelim.Çekirdeklerini çıkaralım.
Doğrayıcıda püre haline getirelim.
Tencereye alalım.Üzerine toz şeker ve tereyağını ekleyelim.
Yüksek ateşte kaynamaya bırakalım. Zaman zaman dibinin tutmaması için karıştıralım. 
15 dakika kadar sonra ocağı orta ısıya getirelim.
Zaman zaman bir tabağa alarak kıvamını kontrol edelim. Koyulaşıp kıvamını alana kadar pişirelim.
Limon suyumuzu da ilave edelim.
Marmelatımız pişerken içine tereyağı ilave ettiğimiz için  fazla köpük oluşmadı.
Oluşan köpükleride kaşık yardımı ile tamamen alalım.
Hemen hemen yarım saat içinde marmelatımız istenilen kıvama gelecektir.
Koyulaşıp istediğimiz kıvama gelince sıcak sıcak kuru ve temiz kavanozlara paylaştıralım.
Ve kavanozlarımızın kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirelim.
Serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edelim.

**Reçel yada marmelat yaparken temel ölçü bir kilo meyveye bir kilo şeker.
Ama bazen meyvenin tatlı yada ekşi olması bu ölçüyü değiştirebiliyor.
Şeker miktarı daha çok  yada az olabiliyor.
Bunun ayarını bire bir tatıp,  şeker ilave ederek  yada azaltarak yapabilirsiniz....

**Pratik bir yöntem ile marmelatın pişip pişmediği anlayabilirsiniz...
Marmelattan bir miktar küçük bir tabağa alın ve soğuması bekleyin.
Tabağı sağa sola yatırdığınızda akmıyorsa marmelatınız olmuş demektir. Aynı işlemi kaşıkla da yapılabilirsiniz. Marmelat parçalar halinde kaşıktan akıyorsa pişmiş demektir.

Herkese iyi tatiller
.......sevgiler..........

12 yorum:

  1. Ben mermelada kayısıdan başladım,şeftaliden de reçel yaptım:)

    Pek güzel olmuş rengi. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlayınSil
  2. emınım nefıs olmustur..ellerıne saglık:)))))))

    YanıtlayınSil
  3. Hoşgeldin,bende bugün seni düşündüm acaba nereler de diye ama sonra 3 çocuklu olmak kolay mı dedim :) Allah yardımcın olsun ama prenses büyüdü düzene girmiştir epey,artık daha sık yazarsın.Marmelat,reçellerle aram yok pek ama eşim için yapmak istiyorum.Görüntüde nefis ayrıca ellerine kollarına sağlık.

    YanıtlayınSil
  4. Ayy nasıl güzelliklerdir bunlar böyle..Şeftalide en sevdiğim meyveler arasındadır.Marmelatını hiç yememiştim.Ellerine sağlık,içim açıldı yaHu!

    YanıtlayınSil
  5. Harika bir görüntü, ellerinize saglik. Recelin kokusu burnuma geldi desem yalan olmaz. mmmhhhhh

    YanıtlayınSil
  6. mm harika görünüyor! ellerine saglık!!

    YanıtlayınSil
  7. Renkleri harika olmuş canım, ellerine sağlık. Afiyetle bitirin inş.Sevgiler..

    YanıtlayınSil
  8. Merhaba Sevgı hanım kışlık sosumu ve menemenimi tam tarifinize göre yaptım soda şişeleriyle harika olduğuna inanıyorum.Bunlara güvenerek şeftali marmelatını da deniyorum şimdi bitmek üzere ama renkleri sizinki gibi olmadı çok koyulaştı Neden??

    YanıtlayınSil
  9. Adsız arkadaşım ,bu şekilde hitap etmek pek hoş olmuyor öncelikle belirteyim...İsminizi notunuzun altına yazarsanız sevinirim..
    Sanırım marmelatın renginden bahsediyorsunuz ,fazla kaynatmış olabilirsiniz yada şeftalileriniz acaba çok mu olgundu ,çok olgunca bilirsiniz renk değişimi oluyor(hafif kararma gibi)diye düşündüm..

    soslarınızı ve marmelatınızı sağlklı günlerde kullanın inşallah...

    YanıtlayınSil
  10. merhaba sevgi hanım dün marmelettan yaptım ilk defa pişirip yiyorum tadını çok beğendim fakat çok katı oldu bu ölçülerle yarım lt lik kavanozda 2 tane çık tı çok az birşeyde kaseye koydum kasedekini çok az su ile açıp yedik kışlık için olanları kaldırdım kışın yerken bunlarıdamı sulandırsak yada sizin bir yönteminiz varmı sevgiler

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Meryem marmelat yaptığım şeftaliler suluydu senin yaptıklarında eğer suluysa katı olmamaları lazımdı.. Kıvamı katı olduysa keşke biraz su ilave edip azıcık daha kaynatsaydın.. Kullanacağın zaman su ilave edip az bişey kaynatabilirsin..

      Sil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...