Bendeniz tam bir salata severim..
Sizde benim gibi salata seviyor ve değişik tatlara açıksanız işte size değişik bir salata..
Hem de denizden...
Deniz kıyılarında yetişen bu bitki, kendinden tuzlu, biraz ekşimsi fakat çok lezzetli. (bu kişiye göre değişkendir tabi)
Deniz kenarında yetiştiği için tam bir iyot deposuymuş.
Bu salatanın yapımı oldukça kolay ama kılçıklarını çıkarma işi biraz el oyalıyor .
Mayıs ayından itibaren semt pazarlarında veya marketlerde bulabilirsiniz...
Bende pazardan almıştım..(Almıştım diyorum bu salatayı hazırlayalı çok oldu ,yayınlamak bu güne kısmetmiş..)
Deniz börülcelerinin pişmemiş halleri altta görüldüğü gibi..
Deniz börülcesi çok ilginç bir ot..
Sebebi ise deniz kenarlarında yetiştiği için tuzu kendi içindedir ve pişirilirken asla tuz ilavesi yapılmaz unutmayın sakın..
Bu börülceleri benim anlatacağım gibi hazırlayabileceğiniz gibi, sarımsaklı yoğurtla da karıştırarak yapabilirsiniz..
Ortak nokta sarımsak ,sarımsaksız lezzeti tamamlanmıyor herhalde..
Unutmadan balık sofralarında iyi gidecektir..
Malzemeler
1 demet deniz börülcesi
1 adet limonun suyu
Zeytinyağı
1-2 diş sarımsak
Yapılışı
Deniz börülcelerini iyice yıkayalım.
Tamamen temizlendiğini düşündüğünüz de kaynayan suda haşlayalım.
Börülceler haşlanıp yumuşayınca kaynar sudan alalım, bir müddet soğuk suya koyalım.( rengini kaybetmemesi ve kendini biraz toparlaması için)
Haşlanan börülceleri altta gördüğünüz gibi dipten tutarak uç kısımlarına doğru sıyıralım.
Böylece yenilecek kısımları kılçık kısımlarından ayrılacaktır..(bu kısım aslında eğlenceli bile gelebilir)
Börülceleri temizleyince ,sarımsakları ezelim, limon suyu ve zeytinyağıyla karıştırarak bir sos hazırlayalım.
Ve bu sos ile börülceleri birleştirelim ve lezzeti tamamlayalım.
Salatamız artık hazırdır, ne kadar kolay değil mi?
Soslanmış börülceleri bu şekilde biraz bekletirseniz daha lezzetli olacaktır.
Sosu döküp bekletmek isterseniz ,limonunu servis edeceğiniz zaman ekleyin derim ; önce eklerseniz börülcelerinizin rengini sarartacaktır.
•Deniz börülcesi tuzlu suda yetiştiği için tuz ihtiva ediyor zaten, o yüzden haşlama suyuna da sosuna da tuz ilave etmiyoruz.
- Börülceler haşlanırken bir çatal ile kontrol edin. Eziliyorsa pişmiş demektir.
•Börülceyi ayıklarken içinde yer alan kılçığımsı kısımdan ayrılması şart, iyice haşladıysanız bu çok kolay olacaktır. Eğer kılçığı sıyırdığınızda kolayca sıyrılmıyorsa biraz daha haşlamanız gerekiyordur..
•Üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyerek de deneyebilirsiniz.
....................Afiyet Olsun..................
nefis görünüyor bende salatanın her türlüsüne bayılırım yaaa ellerinize sağlık afiyet olsun
YanıtlaSilben hepsini alsam diğer arkadaşlar darılırmı acaba ?
YanıtlaSil:)
Izmir deyken bir kac defa denedim ama cok tuzlu geldi bana.
YanıtlaSilAma bu salaat cok istah kabartiyor
Sevgiler
Sefa
canım,
YanıtlaSildeniz börülcesine eşim bayılır :) bursa da pek bulunan birşey değil ne yazık ki, ellerine sağlık, sevgiler...