15 Eylül 2011 Perşembe

Deniz Börülcesi Salatası....

Bendeniz tam bir salata severim..
Sizde benim gibi salata seviyor ve değişik tatlara açıksanız işte size değişik bir salata..
Hem de denizden...
Deniz kıyılarında yetişen bu bitki, kendinden tuzlu, biraz ekşimsi fakat çok lezzetli. (bu kişiye göre değişkendir tabi)
Deniz kenarında yetiştiği için tam bir iyot deposuymuş.
Bu salatanın yapımı oldukça kolay ama kılçıklarını çıkarma işi biraz el oyalıyor .
Mayıs ayından  itibaren semt pazarlarında veya marketlerde bulabilirsiniz...
Bende pazardan almıştım..(Almıştım diyorum bu salatayı hazırlayalı çok oldu ,yayınlamak bu güne kısmetmiş..)
Deniz börülcelerinin pişmemiş halleri altta görüldüğü gibi..

Deniz börülcesi çok ilginç bir ot..
Sebebi ise deniz kenarlarında yetiştiği için tuzu kendi içindedir ve pişirilirken asla tuz ilavesi yapılmaz unutmayın sakın..
Bu börülceleri benim anlatacağım gibi hazırlayabileceğiniz gibi, sarımsaklı yoğurtla da karıştırarak yapabilirsiniz..
Ortak nokta sarımsak ,sarımsaksız lezzeti tamamlanmıyor herhalde..
Unutmadan balık sofralarında iyi gidecektir..

Malzemeler  

1 demet deniz börülcesi
1 adet limonun suyu
Zeytinyağı
1-2 diş sarımsak 

Yapılışı
Deniz börülcelerini iyice yıkayalım.
Tamamen temizlendiğini düşündüğünüz de kaynayan suda haşlayalım.
Börülceler haşlanıp yumuşayınca kaynar sudan alalım, bir müddet soğuk suya koyalım.( rengini kaybetmemesi ve kendini biraz toparlaması için)
Haşlanan börülceleri  altta gördüğünüz gibi dipten tutarak uç kısımlarına doğru sıyıralım.
Böylece yenilecek kısımları kılçık kısımlarından ayrılacaktır..(bu kısım aslında eğlenceli bile gelebilir)
 Börülceleri temizleyince ,sarımsakları ezelim, limon suyu ve zeytinyağıyla karıştırarak bir sos hazırlayalım.
Ve bu sos ile börülceleri birleştirelim ve lezzeti tamamlayalım.
 Salatamız artık hazırdır, ne kadar kolay değil mi?
 Soslanmış börülceleri bu şekilde biraz bekletirseniz daha lezzetli olacaktır.
Sosu döküp bekletmek isterseniz ,limonunu servis edeceğiniz zaman ekleyin derim ; önce eklerseniz börülcelerinizin rengini sarartacaktır.

Tekrar hatırlatalım
•Deniz börülcesi tuzlu suda yetiştiği için tuz ihtiva ediyor zaten, o yüzden haşlama suyuna da sosuna da tuz ilave etmiyoruz.
  • Börülceler haşlanırken bir çatal ile kontrol edin. Eziliyorsa pişmiş demektir.
•Börülceyi ayıklarken içinde yer alan kılçığımsı kısımdan ayrılması şart, iyice haşladıysanız bu çok kolay olacaktır. Eğer kılçığı sıyırdığınızda kolayca sıyrılmıyorsa biraz daha haşlamanız gerekiyordur..

•Üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyerek de deneyebilirsiniz.

....................Afiyet Olsun..................

4 yorum:

  1. nefis görünüyor bende salatanın her türlüsüne bayılırım yaaa ellerinize sağlık afiyet olsun

    YanıtlayınSil
  2. ben hepsini alsam diğer arkadaşlar darılırmı acaba ?
    :)

    YanıtlayınSil
  3. Izmir deyken bir kac defa denedim ama cok tuzlu geldi bana.
    Ama bu salaat cok istah kabartiyor
    Sevgiler
    Sefa

    YanıtlayınSil
  4. canım,
    deniz börülcesine eşim bayılır :) bursa da pek bulunan birşey değil ne yazık ki, ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlayınSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...