1 Aralık 2011 Perşembe

Kurutulmuş Patlıcan ve Domates Kavurması...

Elazığlı komşum sayesinde ilk defa tatmış ve çok sevmiştim bu kurutulmuş sebzeleri..
Evlendim evleneli komşularım genelde Malatyalı oldu ,ya da komşu illerden Elazığ,Sivas gibi..
Komşu olunca ve görüşüncede kültürlerden etkilenmemek elde değil..
İyi de oluyor hani değişik şeyler öğreniyor ya da öğretiyorsunuz..  
*
İşte bu kurutulmuş sebzeleri de Elazığlı komşum Nurgül'de tatmıştım ilk..
Haşlamış ve bol soğanlı yağlı olarak kavurmuştu çokta lezzetli olmuştu hani...
Giresunda da sebze kurutulur (taze fasulye ve değişik otlar gibi) ama patlıcan ve domates kurutulduğunu pek görmedim doğrusu..



Yöresel ürünlerin satıldığı yerlerden alışveriş yapmaktan, değişik neler bulurum diye
girip dolaşmaktan bile çok  zevk alırım..
İşte bu kuru sebze ve değişik bir çok ürünü arkadaşım Yıldız'ın tavsiyesi ile Adıyamandan gelen ürünlerin satıldığı bir  küçük bir marketten aldım..
Bu markette her hafta sonu Adıyamandan kamyonlarla gelen taze ürünler satılıyor..
Buradan alışveriş yapanların çoğu Adıyamanlıydı ,biz hariç tabii..
Tanımadığım bilmediğim bir sürü ürün vardı , orda gördüğüm bayanlara sordum  bu nedir ,ne yaparsınız bunlardan diye..
Bayanlarda sağolsunlar üşenmeyip anlattılar ,tarif bile verdiler..
Bu alışveriş ortamı terapi gibi geldi  bana....
Haşhaş, isot, dağ inciri, minik yeşil mercimek, Nar, Domates kurusu, Normal ve beyaz patlıcan kuruları aldım ve daha neler neler vardı ...

 Malzemeler
Kurutulmuş patlıcan, biber, domates
1 adet kurusoğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
tuz, karabiber
Sıvıyağ

Yapılışı
Kurutulmuş patlıcan ve domatesleri yumuşayana kadar haşlayıp süzelim....
Kuru soğanı ince doğrayıp sıvıyağda pembeleşene kadar kavuralım.
Sarımsakları rendeleyelim ve salçayı da ilave ederek 2-3dakika kavuralım,
 haşlayıp suyunu süzdüğümüz kuruları da ilave edelim.
Baharatlarını da zevkinize göre ekleyelim.
Kısık ateşte ara ara karıştırarak 10 dakika daha kadar kavuralım.
Sıcak sıcak servis tabağına alalım.
İsteğinize bağlı olarak sarımsaklı yoğurtla da servis yapabilirsiniz ki bu şekilde de çok lezzetli oluyor...

*Kuru sebze kavurması kahvaltı sofranızda da çok lezzetli gidebilicek bir alternatif olabilir..

....................Afiyet Olsun.....................

7 yorum:

  1. Elinize sağlık
    çok leziz gözüküyor:)

    YanıtlaSil
  2. bir malatyalı olarak enfes bir lezzettir diyorum

    YanıtlaSil
  3. çok değişikmiş gerçektende ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize saglik. en sevdigim yemeklerden bir tanesidir.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. çok güzel görünüyor canım ellerine sağlık:)
    kültürden kültüre ne güzel geçişler değil mi:D

    YanıtlaSil
  6. evet kesinlikle sarımsaklı yoğurt ile yenmeli ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Bizde yaparız ama soğansız olarak ve bol yoğurtlu yeriz..
    Çok severim çok..
    Nefiss görünüyor canım..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...