Elazığlı komşum sayesinde ilk defa tatmış ve çok sevmiştim bu kurutulmuş sebzeleri..
Evlendim evleneli komşularım genelde Malatyalı oldu ,ya da komşu illerden Elazığ,Sivas gibi..
Komşu olunca ve görüşüncede kültürlerden etkilenmemek elde değil..
İyi de oluyor hani değişik şeyler öğreniyor ya da öğretiyorsunuz..
*
İşte bu kurutulmuş sebzeleri de Elazığlı komşum Nurgül'de tatmıştım ilk..
Haşlamış ve bol soğanlı yağlı olarak kavurmuştu çokta lezzetli olmuştu hani...
Giresunda da sebze kurutulur (taze fasulye ve değişik otlar gibi) ama patlıcan ve domates kurutulduğunu pek görmedim doğrusu..
Yöresel ürünlerin satıldığı yerlerden alışveriş yapmaktan, değişik neler bulurum diye
girip dolaşmaktan bile çok zevk alırım..
İşte bu kuru sebze ve değişik bir çok ürünü arkadaşım Yıldız'ın tavsiyesi ile Adıyamandan gelen ürünlerin satıldığı bir küçük bir marketten aldım..
Bu markette her hafta sonu Adıyamandan kamyonlarla gelen taze ürünler satılıyor..
Buradan alışveriş yapanların çoğu Adıyamanlıydı ,biz hariç tabii..
Tanımadığım bilmediğim bir sürü ürün vardı , orda gördüğüm bayanlara sordum bu nedir ,ne yaparsınız bunlardan diye..
Bayanlarda sağolsunlar üşenmeyip anlattılar ,tarif bile verdiler..
Bu alışveriş ortamı terapi gibi geldi bana....
Haşhaş, isot, dağ inciri, minik yeşil mercimek, Nar, Domates kurusu, Normal ve beyaz patlıcan kuruları aldım ve daha neler neler vardı ...
Malzemeler
Kurutulmuş patlıcan, biber, domates
1 adet kurusoğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
tuz, karabiber
Sıvıyağ
Yapılışı
Kurutulmuş patlıcan ve domatesleri yumuşayana kadar haşlayıp süzelim....
Kuru soğanı ince doğrayıp sıvıyağda pembeleşene kadar kavuralım.
Sarımsakları rendeleyelim ve salçayı da ilave ederek 2-3dakika kavuralım,
haşlayıp suyunu süzdüğümüz kuruları da ilave edelim.
Baharatlarını da zevkinize göre ekleyelim.
Kısık ateşte ara ara karıştırarak 10 dakika daha kadar kavuralım.
Sıcak sıcak servis tabağına alalım.
İsteğinize bağlı olarak sarımsaklı yoğurtla da servis yapabilirsiniz ki bu şekilde de çok lezzetli oluyor...
*Kuru sebze kavurması kahvaltı sofranızda da çok lezzetli gidebilicek bir alternatif olabilir..
....................Afiyet Olsun.....................
Evlendim evleneli komşularım genelde Malatyalı oldu ,ya da komşu illerden Elazığ,Sivas gibi..
Komşu olunca ve görüşüncede kültürlerden etkilenmemek elde değil..
İyi de oluyor hani değişik şeyler öğreniyor ya da öğretiyorsunuz..
*
İşte bu kurutulmuş sebzeleri de Elazığlı komşum Nurgül'de tatmıştım ilk..
Haşlamış ve bol soğanlı yağlı olarak kavurmuştu çokta lezzetli olmuştu hani...
Giresunda da sebze kurutulur (taze fasulye ve değişik otlar gibi) ama patlıcan ve domates kurutulduğunu pek görmedim doğrusu..
Yöresel ürünlerin satıldığı yerlerden alışveriş yapmaktan, değişik neler bulurum diye
girip dolaşmaktan bile çok zevk alırım..
İşte bu kuru sebze ve değişik bir çok ürünü arkadaşım Yıldız'ın tavsiyesi ile Adıyamandan gelen ürünlerin satıldığı bir küçük bir marketten aldım..
Bu markette her hafta sonu Adıyamandan kamyonlarla gelen taze ürünler satılıyor..
Buradan alışveriş yapanların çoğu Adıyamanlıydı ,biz hariç tabii..
Tanımadığım bilmediğim bir sürü ürün vardı , orda gördüğüm bayanlara sordum bu nedir ,ne yaparsınız bunlardan diye..
Bayanlarda sağolsunlar üşenmeyip anlattılar ,tarif bile verdiler..
Bu alışveriş ortamı terapi gibi geldi bana....
Haşhaş, isot, dağ inciri, minik yeşil mercimek, Nar, Domates kurusu, Normal ve beyaz patlıcan kuruları aldım ve daha neler neler vardı ...
Malzemeler
Kurutulmuş patlıcan, biber, domates
1 adet kurusoğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
tuz, karabiber
Sıvıyağ
Yapılışı
Kurutulmuş patlıcan ve domatesleri yumuşayana kadar haşlayıp süzelim....
Kuru soğanı ince doğrayıp sıvıyağda pembeleşene kadar kavuralım.
Sarımsakları rendeleyelim ve salçayı da ilave ederek 2-3dakika kavuralım,
haşlayıp suyunu süzdüğümüz kuruları da ilave edelim.
Baharatlarını da zevkinize göre ekleyelim.
Kısık ateşte ara ara karıştırarak 10 dakika daha kadar kavuralım.
Sıcak sıcak servis tabağına alalım.
İsteğinize bağlı olarak sarımsaklı yoğurtla da servis yapabilirsiniz ki bu şekilde de çok lezzetli oluyor...
*Kuru sebze kavurması kahvaltı sofranızda da çok lezzetli gidebilicek bir alternatif olabilir..
....................Afiyet Olsun.....................
Elinize sağlık
YanıtlaSilçok leziz gözüküyor:)
bir malatyalı olarak enfes bir lezzettir diyorum
YanıtlaSilçok değişikmiş gerçektende ellerine sağlık:)
YanıtlaSilEllerinize saglik. en sevdigim yemeklerden bir tanesidir.
YanıtlaSilSevgiler
çok güzel görünüyor canım ellerine sağlık:)
YanıtlaSilkültürden kültüre ne güzel geçişler değil mi:D
evet kesinlikle sarımsaklı yoğurt ile yenmeli ellerinize sağlık
YanıtlaSilBizde yaparız ama soğansız olarak ve bol yoğurtlu yeriz..
YanıtlaSilÇok severim çok..
Nefiss görünüyor canım..
Sevgiler.