26 Mart 2012 Pazartesi

Portakal Kabuğu Reçeli



Hayırlı haftalar sizlerin olsun inşallah..
Bu gün sizlerle misler gibi kokan ve şahane görünen bir reçelin yapımını paylaşıcam...
Bu reçeli yaparken mutfağınız hatta evinizin her tarafı bu güzel kokuyla dolacak..
Eğer sizde benim gibi hazır reçelleri içeriğinden ve yoğun tatlarından dolayı almaktan kaçınıyor ve portakal gibi mayhoş meyve reçellerinden hoşlanıyorsanız bu reçel tam size göre..
 *
Bu aralar bir arkadaşımızın Antalya'dan getirttiği portakallardan alıyoruz..
Öyle bir iki kilo almıyoruz aldık mı 10 kilo birden alıyoruz..
Portakallar o kadar güzel kokulu ki hemen tüketiliyor bizim meyve özellikle de portakal sever ailemiz tarafından..
Baktım portakalların kabukları mis gibi kokuyor neden değerlendirmeyeyim ki dedim..
O kadar işimin içine bi de portakal kabuğu reçelini sokuverdim..

 

Malzemeler
2 kilo portakal kabuğu (kalın kabuklu olursa daha iyi olur)
2 kilo şeker
1lt su
1 ince kuru tarçın
1 portakalın suyu
1 limonun suyu veya 5-6 adet limon tuzu
iğne iplik

Yapılışı
Portakal kabuklarını iki parmak genişliğinde keselim..
Kabukların üzerinde ki beyaz kısımları altta kolajda gördüğünüz gibi bıçakla çıkaralım.
(Bu kısmı reçelimizi acılaştıracağı için tamamen çıkaralım)
Beyaz kısımlarını çıkardığımız kabuklarımızı 15 dakika kadar sirkeli suda bekletelim ki tamamen temizlensin..
Kabuklarımızı 15 dakika sonunda tekrar yıkayalım..


İşin en uğraştırıcı kısmına geldik..
Temizlemiş olduğumuz kabukları temiz bir iğne ve uzun ve sağlam bir ip sayesinde aşağıda gördüğünüz gibi rulo şeklinde sararak ipe geçirelim ve ipin ucunu sıkıca bağlayalım....
Bu şekilde açılmayacaklar ve şekilleri daha düzgün olacaktır.
Portakal kabuklarımızı derin bir kaba alalım ve üzerlerini geçecek kadar su ilave edelim..
Portakalın acı suyunu çıkabilmesi için 2 saatte bir de bu suyu değiştirelim..
Bu şekilde portakal kabuklarımızı bir gün su içinde bekletelim.. 


Ertesi gün portakal kabuklarımızı bol su ile haşlayalım ve bu suyu da dökelim..
Şeker ve suyu kullanarak şerbetimizi hazırlayalım..
Kaynayan şerbete portakal kabuklarımızı ,tarçını ve portakal suyunu ekleyelim kısık ateşte portakal kabukları şeffaflaşıp reçel kıvamına gelene kadar pişirelim..
Reçelimiz kıvamına yaklaşınca limon suyunu da ilave edelim bir kaç taşım daha kaynatarak ocaktan alalım..
Artık portakal kabuklarının iplerini kesip ipten ayırabiliriz..
İpler kolaylıkla çıkacaktır..
Reçelimizi kavanozlara koyup serin bir yerde muhafaza edebiliriz.

Reçelinizin olup olmadığını anlamak için küçük bir tabağa bir damla damlatın,eğer damla top gibi duruyor veya zor akıyorsa olmuştur..

.........Afiyet Olsun.......

17 yorum:

  1. mıs gıbı kokmusutr emınım...elıne saglık..ben yapamam oyle pof ya:(

    YanıtlaSil
  2. Reçelin muhteşem görünüyor canım. Ellerine emeğine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Kokoss kelebek ,
    Koktu valla hemde misler gibi. Aslında zaman olsa çok eğlenceli yapımı kolye yapar gibi diziyorsun kabukları ipe..

    YanıtlaSil
  4. şok şok ilk defa görüyorum..

    YanıtlaSil
  5. pişerken nasıl da güzel kokmuştur ev.ellerine emeklerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  6. CANIM ETKINLIGIME KATILDIGIN ICIN COK TESEKKUR EDERIM AMA MAIL ADRESINI YAZMAYI UNUTMUSSUN BANA İSTERSEN MAIL AT ISTERSEN BLOGA YORUM OLARAK BIRAK KARAR SENIN CANIM.

    cicibiciseylerr@gmail.com

    YanıtlaSil
  7. Mmmm nefis görünüyor eminim mis gibi de kokmuştur mevsimi tam geçmeden yapmak lazım afiyet olsun canım.

    YanıtlaSil
  8. çok güzel gözüküyor.. ellerinize sağlık.. arkadaki minik fıstıkta çok tatlı çıkmış Allah bağışlasın... bu arada bir şey sorabilir miyim acaba yanlış anlamazsanız.. mama sandalyesini ikeadan mı aldınız memnun musunuz?

    YanıtlaSil
  9. sevgıcım meraba ben fılız.facedenden arkadaşız ..bende nıhayet yorum bırakmayı öğrendım.bundan sonra arada uğrarım...çarşamba gunum var senın portakallı kurabıyenı yapıcam inşş senın gıbı guzel yapabılırım..recelın cok guzel gorunuyor.mevlam agız tadıyle yemek nasıp etsın...FILIZ COŞKUN.....

    YanıtlaSil
  10. essra şok bu lezzet..


    Papatya Prenses çok güzeldi çok...

    cicibişeyler mail adresimi yorum olarak bıraktımbloğuna...

    YanıtlaSil
  11. İkizannesi şu sıralar portakalın son zamanları biran önce yapmak lazım..

    Hayat sokağı dua için amin diyorum,hepimizin çocuklarını bağışlasın Rabbim.. Mama sandalyemiz evet ikeadan .. Memnunmuyum evet diyebilirim çok komplike bişey değil pratik kolay temizleniyor fiyatta abartılı değil e daha ne olsun..

    YanıtlaSil
  12. Filiz seni hatırladım yorum bırakmak zor değil yaa ...
    Her zaman beklerim bundan sonra.. Günün içinde kolay gelsin bu ay bende de gün var düşüncelerdeyim bakalım..

    YanıtlaSil
  13. offf ne güzel gözüküyor...çok yapmak istediğim bir reçel özellikle böyle helezon...ama yoğunlukltan olmadı anca memleketten gelen (muğla)portakallardan kavonoza şekerleme yapabilim...eline sağlık sabrınada bravo tabii afiyetle yiyin sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. blogger annelerden geliyorum takibe aldım.. ben de bloğuma beklerim...

    YanıtlaSil
  15. Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor...Portakallar bitmeden bunu denemeliyim.

    YanıtlaSil
  16. aksam kavanoza koydum harika gozukuyordu sabah bir baktim sekerler oldugu gibi dibe cokmus...sekerin icinde gomulu kalmis gibi portakallar :(((( ne yapabilirim sizce?

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...