Ülkemizde Humus denilince ilk akla Güneydoğu bölgesi ve genellikle de Hatay oluyor..
Aslında humus bir orta doğu mezesidir.
Humusun kelime anlamı ise nohutmuş.
Eşimin Hatay sevdası sayesinde tanıştım bende ,bu değişik lezzetle..
Hatta özellikle Hatay'da tatma fırsatı da bulmuştuk bakınız burası..
Biz o zaman soğuk olanını tatmıştık bol yeşillikler eşliğinde..
Hatayda sadece humus satan lokantalar var ve bu lokantalar genelde hijyen olarak çok sağlam olmasalar da sunulan humusun lezzeti genelde yerinde oluyor..
Geçmiş doğum günüm dolayısı ile de burada sıcak ve de pastırmalı olanın denedik ki bayıldım..
Adeta tek başıma bitirdim desem yeridir..
Ben değişik tatlara açık olduğumdan bu lezzeti çok sevdim ama sevmeyenlerde olabilir tabi..
Örnek bu hafta sonu yemeğinde humusu ilk defa tadan kardeşimin ağzından olumlu yada olumsuz bir laf alamadık mesela.....
*
Davet sofralarınızda değişik lezzetler sunmaktan hoşlanıyorsanız buyrun tarife..
Malzemeler
1,5 su badağı haşlanmış nohut
7 yemek kaşığı tahin
3 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
1 limonun suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı(ayçiçek yağı değil)
1 çay kaşığı pulbiber
Tuz
7-8 dilim çemensiz pastırma
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı
Nohutu önceden ıslatıp tamamen yumuşayana kadar pişirelim..
Pişirdiğimiz nohutların kabuklarını soyalım. (isterseniz soymaya bilirsiniz de ama rondo da iyice parçalamış olmalısınız)
Kabuklarını soyduğumuz nohutları rondo da pürüzsüz kıvamda iyice ezelim.
Üzerine linom suyu,tahin,sarımsak ezmesi,zeytin yağı,kimyon ve tuzunu ekleyerek iyice karıştıralım.
Hazırladığımız bu karışımı serviz tabağımıza yayarak alalım.. ( Ya da güveçlerimize bölüştürelim)
Sonra pastırmalarımızı bir tavada tereyağı eşliğinde bir iki dakika soteleyelim.
Humusumuzun üzerine pastırmaları yağı ile birlikte paylaştıralım..
250 derecede fırında 2-3 dakika kadar humus ısınana kadar tutalım ve sıcak sıcak servis yapabilirsiniz..
*Pastırmanın kokusu hepimizce malum..
Size tavsiyem bu tarif için özellikle çemensiz pastırma kullanmanızdır, sonrasında size koku olarak geri dönüşümü az olsun..
*Kıvam olarak daha homojen bir kıvam isterseniz nohut'un haşlama suyunu bunun için kullanabilirsiniz..
Koyu boza kıvamında olmalıdır ve belirtmeliyim ki humus durdukça koyulaşacaktır..
*Servis sırasında humusun yanında sıcak pide yada kızarmış ekmek sunarsanız güzel olur..
................Afiyet Olsun.............
offf olsada yesek:)
YanıtlaSilben çok severim humusu özellikle pastırmalısını
ben tahinli yapıyorum yanlız
ilk defa tahinsiz yapıldığını senden okudum
tadını veren tahindir diye biliyorum ben
acaba eksik olabilirmi tarifin
yada bu şekildede hazırlanabilirmi
ellerine sağlık.
Malzemeler arasında tahin var amaaaaa görmediniz sanırım..
YanıtlaSilellerıne saglık hafta sonu 1gun hatayda olacagız..onerılerın olursa beklerım yaıznı da okuyorum sımdı..masıl adresıme de yazabılrsın ıstersen tabuıı...kocamann sevgıler
YanıtlaSilKokoss Hatay merkez gezmek için yeterli zaten merkezdekii çarşıyı gezmelisin,künefe yemeden dönmemelisin ,kalesine çıkmalısın ,harbiyeyi görmelisin merkezde arkeoloji müzesi var ilk aklıma gelenler bunlar güzel bir haftasonu inşallah..
SilNe zamandır yapmıyordum canım çekti ilk fırsatta yapayım.Ellerine sağlık,nefis görünüyor.
YanıtlaSilhatay mı.. ? humus mu...? nerdeee? bayılırım. bunu bilmiyordum denemeliyim. sağol tarif için
YanıtlaSilayyy pastirmali olan herseye bayilirm:) beni can evimden vurdun be Sevgi!:)) Ellerine saglik...
YanıtlaSilSıcak ve pastırmalı en sevdiğim hali. Ellerine sağlık canım. Harika görünüyor. Sevgiler...
YanıtlaSilayyy nasıl da canım cekti şimdi ama :) çok güzel görünüyor elinize sağlık. hemen yapmam lazım. :)
YanıtlaSilblogger anneler birbirini izliyor, ben seni izlemeye aldım, bende seni bloguma beklerim
blogunu çok sevdim:)))
YanıtlaSilhediye çekilişinde bana çıkmanada çok sevindim:))
hayırlı günler,sevgiler:))
humusu şimdiye kadar hiç tatmadım tahin ile nohut birleşince nasıl bir tat çıkıyor ortaya çok merak ettim
YanıtlaSilAntakya mutfağında kullanılan bu lezzeti biz ailece çok seviyoruz..
SilTahin, nohut ezmesi,limon ve de yanında kornişon salatalık turşusu harika bir lezzet oluşturuyor.. Burada sıcak sunumunu paylaştım ama soğuk olarak sunumu da ayrıca lezzetli olur..