Yağlama Kayseri mutfağına ait bir lezzet..
Diğer adı ise orjinalinde kullanılan yufka ekmeğinden dolayı şebitli yağlama..
Bugüne kadar herhangi bir Kayseri'linin elinden yemesemde bu lezzeti kendimce pratik olarak denedim ve çok çok beğendim..
*
Pratik olarak hazırladım dememe sebep;
Yağlamanın orjinal tarifinin benim hazırladığım yağlamadan farkı yufkaların lavaş gibi hazırlanıyor olması..
Ben şebit ekmeği yerine evde hazırladığım krepleri kullandım bu haliyle de çok beğendik..
Yemeğin adı yağlama ama öyle yağlı yağlı bişey yok ortada..
Malzemeler
Krep için
3 yumurta
3 su bardağı süt
2 su bardağı un
Tuz
Kıymalı Harç için
400 gr kıyma
1 iri kuru soğan
4 adet yeşil biber
5 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet iri sulu domates ya da benim kullandığım gibi hazır domates sos
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağı su
1 diş sarmısak
Tuz , kimyon,karabiber
Üzeri için
Sarmısaklı yoğurt
Yapılışı
Yağlamamıza kıymalı iç harcımızı hazırlayarak başlayalım..
Aşağı kolajda da gördüğünüz gibi ben tavaya sıvı yağı, kıymayı ,yemeklik doğradığım soğan ve biberin hepsini beraber alarak kavurmaya başladım..
Kavrulma işi hallolunca salçaları ,domates rendemizi yada sosumuzu ilave edelim bir kaç dakika daha kavuralım ve tuzunu ve karabiberini de ilave ederek iç harcımızın biraz ılıması için kenara alalım..
Bu iç harcımız bira suluca olacakki yufkaları yada benim krepleri ıslatabilsin..
Sıra geldi krepleri hazırlamaya..
Krep malzemelerimizi sırayla karıştırma kabımıza alıp mikserleyelim..
Boza kıvamından biraz daha akışkan kıvamda olacak krebimizin kıvamı..(Krebin kıvamını alttaki kolajda da görüyorsunuz)
Çok az yağladığımız teflon tavada birer kepçe ilave edip harcımızı yayarak pişirelim..
Benim büyük tavada pişen 10 adet krebim oldu..
Sıra geldi krepli yağlamamızı oluşturmaya..
Servis tabağına alt ve üst fotoğrafta da gördüğünüz gibi bir adet krebimizi alalım ve üzerine kıymalı harcımızdan sürelim..
Üzerine bir krep daha alalım tekrar harçtan ürelim bu şekilde krep ve iç harcımız bitene kadar üst üste dizelim..
Sonrasında da yağlamamızı bıçakla dilimleyelim..
Servis sırasında sarmısaklı yoğurdu özellikle tavsiye ederim tamamlayıcı lezzet olarak..
Her bir dilimi kıvırıp sarmısaklı yoğurda batırarak özellikle de elle yemeniz önerilir..
Bıçakla keserekte yiyebilirsiniz ama bu şekilde sanki daha bir lezzetli daha bir samimi oluyor ..
Kayseri ağzıyla söylersek Dadından yinmiyor vesselam..
..........Afiyet Olsun.........
bende bir kere şebit mantısı adı altında yemiştim.çok lezzetliydi..krep hali de çok pratik ve güzel görünüyor.ellerine sağlık canım.sevgiler..
YanıtlaSilKayeride Şebit yağlaması deniyormuş zaten yapılan yufkaların adından dolayı..
SilKrep halide pratiği işin ..
ELLERİNE SAĞLIK HARİKA GÖRÜNÜYOR LEZZETİNİ DÜŞÜNEMİYORUM
YanıtlaSilben bunu kesin deneyeceğim çok merak ettim tadını yazıyı okurken ağzım sulandı resmen:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım
Ağız sulandıracak kadar da var ama..
SilAllahım bayılırım ben yağlamaya, ama biz mayalı hamurdan küçük küçük bezeler açıp çeviriyoruz teflonda:) bak aklıma düştü şimdi :)
YanıtlaSilBu yağlamanın pratiği diyicem ama krepte mayalı hamur kadar zaman alıyor..
SilMayalı yufkalı hali daha sonra denenecek inşallah..
çok güzel görünüyor... ben de deneyeceğim...
YanıtlaSilYağlama azminizden dolayı sizi kutluyorum.Bu lezzeti bir Kayserili olarak çok seven ve yapan biri olarak değişikliği alkışlıyorum..Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilHavva bir Kayserilinin yorum yapmasından çekinmedim değil hani..
SilOrjinalinin böyle olmadığını biliyorum aslında ama o an kolayıma bu geldi bu şekilde yaptım baktım lezzetli oldu paylaşayım dedim..
Yorumun için teşekkür ederim
kesin bu gece rüyalarıma girecek öyle nefis görünüyor ki :)
YanıtlaSilellerine sağlık canım, sevgilerimle.
aman allahım harika gözüküyor, ellerinize sağlık.bu arada bloğumuza yapmışsınız. siz 4. etaptasınız galiba.biz 1. etaptayız ama çok sık gideriz sular vadisine
YanıtlaSilElif 4.ve 5 etaplarda oturdum daha önce
Sil1 Etap şu an oturduğum yere daha yakın Vadi fotoğrafını görünce yakınlarda olduğunu sezdim vede memnun oldum..
Başakşehirde oturan blog yazarları buluşması yapılsa katılımcı sayısı hiçte az olmaz herhalde ..
Nefis görünüyor canım afiyet şifa olsun sizlere..hayırlı cumalar diliyorum kandilin mübarek olsun.
YanıtlaSilbayıldım bu tarife en kısa zamanda deniycem ellerinize sağlık.
YanıtlaSil