15 Mayıs 2012 Salı

Yumurtalı Çiriş Otu Kavurması


Mayıs ayı başlarında pazar tezgahlarında arzı endam eden bir ot çeşiti Çiriş..
Genelde Doğu ve Güney doğu illerinde bilinen ve yetişen bir otmuş
ama benim çirişler Adapazarından toplanmış satıcının yalancısıyım..
Çiriş yada kiriş diyenlerde var yöreye göre değişir ismi..
Bir kaç senedir denediğim bir ot çeşiti..
Aslında annem pek meraklıdır değişik değişik ot çeşitlerine bilir ne nedir, yenir mi yenmez mi..
Bende şehir çocuğu işte annemden ve pazar tezgahlarından görüp merak edip öğrendiğim kadarıyla..
*
Geçen sene diğer bazı otlarda olduğu gibi haşla ,suyunu sık, kavur şeklinde yaptım ama pek hoşuma gitmemişti.. Pırasanın yumuşamış hali gibi bişey olmuştu.
Hem haşlamadan dolayı besin değeri kaybıda cabası.
Bu sene haşlamadım direk kavurdum..
Lezzetide besin değeride içinde kaldı..
Malzemeler
Yarım kilo çiriş otu
1 büyük kuru soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
3 adet yumurta
Tuz, karabiber

Yapılışı
Çiriş otunun kök kısımlarında bulunan kahverengi kısımları çıkararak temizleyelim ve yıkayalım..
2 parmak genişliğinde doğrayalım..(Benim parmaklar küçük olduğu için böyle size büyük gelirse ayarlayın kendinize göre)
Çirişleri kavuracağımız tavaya yada tencereye yağlarımızı alalım
kuru soğanı küçük yemeklik doğrayalım ve kavuralım..
Soğanı çok fazla kavurmadan çiriş otlarımızı tuzu ile beraber ilave edelim ve ara ara alt üst ederek pişirelim..
Çiriş otu suyu bol bir ot olduğu için su ilavesi yapmıyoruz.
Kendi suyunu salacak ve tekrar çekecektir..
Çirişlerimiz yumuşayıp suyunu tamamen çekince baharatlarını ilave edelim
ve yumurtalarımızı üzerine kıralım 
*
Üstte çirişlerin pişmiş altta ise pişmemiş temizlenmiş halini görüyorsunuz ..


Bayburt dolaylarında kavurma etli bulgurlu kavurması yapılırmış ki çokta lezzetli olur bence.. (Yazarken bile ağzım sulandı)

Böyle kavrulduktan sonra yumurtayı ilave etmeden börek ve gözleme içinde çok lezzetli olabilir..

Hiç pişirmeden yeşillik olarak domates zeytin peynirin yanında yada salata olarakta tüketebilirsiniz bu şekilde de lezzetli denedim biliyorum..

Bu kadar lezzetli olan çirişin elbette yararları da var..

Birkaç tanesini sayalım mı?
Bahar yorgunluğuna iyi geliyormuş..
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirip içinde yüksek su ihtiva ettiğinden dolayı bağırsakları çalıştırıyormuş..

.............Afiyet Olsun..........

19 yorum:

  1. Ellerine saglik ,sogan gibi görünüyor,hic görmemistim bu otu .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seher şekil olarak soğana benzese de tad ve koku olarak soğanla pek alakası yok..

      Sil
  2. evet ben de geçen gün pazardan aldım bulgurlu yemegini yaptım...eh pek fena değildi... şifa olsun diye yedim :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sulu yemeğini pek tavsiye etmem şifa olarak belki ama sanki lezzeti gidiyor gibi..

      Sil
  3. ellerine sağlık canım bu otu pazarda geçen hafta görmeye başladım.ama ne olduğunu bilmediğim için bayağı incelemiştim.şimdi sendeki tarifi görünce bir deniycem.

    YanıtlaSil
  4. Ben ilk kez duydum bu otu Sevgi. Ama istah acici bir sunum yapmissin yine:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyhan bilmediğimiz ne güzellikler var acaba dünyada ..Rabbim türlü türlü yaratmış zamanı gelince tadıyoruznteker teker..

      Sil
  5. Sevgi hanım,
    elinize sağlık,görüntü mest ediyor,
    çiriş otunu hiç bilmiyorum :(
    ama her eksiklik böyle olsun :)size afiyet olsun,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. bızım buralarda bu ottan yok ama olsa kesın yapardım ellerıne sağlık canım

    YanıtlaSil
  7. sevgicim baya merak ettim bu otu
    görüntü cok güzel ellerine saglik .
    adini ögrenebilirsem sonrasinda bulabilirsem denerim insAllah ;)
    selam ve dua ile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Otun adını yaıda belirttim Çiriş yada kiriş diye satılıyor buralarda bu sıralar pek bol ama bir aya kalmaz biter sanırım.. Sizde inşallah bulabilirsiniz..

      Sil
  8. lezzetli görünüyor, yeni tatlar denemeye bayılırım bende, peki tadı neye benziyor, soğangillerden gibi gözüküyor ama ?? Blogger anneyim canım, takipteyim, beklerim bloguma :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzetli evet özelliklede yumurtalısı kahvaltıda favorim..
      Tadı değişik soğan desem değil pırasa desem değil acı değil bi hoş ot işte..,
      Hoş geldiniz bu arada..

      Sil
  9. bu çiriş otunu ilk defa pazarda görüp aldım şifa niyetine yemek ıstedım faydalarını okuduğumda adet söktürücü özelliği varmış hamile kalmak isteyen bayanlar yedıgı zaman zararı olurmu acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiriş otunun faydalı bir bitki olduğunu biliyorum ama hamilelik için bir risk taşır mı bu konuda bilgim yok..

      Sil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Selamün aleyküm sevgi hanım,
    2 hafta önce bende ilk kez gördüm çiriş otunu. aldım netten de yumurtalı tarifini aldım ve pişirdim inanın harika oldu. bu haftada tekrar aldım yıkayıp temizleyip difrize koydum. bugün de bulgurlu pişirdim çok güzel oldu. ayrıca difrizde de saklanabiliyor.
    Rabbime emanet olun.
    mesude

    YanıtlaSil
  12. Yumurtalısı da bulgurlu kavurması da güzel ve faydalı bir ot.. Çok fazla haşlamadan dondurucuyada konulabilir haklısınız..

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...