30 Ağustos 2012 Perşembe

LUTENİTSA (Kahvaltılık Sos, salça)

 
Kışlık hazırlıklarımıza azıcık açıklık getirelim di mi..
Bir Bulgar sosu olan Lutenitsayı ilk defa geçen sene hazırlamıştım..
Çok lezzetli bir sos olduğunu itiraf etmeliyim..
Göçmen kardeşlerimiz bu sosu büyük kazanlarda kilolarca hazırlayıp
 tüm kış boyu büyük bir lezzetle tüketiyorlarmış..
 İster kahvaltıda ekmek üzerinde ister makarnada sos olarak kullanın.
  Yapımı her ne kadar zahmetli de olsa 1 gününüzü ayırmaya değecek bir lezzet.
 

Lütenitsanın marketlerde hazır yapılmış olanı da satılıyor..
Evde yapılan lütenitsa sadece maliyeti ile değil,(maliyetsizliğimi desem acama) aynı zamanda içeriğinin (katkı maddeleri ,renklendiriciler vs vs)ne olduğunu bildiğinizden dolayı daha sağlıklı olacaktır.. 
 
Malzemeler 
3 kilo domates
   2 kilo etli kırmızı biber
 1 kilo patlıcan
   Yarım kilo havuç


   1,5 çay bardağı sirke1 baş sarmısak
    acı biber(isteğe bağlı)
   2 yemek kaşığı tepeleme tuz
   1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı

 
Yapılışı   
Kırmızı  biberi yıkayalım ve bir kaç yerinden deldiğimiz patlıcanlarla birlikte közleyelim, kabuklarını ve çekirdeklerini temizleyelim; bıçakla doğrayıp bir kenara alalım..
Domateslerin kabuklarını soyalım doğrayalım.
Havuçların kabuklarını kazıyalım rendeleyelim
Hazırladığımız tüm bu sebzeleri pişirmek üzere derin bir tencereye alalım ve orta ateşte sos koyulaşana kadar ara ara karıştırarak kaynatalım..
Bu aşamadan sonra sosu el blendırından geçirelim. 
Tuz, şeker, sirke,zeytinyağ ve rendelediğimiz sarmısağı ilave edip koyulaşana kadar ateşte karıştırmaya devam edelim
Sosumuz suyunu çekip koyu bir kıvam alınca, kaynar kaynar kuru cam kavanozlara paylaştıralım , kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirelim.. 
...
Lutenitsamız hazırdır artık kahvaltıda kızarmış ekmekle yiyebilirsiniz.   
 
*Biber ve patlıcan közleme işini ocağınızın üzerinde yapabileceğiniz gibi daha pratik olması açısından fırınınızın ızgara ayarında da yapabilirsiniz..
En güzeli ve lezzetli olanı odun ateşinde közlenmiş olanıdır oysa..
*Kavanozlarınızı ters şekilde 6-7 saat üzerine bir örtü örter bekletirseniz daha iyi olur
*Kavanozları güneş görmeyenserin bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Kullanmaya başladığınızda ise buzdolabında saklayın benden size tavsiye.
Kullanım kolaylığı aşısından bu sosu 500grlık yada 250 grlık kavanozlara koyarsanız
daha kullanışlı olacaktır..
 
.................Afiyet Olsun....................

42 yorum:

  1. Annemler de salı gunü hallettiler lutenitsa işini. Ben çok severim. Ve yazdığın gibi bizimkiler 12 kilo domates 6 kilo biber ve patlicandan yaparlar. Ki bu bile bütün kışa yetmez. En sevdiğim kullanım alanı da makarna uzerine. Hiiiimmm nefisss. Ellerine saglık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Alev Hanım annenizinde ellerine sağlık..

      Sil
    2. Bir sey soracagim sevgi hanim su kavanoz islemi bazi recel veya baska bir malzeme kimi zaman sicaken doldurun kimi zaman ise soguk doldurun deniliyo sade kapaklari kaynatmamizi soyleniyor kapak sicak kaynatip kapatmamizi hangisi nelere uygun olur detayli bilginize muracat

      Sil
    3. Eğer hazırladığınız reçel sos her neyse hemen kullanırım (bir kaç gün içinde) diyorsanız kavanoza soğuttuktan sonra koyup buz dolabında muhafaza edebilir bir kaç gün içinde de tüketebilirsiniz.
      Yok ben kışlık saklayayım uzun süre zarfında tüketirim derseniz de yaptığınız şeyi kavanoza kaynarken doldurup kapakları sıkıca kapatmalı ve kavanozu ters çevirmelisiniz. Soğuyunca da kapaklar açılmayacak şekilde sıkıca kapanmış mı kontrol edin.
      Bu şekilde uzun süre hazırladığınız şeyi bozulmadan muhafaza edebilirsiniz..
      Umarım cevap yeterince açıklayıcı olmuştur..

      Sil
  2. normal olanı yapıyordum ama bu ne yedim ne de duydum ablacım görüntü muhteşem deneme şart oldu ama belendırım yok acaba çekmesek yada süzsek olur mu yada annem gelince ondan alır yaparım iszde afiyetle yiyin ablacım elerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mavicim blendırla daha homojen bir kıvamda oluyor;
      olmazsa domatesin kabuklarını soyar diğerlerini de çok minik doğrarsın olur niye olmazsın..

      Sil
  3. inşallah en kısa zamanda yapmayı düşünüyorum

    YanıtlaSil
  4. afiyetle ye canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık.Bu tadı bende biliyorum.Kızarmış ekmekle harika oluyor.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize saglik denemek isterim tabi unutmazsam böyle soslari cok seviyoyorum

    YanıtlaSil
  7. bu maden suyu şişelerini nasıl kapatıyorsunuz varsa makinesini nereden temin edebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şişeleri kapatma şeklini ilgili postta kısaca anlatmıştım.
      Ben şişe kapatma aletini Manisadan getirtmiştim ama internet üzerinden bir çok adreste de satıldığını gördüm..

      Sil
  8. en kısa zamanda deniyeceğim BURSA YENİŞEHİR deyken yapmıştım benim yaptığım acuka benziyor ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. 26 kişi var şuan ablam :))
    ve anlatınca bugün halam aradı ankaradan soruyor az öncede komşum sordu o güzel ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. bu sosu yaptım çok beğendim tarif için çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  11. çok uzun zaman dır bu tarifi arıyordum görünce çok sevindim elinize sağlık:)
    süreyya bahtiyar

    YanıtlaSil
  12. çok sevdiğim ama hiç yapmadığım bi tarif bu en kısa zamanda deneyecem bende inş. bu tarifteki ölçülerle kaç kavanoz çıkıyor aşağı-yukarı acaba?sayfanızı yeni keşfettim çıkamıyorum bi türlü gerçekten çok güzel ellerinize emeğinize sağlık....sevil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevil hanım hoşgeldiniz, ne güzel işte çıkmayın hep takipte kalın..
      Bu ölçülerle 4 adet yarım kiloluk kavanoz doldurdum..
      Benim lütenitsalarımın kıvamı susuza yakındı suyunu iyice çekti yani..

      Sil
  13. Luteniska :) bunu muhakkak, insaALLAH yapacagim..harikasin canim ya..ahh benim cocuklugumda ekmegime katigimi buldum....gocmenlik var bende de ne kadar uzun yillar oldu yemeyeli :(sayfandan ayrilamiyorum bircok tarifini siraladim ins..yapilacaklar tekrar ellerin dert gormesin canim :)

    YanıtlaSil
  14. Lutenitsa..O nasıl güzel bir lezzettir öyle Sevgi Hanımcım:))Bende yaptım sizin tarifinizle..Sonuç muhteşem oldu:))Makarnaya da ete de yakışıyor , kahvaltıda da ekmeğe de sürüp yiyebiliyor insan..Bayıldım , bayıldık:))Çok teşekkür ederim..Bende uygun bir zamanda paylaşacağım resimlerimi..Sevgiler :))

    YanıtlaSil
  15. merhaba,
    kışlık ürünlerinizi nasıl sakladığınızdan girdim bu sosun tarifinde buldum kendimi:) benim tek sorum sosda sarımsak şartmı...işe giderken ekmeğime şöyle güzelce koyup yemek istiyorumda...malum sarımsak olunca haftasonuna kalıoo hatta bazen kalamıoyr bile...lütfen sarımsaksızda olur deyin..çok heveslendim çünkü yapmaya:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Candpdr sosta sarmısak şart değil o lezzeti arttırmak içindi.. İstemiyorsanız koymaya bilirsiniz ama lezzeti biraz yavan olur belirteyim.. Size önerim bir kaç tanesini sarmısaklı yapmanızdır..

      Sil
  16. selam ve sevgiler,bu tarife ceviz içi eklesem sorun olur mu dersiniz sevgi hanım?

    YanıtlaSil
  17. Çok ufaltmadan olabilir aslında..

    YanıtlaSil
  18. slm sevgi hanım tariflerinizden esinlenmemek mümkün deil ne yapsanız yapmaya calısıyorum bu siteye grdıgımden berı hergun bı bakıp cıkıyorum allah razı olsun kıslık ve mutfaktakı yardımcım SEVGİDEN ESİNTİER.COM herkese tavsıye edıyorum arkadaslarmda bayılıyo size hayranız sevgiler canım...:*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feride Hanım blog hakkındaki düşünceleriniz için teşekkür ederim.. Sevgiden esintiler sadece kışlıklarınız için değil tüm mutfağınız için yardımcınız olsun inşallah.. inşallah..Arkadaşlarınıza önerdiğiniz için ayrıca teşekkür ederim..
      Bu arada kışlık hazırlıklar hediye çekilişimize katılmayı düşünmez misiniz belki de size çıkar belli mi olur?

      Sil
  19. bu arada ismim feride topuz. google hesabıyla gonderdım esımın ısmı gttı k.bakmayın hoscakalın..:)

    YanıtlaSil
  20. MRB BENDE SİTENİZİ TESADÜFEN BULDUM BENİM TANIDIĞIM GÖÇMEN BİR ABLAM VARDI ODA YAPIYOR YEMEDE YANINDA YAT RESMEN AMA O DOMATES YERİNE SALÇA KOYUYOR VE ZEYTİNYAĞINI ENSON EKLEYİP NERDEYSE 1 LT ZEYTİNYAĞI KULLANIYOR ŞEKER VE SARIMSAK KULLANMIYORDU AMA BÖYLEDE GÜZEL OLUR HERHALDE ELLERİNİZE SAĞLIK EN KISA SÜREDE DENEYECEĞİM İNŞ.

    YanıtlaSil
  21. sizin sitenize bakarak bende bu sene lutenitsa yaptım.sizin tarifinizdeki ölçüleri birebir kullandım.tadına baktığımda güzel olmuştu.ilk kez yaptım yani.bakalım kışın makarnalarda falan güzel olursa eger her sene yaparım.sizinde elinize sağlık

    YanıtlaSil
  22. ben elif
    sevgi hanım sitenizi fasülye saklama yöntemlerini ararken buldum. benim gibi acemi henüz 1 yıllık ev hanımları için çok aydınlatıcı bir siteniz var. bu sosu da ilk kez duydum ama ben bu kavanoz işinden çok korkuyorum. malum hava alma tehlikesi olabiliyor bozulma vesaire. bu karışımı soğuduktan sonra kaplara koyup buzlukta da saklaya bilir miyiz. bu konuda da beni bilgilendirirseniz sevinirim. SEVGİler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Elif o halde hoşgeldin bloğuma..
      Bir zamanlar bende senin gibiydim ama bazı koşullara dikkat edersen sorun çıkmadan konservelerini yapabilirsin..
      Bozulan hava alan konserve zaten işaret veriyor bunları bilirsen sorun olmaz..
      Hazırlıkları anlatırken genellikle detaylı anlatmaya çalışıyorum okursan inceliklerini öğrenebilirsin..
      Bu sosu buzluktada saklayabileceğini düşünüyorum..Ama küçük porsiyonlar şeklinde saklarsan kullanırken ve çözdürürken kolaylık olur..

      Sil
  23. sevgi hanım ne zamandr gremedım hamıleyım son aydayım bıraz zorlanır oldum cvp yazamadım... bu arada lutenitsa sosunu yaptım harıka oldu esım bayıldı ozellıkle herseye kullanabılıyorum arkadaslarda yapıyolar onlarda begendı sıze cok tsk ederm allah razı olsun yardımlarnızdan dolayı. dedgınız gbı kıslık deıl sadece her konuda yardımcımsın canım benım...:*

    YanıtlaSil
  24. Bende taze mevsiminde buldugum gördüğüm herşeyi dayanamayıp alıyorum.Eeee haliylede abartmıyorum 10 gündür mutfaktan çıkamadım.Yok yok şükür derin dondurucumda.Lezzetli bir sos ararken bu sayfayı gördüm,malzemeler hazır ama hiiçççç halim kalmadı :D 16 aylık bir oglum ve karnımdada minişim var.Yinede azimliyim bu önümdeki iki gün mutlaka yapacağım.umarım çok lezzetli olur.

    YanıtlaSil
  25. çok güzel bir tarif ellerinize sağlık ben patlican ve biberleri blendırlamadım minik mink doğrdım.sanki renk daha güzel oluyor teşekkürler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malzemelerin robottan geçirilmesindeki amaç sürülebilir bir kıvam elde edebilmek içindi.. Ama sizin yaptığınız gibi de çok hoş oluyor tabii renkler birbirine karışmamış oluyor..

      Sil
  26. Evet benim yaptığım bıçakla değilde çatalla ekmeğin üzerine koyuyoruz ama bu tarifi ilk kez yaptım müthiş iştah açıyor sonuç kötü olacak gibi ****kilolar****

    YanıtlaSil
  27. ben yaptım 3 kaşığa yakın tuz atmışım tuzlu oldu ama çoktan kavanozlara koydum bunu önleyebilceğim bşey var mı?

    YanıtlaSil
  28. tarifinizi ramazan ayında görmüştüm ve allah nasip ederse yapacam demiştim bugün babama bütün mazemelerini aldırdım doğraması biraz zaman aldı ama bitirdim şuanda tüpte suyunu çekmek üzere tarifiniz için teşekkürler elinize emeginize sağlık darısı diğer tariflerin başına... zübeyde

    YanıtlaSil
  29. ben de bulgaristan göçmeni olarak çok severim ama tarifi kimden aldıysanız biraz eksik nacizane lütenitsada sirke ve sarımsak olmaz onun yerine soğan ve karabiber vardır ayrıca biber oranı domatesten daha fazladır ve robottan geçirmek yerine malzemeler biber patlıcan közlenip,havuçlar haşlanıp.domates ve soğan çiğ olarak et makinasından çekilerek yapılır,sizin yaptığınızda mutlaka güzel olmuştur ama bide dediğim gibi deneyin.pişman olmazsınız.

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...