28 Ağustos 2012 Salı

Kışlık Hazırlıklar 1. Bölüm

 
Kışlık Hazırlıklar başlığı altında hazırladığım bu post belirtmeliyim ki fazlaca fotoğraf içeren uzun bir yazı oldu...
Bu sene ben herhalde hayatımın en bereketli yılını geçiriyorum..
Bendeki gayreti sormayın gitsin..
Sağlıklı ve katkısız hazırlanmış bu tarz yiyecek ve içeceklerin çocuklarımızın sağlığı için ekstra güzel olduğunu düşünüyorum.. 
Hem çok yoruluyorum diye şikayet ediyorum hem de pazara çarşıya gidince taze taze ürünleri görünce almadan duramıyorum..
Eşimde tatil dolayısı ile evde olunca, onunda sonsuz yardımları ile habire hazırlıyoruz ;
Rabbim sağlıkla ağız tadı ile tüketmeyi nasip etsin inşallah..
Günümüzde  çokta önem verilmeyen ,hatta bu tarz hazırlıklara üşenen yeni gençliğin aksine taze ve de doğal ürünleri görünce kaçırmak istemeyen bendeniz bir takım hazırlıklarda bulundum sizinle de paylaşmak istedim..
Bir kısmını daha önce paylaşmıştım ,paylaşmamış olduklarım daha sonra paylaşılacaktır..
 
Tarhana  
 
 Tarhana içinde bir çok değişik besin maddesini bir arada bulundurduğu için çok sağlıklı .
Özellikle çocuklar için çok faydalı .
Ben iki senedir annemle beraber hazırlıyorum..
Bu sene evdeki minik kızımı da düşünerek baharatını biraz azaltarak hazırladım..
Tarifi için buraya tıklayabilirsiniz..
 
Erişte,Çorbalık Hamur ve Üçgen Hamur


Erişte yapımını da burada daha önce paylaşmıştım.
Çorbalık hamur keza yine paylaşılmıştı ,bizim çocukların favori çorbasıdır.
Soğuk kış günlerinde yoğurt ve sarmısaklı olarak enfes olur..
Üçgen hamur ise  Namı diğer tatar mantısı annemler pırpır da diyorlar haşlayıp sarmısaklı yoğurt ilavesi ile mantı lezzetinde olur..
 
Kızılcık Kompostosu(suyu)

 
Kızılcığı her sene görümcemin bahçesinden toplarız..
Bu sene de yoğun sıcağa rağmen yine topladık ve bir günümüzü de bu kompostolar için ayırdık.. 
Kızılcığın yararları malum değerlendirmek lazım..
Kışın yemekte sunulması da ayrı bir güzel oluyor,içenler çok beğeniyor..
 
Erik kompostosu(suyu) 

Erikler yine aynı bahçenin mahsulü..
Komposto içmek isteyen bize buyurabilir; hızımızı alamadık yine hazırlamaya devam ettik..
 
Erik Pestili


Erik suyunu süzünce geri kalan posayı pestil olarak değerlendirdim ,
değişik bir tecrübe oldu benim için..
Tarifi için Cahide'yi ziyaret edebilirsiniz..
 
İncir reçeli

Bahçeden inciri fazla toplayınca bozulma riskine karşı ,
 mecburiyetten reçele dönüşüverdiler..
Çok da reçel sevmeyen ben evdekilerin kilo sorunlarını da düşünerek belkide hediye ederim diye düşünüyorum.. 
 
Kokulu siyah üzüm suyu

Kokulu üzüm karadenize özgü bir üzümdür..
İtiraf ediyorum ki bir Karadenizli olarak bu bilgiyi birkaç sene önce öğrendim..
Ve hemen burada ki pepeçuradan yapmıştım..
Bu üzümlerin çok değişik bir aramosı var yerken resmen insanı mest ediyor..
Kokulu kokulu komposto suyum oldu bu şekilde.
 
Kırmızı biber salçası 
 
 Dedim ya hem çok yoruluyorum hemde pazarda taze taze sebzeleri görünce dayanamıyorum..
İşte bu kırmızı biber salçası da öyle bir pazar gezisi sonrası ,öğle sonramı işgal ederek hazırlandı..
Amaaaa herşey hazırlanıp işlem bitince
bu kıpkırmızı görüntü ve de salçanın lezzeti değer dedirtti.. 

Menemen

Üstte gördükleriniz geçen sene hazırladığım menemenlerdir..
Altta ise domatesleri küp küp doğrayıp hazırladığım menemenlikleri görüyorsunuz..
 
 
.Domatesler tamamen ilaçsız, doğal ve bahçeden yine..
Bu tarz bir menemenlik için doğranmış taze biberlerde dondurucu da yerini aldı onu da ilerki günlerde paylaşacağım inşallah..
 
Yağlı biber turşusu
 
 Yağlı biber turşusu alışılagelmiş turşuların dışında değişik ama çok lezzetli bir turşu..
İçinde bir hayli şeker ilavesi var..
Şekerli turşuda olurmuymuş demeyin oluyor işte,denedim gördüm..
Ben ilk defa bu sene yaptım .
Turşumun sarı rengi çok güzel değil mi?
Özellikle et yemekleri yanında önerilen bir turşu imiş..
Tarifi gelecek..
 
Soda şişelerinde domates sosu
 
 Bloğumun en ilgi gören paylaşımı dersem yalan olmaz sanırım..
Hazırlama aşaması biraz oyalayıcı olmasına rağmen ,benimde her sene üşenmeden hazırladığım domates sosu..
Hazırlaması oyalayıcı ama kullanırken çok çok pratiktir
 bende bu yüzden bu zahmete katlanıyorum aslında..
 
Lahana ve biber Turşusu 

Karışık Turşu( Taze fasulye,acur,pazı sapı ve salatalık)  
 
Yukarıda Şebinkarahisarda annem için hazırladığım turşu görülüyor..
 
 
 Yazın bir kısmını Şebinkarahisarda geçirdik..
Memlekete gidince bütün doğal ürünlerden alasım geliyor..
İşte bu çilekler de yayla mahsulü kokusu tadı enfes çileklerdi..
Bu çileklerden tadınca
bunlar çilekse bizim İstanbulda yediklerimiz ne diye düşünmeden edemedim doğrusu..
Reçel yaparak değerlendirdik..
Tarifi burada..
 
Lutenitsa
 
 Lutenitsa Balkan mutfağına ait bir lezzet
İçinde başlıca domates ,kırmızı biber ,közlenmiş patlıcan,sarımsak var..
Ve sıvı yağ baharat ilaveleri.
Ekmek üzerine sürülerek yenilebilen
 kahvaltıda da öğle yemeğinde de yenilebilecek lezzetli bir aperatif..
Tarif yine gelecek..
 
Üzüm Yaprağı Salamurası
 
 Yaprak salamurasının tarifini daha önce paylaşmıştım..
Tarif  burada 
 
Vişne Reçeli
 
 Vişneler yine memleketten ve köylü pazarından alınma..
Kuzine soba üzerinde pişirerek yaptık..
Eşim bu sene çocukluğuna dönmek istedi ve annemin evinin garajına sırf bunun için
kuzine soba aldı ve kurdu..
Bu soba ile kompostolar,ekmekler değişik yemekler pişirdi..
Çocuklar içinde değişiklik oldu..
Bazen soba için odun ve kozalak toplamaya gittiler.
Bazen de sobayı kendileri yaktılar.
Şehirde yetişen çocuklar için eşsiz deneyimler bunlar..
 
Domatesli acı biberli turşu
 
 Bu turşu genelde şarküterilerde satılır..
Eşim çok seviyordu ..
Bir kaç senedir evde de yapıyorum..
Tarif gelecek..
 
Elma Kurusu
 
 Yazın Espiyeye de gittik.
Eşimin çocukluğunun geçtiği şirin Karadeniz ilçesi..
İşte üstte gördüğünüz elmalar oradan ..
topladığımız elmaların hepsini tüketemeyince kurutmak aklımıza geldi..
Doğrusu bu haliyle çokta iyi oldu.    
 
Erik Kurusu
 
 Elmanın yanında erikte kuruttuk..
Erikler mürdüm eriğiydi..
Erik kuruları ekşimsi tadından dolayı bendeniz tarafından daha bir sevildi..
Kurutma işlemi için İstanbul havası ne kadar nemli ise 
Şebinkarahisar'ın havası o kadar nemsiz ve kuru..
Kurumaya bıraktığın sebze ve meyveler iki gün içinde kuruyor..
Bizde bu havayı değerlendirmiş olduk..
 
Kabak Kurusu
 
Kabak kurutarak kurutma işlemini bitirmiş olduk..
Yazın kurut, kışın haşla sarmsaklı yoğurtla yoğurt ilavesi ile servis yap hepiciği bu kadar..
 
Bunların dışında nane ve fesleğen de kuruttuk..
Özellikle nane benim çok tükettiğim bir baharat..
Bu yüzden de içinde ne olduğunu bilerek kullanmak için kurutmak güzel şey..  
 
Ben başlıca kışlık hazırlıklardan bahsettim..
Sizlerin de değişik hazırlıklarınız varsa paylaşırsanız sevinirim
 böylece birbirimizi bu hazırlıklardan haberdar etmiş oluruz.. .. 
 
Birkaç gün sonra da Dondurucuya Neler Nasıl Konulur ?diye bir post hazırlayacağım yine kendi hazırlıklarım doğrultusunda  ..
 
 
Takipte kalınız vesselam..   

30 yorum:

  1. üf ya..maşallah valla..Çok özendim..:)
    çlıştığımız için herşeyi hazır alıyoruz..hiç memnun değilim bu durumdan..bloğunuzu çok seviyorum..hoşçakalın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Deryaa
      Keşke zaman ayırabilsen sende
      Artık insan hazır gıda da neye ne kadar güveneceğini şaşırdı her gün yeni bir dalavere açıklanıyor..
      Bence azıcıkta olsa zaman ayırmalı..

      Sil
    2. SEVGİ HANIM SİTENİZİ ÇOK BEĞENDİMM..ÖZELLİKLE ŞEBİNKARAHİSARLI OLDUĞUNUZU OKUYUNCA ÇOK SEVİNDİ..ŞEBİNKARAHİSAR BENİM İÇİN YERİ ÇOK AYRI.ORALI DEĞİLİM AMA 2.MEMLEKETİM GİBİ YAKLASIK 4 YILIM ORDA GEÇTİ..SEVGİLER SELAMLAR...

      Sil
    3. Desenize yarı hemşeriyiz.. Hoşgeldiniz bloğuma; her zaman beklerim..

      Sil
  2. Hepsi çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Lutenitsa'yı bulgaristan göçmeni bir arkadaşımın annesi yapardı. Nefis lezzetliydi. Turşular, reçeller, konserveler de çok güzel. Tarhana hele, onsuz bir kış düşünemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet bende bulgar göçmenlerinin daha çok yaptığını duymuştum..
      Çokta lezzetli....

      Sil
  3. Maşallah neler neler hazırlamışsın ellerine sağlık kışın afiyetle sağlıkla tüketin ....
    Bu kadar havanozu mutfağa nasıl stokladın :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldız bu kadar kavanoz mutfağıma sığmaz tabi mutfakta saklamam sıcaklıktan dolayı doğruda olmaz kilere çıkarıyorum sığabildiği kadar artık..

      Sil
  4. WAAAAAWWWW BEN BUKADAR BECERIKLI OLAMAM GALIBA :) ELLERINE SAGLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Susuz yaz; Teşekkür ederim bu hazırlıklar çok beceri gerektirmiiyor aslında ama zaman ayırmak şart...

      Sil
  5. MAŞALLAHHH:)))
    AĞIZ TADI İLE YENİLSİN İÇİLSİN CANIM:)
    HAMARATLIK BU OLSA GEREKK;)
    EMEKLERİNE SAĞLIK..
    SEVGİLERR TATLIM..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah Ayşenur seninde biliyoruzsevgiler benden..

      Sil
  6. Ellerinize sağlık,Allah bunları sağlıkla yemeyi nasip eder inşallah,bende kendimce birşeyler hazırladım kavanozlara ama kışa kadar bozulmadan nasıl saklayabilirim,bana fikir verirseniz çok sevinirim...

    Semra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız izleyicim sorduğunuz soruyu hangisi için soruyorsunuz

      Sil
    2. Adınızı sona yazmışsınız Semra hanım sonunda gördüm kuusura bakmayın..

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Tek kelime ile Bravo! Hakikaten cok verimli olmussunuz. Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  9. Kavanozlara koyduğumuz domates sosları,reçeller, vb. Ben bunları kışın balkondaki dolabımda depolamayı düşünüyorum,Ankara'da yaşıyorum kışın balkonda donma ihtimali var,evde kombinin ısısı ile bozulabilir,nerede depolayabilirim,biraz fazla yaptım bende bu sene bana yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konserve kavanozların serin ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilmeleri gerekiyor.
      Eğer balkonunuz donduracak kadar soğuk oluyorsa uygun olmaz sanırım.. Evinizin serin olan herhangi bir yerinde de saklayabilirsiniz.

      Sil
  10. süppersin canım:))))saglıkla yiyiniz mutlumutlu:)))))

    YanıtlaSil
  11. Sevgi abla dokturmussun yine masallah :) bu kadar seyi nasil bitireceksiniz, merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili yeni gelin ev ahalimizin iştah konusunda maşallahları vardır ,eş dost yemeğe çaya gelen misafirlerimiz sağ olsun.

      Sil
  12. SEVGI HANIMCIM SEN NE YAPTIN YA BEN SANA NASIL YETISECEGIM OTEKILERI ZAMAN BULUP ANCA YAPMAYA CALISIYORUM ZATEN SIMDI BANA ELMA ERIK KURUTTURACAKSIN. AMA SAGOL CANIM SENIN SAYENDE BU YAZ OGLUSUM HAZIR MEYVA SUYU ICMEDI NE BULDUYSAK SUYUNU EVDE YAPTIK SAYENDE KISINDA RAHAT EDICEZ ISALLAH...BU HAZIRLADIKLARIM BANA PAZARIN YOLUNU UNUTTURACAK.SANA COK TESEKKUR EDERIM...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel işte doğal ve katkısız içinde ne olduğunu bile bile beslenme..

      Sil
  13. Sevgi Hanım Merhaba,
    Bloğunuzu yeni keşfettim. İstanbul'dan Fethiye'ye taşındık eşim ve kedilerimle. Aslında çok yeni değil üç sene önce. Her sene bir şeyleri kendim yapıyordum, geçen üç sene bahçemdeki turunçlardan reçel, kabuklarının rendesinden fondan çikolata ve içindende iç reçeli yapıyordum kışın, ayrıca zeytin yaptım iki sene. Yazları birşey yapmadığımı gördüm ve bu sene kemik erimem olduğu için doktor ilaç verdi fakat bir arkadaşım annesinede aynı ilacın verildiğini ve çok ağır yan etkileri olduğunu, ilaç yerine; hergün bir tas yoğurt, içine tazenane ve kırmızı pul biber koyup yersen çok iyi sonuç alırsın dedi. Ben de herşey doğal olsun istediğim için; naneyi komşum kendi bol miktarda bahçesinde yetiştiriyor ondan aldım, kırmız biberleride tatlı kırmızı biber bulamadığım için kendim yapmaya karar verdim ve köy pazarından tanıdığım nasıl yetiştirdiğini bildiğim bir teyzenin biberlerinden alıp terasımda kuruttum ve blenderden geçirip biraz zeytinyağı, biraz tuz koyarak kavanozladım şimdi tüketiyorum ama devam ediyorum üretmeye, tüm kkış gerek.Bu arada evde üretmeye iyice merak sardım ve bu arada internette araştırırken sizi bloğunuzu buldum. Gerçekten çok harika şeyler yapıyorsunuz elinize sağlık.
    Ben şimdi közlenmiş kırmızı biber yapıyorum bol miktarda, bir de domatez aldım tarla mis gibi kokuyor. Onlarıda kışa püre, sos yapmak ve kurutmak istiyorum. Sosun tarifini sizden alacağım :)Yanlız yemeklere koymak için çiğ olarak da küçük doğrayıp birşey yapıyorlar ve dolaba koymadan saklıyorlar birşey olmuyor, bu konuda bilginiz veya önerileriniz var mı?
    Çok uzun yazdım okumanız bile mucize olacak. Becerilerinizi kutluyorve daha çok enerji diliyorum sizin için...Sevgiler
    Madly Nilgün

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Madly Nilgün Hanım;
      Bloğuma hoşgeşmişsiniz ne güzel şeyler yapmışsınız siz böyle maşallah..
      Ayrıca kemik erimesi ilacınıza da bayıldım bende verdiğiniz tarifi bir kenara not ettim bu arada; bilmediklerimizide öğreniyoruz bu şekilde..
      Bu arada evde birşeyler hazırlamanın verdiği keyif çok başka bir başlayınca devamı geliyor yaptıkça yapası geliyor insanın..

      Domates konusuna gelince sorunuzu inşallah yanlış anlamamışımdır..
      Çiğ domatesle ilgili bir post yayınlayacağım işinize büyük ihtimalle yarayacaktır..
      Yorumlarınızın devamını bekliyorum sevgiler benden..

      Sil
  14. MERHABALAR.. BENDE KIŞ HAZIRLIKLARI YAPMAYI VE DE YEMEYİ, İKRAM ETMEYİ ÇOK SEVİYORUM. KIŞ HAZIRLIKLARI KONUSUNDA TAKİPTEYİM SİZİ... TEŞEKKÜRLER.
    ÖZLEM

    YanıtlaSil
  15. menemen yaptığınız şu yamuk yumuk domatesin tohumunu nereden bulabiliriz acaba? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yamuk yumuk domateslerin tohumu görümcemde oda Giresunda.. Edinebilme şansın çok yok yani .. Domatesler çok lezzetli ama çok suluydular doğal üretim oldukları belli oluyor değil mi?

      Sil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...