Kokulu üzümü bilmeyeniniz var mıdır acaba?
Çok değişik mis gibi kokan bir üzümdür kendileri..
Karadeniz'e özgüdür ; İsabella üzümü diye de biliniyor..
Özellikle Rize dolaylarında bu üzümle pepeçura adlı tatlı pek bi sevilerek tüketiliyor..
Pepeçurayı merak ederseniz tarifi burada.
Malzemeler
2 kg kokulu siyah üzüm
2 su bardağı şeker (isteğe bağlı ilave etmeye bilirsiniz yada artırabilirsiniz)
4 litre su
2 su bardağı şeker (isteğe bağlı ilave etmeye bilirsiniz yada artırabilirsiniz)
4 litre su
Yapılışı
Üzümleri ayıklayıp saplarından ayıralım..
Büyük boy bir tencereye su ve meyveleri birlikte koyup 10 dakika kadar kaynatalım.
Böylece üzümlerimiz pişip o muhteşem rengini ve kokusunu suya verecek ve dağılacaklar.
Bu aşamadan sonra altta kolajda gördüğünüz gibi ,üzüm kompostomuzu süzgeçten geçirip posasının da alta geçmesini sağlayalım (posasını istemezseniz geçirmeyebilirsiniz de bu isteğe bağlı.Ben posasından da istifade etmek istedim)
Süzgeçten geçirdiğimiz üzüm suyumuzu tekrar tencereye alalım ve şekerini ilave edip şeker tamamen eriyene kadar kaynatalım.. Tamamen soğuyunca içilmeye hazırdır..
Üzüm suyunuzu daha sonra tüketmek isterseniz de ,
kaynar kaynar 1 litrelik kavanozlara paylaştıralım..
Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp, sıcaklık sayesinde,
kapakların iyice kapanması için ters çevirelim.
Tamamen soğuyana kadar kavanozları ters olarak bekletelim..
*
Üzüm kompostonuz yada suyunuz canınız çektiğinde içilmeye hazırdır..
Serin güneş görmeyen bir yerde saklayabilirsiniz..
İçeceğiniz zaman sadece kavanozun kapağını açmanız yeterli.
Kokulu üzümün faydalarından bir kaç tanesinden bahsetmeden olmaz..
Bağışıklık sistemini güçlendiriyormuş.
Enerji sağlamakta birebirmiş.
Mideye zarar vermeden böbrek ve karaciğeri çalıştırıyormuş.
Kalp krizi riskini azaltmakta yararlıymış...
Vücudu virüslere karşı dirençli hale getiriyormuş..
Cildi taze ve diri gösteriyormuş.
...............Afiyet Olsun...............
hiç bilmez olurmuyuummmmmmmm bayılırım o mis kokusuna canımm:) ellerine sağlıkk:))
YanıtlaSilTeşekkür ederim Denizcim..
Silayy bayılırımmmm :))) birde şıramalezi diye bir tatlı oluyor bu üzümden üzüm peltesi gibi...
YanıtlaSilTuğba ;ş
Silıramalezimi hiç duymadım bu ismi çok ilginç geldi bak..
Üzüm peltesi dediğine göre pepeçuranın diğer ismi olmasın bu ..
hayirli cumalar sevgim
YanıtlaSilseni söyle bir haftaligina yanima alabilirmiyim
sayfana girince ay ben kadinmiyim diyorum
MasAllah
selam ve dua ile
Hayırlı cumalar ablacım..
SilYakın olsanda gelsem ne güzel olurdu tanışmış olurduk..
Kendine de haksızlık yapma bu arada senin ne marifetli olduğunu biliyorum ben şahsen görmesemde tariflerin seni ele veriyor canım..
Selamlar benden..
kokulu üzüm mü.. mmm bayılırım.. kimbilir nasıl güzel olmuştur kompostosu.. ellerine sağlık..
YanıtlaSilOldu valla adaşım mis gibi kokusunu kompostoyada geçirdi bu üzümler..
Sil